Den 4 augusti vaknade utvecklaren Charlie Monroe till en inkorg full av klagomål på att hans olika Macprogram hade slutat fungera, rapporterar 9 to 5 Mac. Det visade sig att hela hans utvecklarkonto hos Apple hade stängts av och hans certifikat indragna.

Efter en lång väntan på att få tag på någon på Apple lyckades Charlie Monroe få reda på vad felet var: Ett automatiserat system hos Apple hade felaktigt flaggat upp ett av hans program som skadeprogram och hade då som säkerhetsåtgärd stängt av hela kontot och dragit in certifikaten som krävs för att programmen ska kunna starta.

Användare upptäckte felet genom en dialogruta när de försökte öppna programmen, som påstod att programmen kommer skada Macen och bör kastas i papperskorgen.

Apple bad om ursäkt för misstaget men det tog 24 timmar för företaget att rätta till det, och Charlie Monroe var fortfarande tvungen att signera sina program igen när certifikaten var återställda. Felet drabbade även versionerna av hans appar som ingår i prenumerationstjänsten Setapp. Men märkligt nog fortsätte versionerna som distribueras via Mac App Store att fungera.

Hur det kommer sig att Apple kan låta ett automatiskt system helt slå ut en utvecklare utan att någon människa först dubbelkollar att det verkligen rör sig om skadlig kod har vi ännu inget svar på. Apple behöver också svara på varför detta system kan stänga av en utvecklares program vid dygnets alla timmar, medan utvecklarsupporten som kan ställa situationen till rätta bara kan nås under kontorstider i Kalifornien.