Många har i dag skaffat smarta eller uppkopplade högtalare. De gör det enkelt att strömma musik från olika enheter eller direkt från nätet, och med wifi-anslutning blir ljudkvaliteten avsevärt bättre än bluetooth. De flesta Apple-användare försöker nog hålla sig till produkter som har stöd för Airplay 2 eftersom det fungerar så mycket enklare med IOS och Mac, och sedan Apple gjorde det lättare för tillverkare har många lagt till stöd för tekniken.

En fördel med sådana högtalare är att du kan lägga till dem i Hem-appen och styra dem med Siri. Det här har hela tiden gällt Apples egna Homepod (som fortfarande inte har släppts officiellt i Sverige även om du enkelt kan köpa den hos stora elektronikkedjor), men numera även till exempel Sonos-modeller med Airplay 2-stöd.

Något av det mest praktiska du kan göra med Hem-appen är att automatisera dina smarta hem-prylar på olika sätt. Ett bra exempel på det är hur du kan ändra volymen på anslutna högtalare automatiskt, så du slipper väcka hela familjen av misstag mitt i natten bara för att du råkar nudda play-knappen.

För att detta ska fungera med andra högtalare än Homepod måste du ha uppdaterat till IOS 13.2.1 eller senare på en Iphone du använt för att ställa in Homepod, och motsvarande systemversion på Apple TV eller Ipad om du har någon av dessa som hubb.


Ställ in automatisering
  1. Börja med att lägga till högtalaren i Hem-appen om du inte redan har gjort det.
  2. Öppna fliken Automatisering och tryck på plus-knappen uppe till höger.
  3. Välj En tid på dagen för att ställa in automatisk volymjustering vid ett visst klockslag.
  4. På nästa skärm väljer du vilken tid automatiseringen ska aktiveras, och vilka dagar.
  5. Nästa steg är att välja vilka tillbehör automatiseringen ska styra. Välj högtalaren eller högtalarna och gå vidare.
  6. Tryck på Spela upp ljud och byt till Justera endast volym. Ställ in en passande volym. På natten kanske du vill se till att volymen är nära noll.
  7. Gå tillbaka. Kontrollera att allt stämmer och tryck sedan Klar uppe till höger så aktiveras automatiseringen.

Om du har en automatisering för att sänka volymen tidigare på kvällen än du normalt går och lägger dig kan det vara en bra idé att skapa en till som sänker volymen igen när du vet att du inte kommer vara uppe längre.

Andra automatiseringar du kan testa är att till exempel stänga av eventuell musik som spelar när du går hemifrån, eller börja spela en viss spellista när du kommer hem.