Ibland skulle det vara praktiskt att kunna köra två kopior av ett Macprogram. Det kan till exempel vara en viss webbapp du vill ha öppen konstant och inte vill riskera att något i en annan flik får hela programmet att krascha, att du vill spela flera olika låtar eller ljud samtidigt från något program som normalt bara kan spela en sak i taget, eller något annat.

Kopiera programmet

Det enklaste sättet är att skapa en separat kopia av ett program som du döper om, och köra den. Det kan också vara ett sätt att bevara en äldre version av ett program: Döp den till Programnamn Versionsnummer och se till att du inte låter den installera några tillgängliga uppdateringar. Har du Little Snitch eller en annan brandvägg som kan stänga av internetåtkomst för enskilda program kan du förbjuda den gamla versionen att ansluta till uppdateringsservern.

Men normalt innebär detta inte att du får två olika versioner av programmet. Båda kommer normalt använda samma inställningsfiler. Det kan innebära problem om du kör båda samtidigt, då de kan försöka spara till filer samtidigt vilket kan leda till trasiga filer. Hur bra det fungerar beror på vilket slags program det är och hur det hanterar inställningar och data.

Ett exempel som fungerar bra är Rogue Amoebas Airfoil, som du kan skapa två kopior av för att strömma äkta stereo till två Homepod från program som inte har stöd för Airplay 2-uppspelning direkt till Homepod-paret. Spara alltid en kopia av programmets inställningar från biblioteksmappen innan du experimenterar med dubbla kopior (oftast i ~/Library/Preferences/ och ~/Library/Application Support/, alternativt i ~/Library/Containers där sandlådade program har sina filer).

Firefox är ett intressant undantag: Om du skapar en separat kopia av programmet och kör igång kommer den starta helt utan bokmärken och annat, och en dialogruta talar om för dig att din nya kopia har en separat profil. Det här kan vara praktiskt för att till exempel ha en kopia av Firefox på svenska och en på engelska, eller en separat version bara för Facebook.

Ny session med Terminal

Om du inte vill fylla hårddisken med nya kopior av programmen kan du istället använda terminalen för att starta en ny session av ett program. Precis som ovan måste du se upp med program som försöker använda samma inställnings- och andra filer. Du startar en ny kopia av ett program med följande kommando:

open -n -a "Programmets namn"

Behåll citattecknen men byt ut Programmets namn mot programmets faktiska namn (till exempel Safari eller VLC). Om du inte är säker på namnet kan du hålla pekaren över programmets ikon i Dock så dyker det upp.

Kör programmet som en annan användare

Ytterligare en teknik att köra en separat kopia av ett program går ut på att skapa ett separat användarkonto från vilket du kör programmet. Det gör att programmet får en helt egen uppsättning inställningar och andra sparade filer.

Du kan så klart logga in på det här andra kontot och köra programmet där, men om du behöver köra två kopior av programmet sida vid sida i ditt vanliga konto hjälper inte det. Som tur är finns det faktiskt ett sätt att köra ett program som en annan användare, trots programmet visas hos din vanliga användare.

Kör som annan användare

Starta Terminal och skriv in följande följt av ett mellanslag. ”Andrakontot” är kortnamnet på det andra kontot du har skapat för detta syfte (undertecknads konto för ”Anders Lundberg” har till exempel kortnamnet ”anders”):

sudo -u andrakontot

Dra sedan programmet du vill starta från Finder till terminalfönstret, men tryck inte retur. Istället ska du lägga till /Contents/MacOS/ efter .app. Tryck sedan på tabb så bör terminalen automatiskt fylla i sista biten: filnamnet på programmets binärfil. Ett fullständigt exempel för Safari kan se ut så här:

sudo -u doktorn /Applications/Safari.app/Contents/MacOS/Safari

När du sedan trycker retur ska programmet starta och använder den andra användarens inställningar. Om du redan har en annan användare kan du använda detta för att tillfälligt köra ett program som den användaren utan att behöva logga in på kontot, för att till exempel kopiera ett bokmärke eller något annat. Tänk på att du på det här sättet kan se vad andra användare har hållit på med utan att kunna deras lösenord, vilket så klart kan vara något av en integritetskränkning om det andra kontot faktiskt är någon annan familjemedlems.