Tack vare processorerna i Apples trådlösa hörlurar kan företaget lägga till nya funktioner och förbättringar utan att du behöver köpa en ny modell. Det här kan komma dels som uppdateringar av basmjukvaran, dels via förbättringar i Iphone och de andra enheterna som kommunicerar med hörlurarna.

Det senare är precis vad Apple har satsat stort på inför höstens uppdateringar av IOS, Ipad OS, Mac OS, TV OS och Watch OS. Både vanliga Airpods och Airpods Pro får flera nya funktioner som kommer göra dem ännu bättre.

Byter enhet automatiskt

Något av det bästa med Airpods är att de automatiskt parkopplas med alla dina andra enheter som använder samma Icloud-konto. Så fort du kopplar dem med Iphone kan du också börja använda dem med din Mac, Ipad, Apple TV och så vidare.

Byter enhet automatiskt
Foto: Apple

Men hittills har du fortfarande varit tvungen att öppna bluetooth-inställningarna för att byta enhet. Och det är ju inte alls automatiskt.

Med IOS 14 och de andra nya systemversionerna som släpps i höst kommer Airpods börja växla enhet automatiskt. Säg att du lyssnar på musik från din Iphone med Airpods. Pausa musiken där och börja spela en Youtube-video på Macen så följer Airpods med och du hör ljudet från videon istället för tystnad. Om du sedan får ett samtal på Iphone och svarar växlar Airpods tillbaka till telefonen.

Riktat ljud för Airpods Pro

När du ser på film eller spelar spel med surroundljud på Iphone kommer du nu kunna höra ljudet omkring dig med Airpods Pro. Hörlurarna skapar en virtuell surroundupplevelse liknande Dolby Atmos for Headphone eller DTS Heaphone:X).

Riktat ljud
Foto: Apple

Det här är knepigt när du rör på dig eftersom ljudet måste anpassas så att det hela tiden låter som ett visst ljud kommer från en viss riktning. Apple åstadkommer detta genom att använda data från gyroskop och accelerometer i både Iphone och Airpods Pro för att avgöra hur hur de rör sig i förhållande till varandra. Ljudet förändras sedan så att ljud som ska komma ”framifrån” alltid låter som att de kommer från telefonens skärm.

Funktionen kommer tyvärr bara till Airpods Pro: Vanliga Airpods får även fortsättningsvis klara sig med vanligt stereoljud.

Batteriförbättringar

IOS 13 hade en praktisk ny funktion för Iphone och Ipad som kan öka batteriets livslängd. Optimerad laddning kom senare också till moderna Macbook-modeller med Mac OS 10.15.5. Med funktionen aktiverad lär sig systemet hur du använder enheten och ser till att bara ladda batteriet till 80 procent när du inte behöver de sista 20 procenten. Med IOS 14 kommer optimerad laddning även till Airpods.

Batterivarning
Foto: Apple

Litiumjonbatterier mår bäst när de har mellan 20 och 80 procent laddning. Genom att mer sällan ladda upp till 100 procent och inte hålla batteriet så laddat minskar slitaget på battericellerna, vilket leder till längre livslängd. Det här kan vara särskilt bra för Airpods som ofta används flera timmar om dagen. Det enda du behöver göra för att dra nytta av funktionen är att komma ihåg att stoppa hörlurarna i laddningsetuiet lite oftare, så bör systemet fixa resten.

Det här är dessutom inte den enda nyheten på batterifronten. Om batteriet håller på att ta slut visar IOS 14 en liten notis, så du slipper överraskas av tystnad mitt i ett samtal eller en låt.

Hörselhälsa och anpassningar

Undangömt i Hjälpmedel i Inställningar-appen hittar vi en ny funktion som kommer vara användbar även för de som inte har nedsatt hörsel. Hörlursanpassningar höjer volymen på svaga ljud och anpassar ljud så att allt blir tydligare. Apple har till och med tagit fram ett litet A/B-test för att hjälpa dig hitta rätt anpassningar för just dina öron.

Hörsel
Foto: Apple

En annan nyhet som kan förbättra hörselhälsan ligger under Ljud och haptik. Den heter Reducera höga ljud och är en volymbegränsare som sätter ett tak på hur höga ljud hörlurarna ska få ge ifrån sig. Det här kan vara särskilt praktiskt för barn vars öron är mer känsliga för höga ljud (och kanske inte lägger märke till att de har lyssnat med för hög volym för länge).

I appen Hälsa finns även en ny sektion för hörlursvolum som visar hur högljutt du har lyssnat, och varnar dig om den totala ljudenergin du har utsatts för över tid är för hög.

Motion API för utvecklare

Apple är inte ensamt om att kunna använda data från gyroskop- och accelerometerdata från Airpods Pro i IOS 14. Tredjepartsutvecklare får också tillgång till denna data via ett nytt programmeringsgränssnitt kallat Motion API.

Det här kan vara riktigt stort för fitnessappar som kan använda data från Airpods Pro (kanske i samspel med Apple Watch) för att mäta nya träningsformer och sporter som tidigare inte har gått att mäta ordentligt. Vi kan till exempel föreställa oss hur appar kan räkna repetitioner för övningar där huvudet rör sig upp och ner medan händerna är stillastående, som armhävningar och pullups. Apple Watch kan inte upptäcka att du har gjort en armhävning, men det kan Airpods Pro.

Spelutvecklare skulle också kunna använda Motion API på olika kreativa sätt. Tänk exempelvis en frågesportapp där du kan svara genom att skaka på huvud för nej eller nicka för ja. Eller ett spel där du spelar en hund och kan luta på huvudet för att höra bättre. För att inte tala om musikspel där du samlar poäng genom att headbanga.

Apples egna förbättringar i Airpods är bra nog, men de mest intressanta nyheterna kan komma från andra utvecklare och vi ser fram emot att se vad de kan hitta på.

Översatt och bearbetad av Anders Lundberg.