Att ha laddaren inkopplad till sin bärbara Mac och se meddelandet ”laddar inte” vid batterisymbolen kan vid en första anblick låta som ett problem, men det behöver det faktiskt inte vara.

Från och med Mac OS Catalina version 10.15.5 infördes nya inställningar för batterihälsa, som sedan tidigare också finns I IOS. Funktionen försöker minska batteriets ofrånkomliga åldrande och slitage genom att lära sig hur Macbook-ägaren använder batteriet, och när det är möjligt se till att inte alltid ladda batteriet fullt.

Hur batteriet laddas beror bland annat på batteriets temperatur (högre temperaturer är mer skadliga för batterier), samt hur användaren tidigare laddat batteriet.

För den användare som alltid laddar sin Mac över natten och sedan använder datorn under dagen, kan Mac OS bestämma att bara ladda upp batteriet till runt 80 procent under natten, och sedan ladda fullt på morgonen precis innan datorn brukar kopplas bort från vägguttaget, för att nämna ett möjligt scenario.

Om Mac OS bestämmer sig för att pausa uppladdningen under en stund kan texten ”laddar inte” synas vid ett klick på batterisymbolen, och beroende på dina inställningar kan det alltså vara ett fullt normalt beteende.

Om du vill vara säker på att datorn vid alla tillfällen laddar batteriet så mycket som möjligt kan funktionen stängas av, men det sliter hårdare på batteriet och kan förkorta dess livslängd. Inställningen hittas i programmet Systeminställningar och sedan under kategorin strömsparare.


Batterihälsa bara på vissa modeller

Inte alla Macbook-modeller har stöd för de nya inställningarna för batterihälsa. Dels måste minst Mac OS 10.15.5 vara installerat. Dels måste Macbooken ha thunderbolt 3-portar på sidan, det vill säga vara av 2016 års modell eller senare.


Andra orsaker

Det kan dock finns helt andra orsaker till att texten ”laddar inte” visas. Om Macen inte kan få tillräckligt med ström kan informationen visas. Kanske för att laddaren kommer från en annan dator och är för svag, eller för att strömkällan är för svag.

Apple MacBook Air (2020) - 1,1GHz DC 8GB 256GB 13"

Bästa pris just nu: 12359 kr