Få saker kan försena en Iphone. Det är Apples enskilt viktigaste produkt, och även om Apple skulle sälja enbart Iphone och precis inget annat, skulle företaget fortfarande höra till tech-världens giganter. Det är med andra ord oerhört viktigt för Apples del att nya Iphone-modeller kommer ut på regelbunden basis.

Läs även: Allt om Iphone 12

Men inte ens jättar som Apple går oberörda genom coronapandemin. Även om företaget har presenterat rekordresultat hittills – trots en global kris – är Apples största prövning kvar.

Hösten är vanligen en produktintensiv period för Apple. Inte bara Iphone-modeller ska presenteras och skeppas till kunder i miljontal, utan även nya Apple Watch-modeller och Ipad-modeller, samt nya tillbehör till alla produkter. Inte minst är den första Macen med arm-processor utlovad innan vi skriver 2021 i kalendern.

I denna nya värld har Apple alltså nyligen bekräftat att Iphone 12 kommer bli försenad. Apples ekonomichef Luca Maestri sade under företagets presentation av kvartalsrapporten att lanseringen sker ett par veckor senare än vanligt.

Troligen sker presentationen som vanligt i september (den lär dock ske online, precis som med WWDC), men kunderna får inte sina mobiler förrän i oktober.

Det är ovanligt, rätt dramatiskt faktiskt, men det är inte en unik händelse. Iphone XR släpptes veckor efter den dyrare Iphone XS. Spekulanter på Apples flaggskepp Iphone X fick tålmodigt vänta till november 2017 innan den kunde köpas.

Till och med en variant av Iphone 4 blev försenad. Den vita modellen dröjde många månader innan den fanns att köpa.

Men alla tidigare gånger har det funnits andra Iphone-modeller att locka köpare med. Iphone XS fanns för den som inte vill ha Iphone XR, även om den var dyrare. Den som inte ville vänta på eller betala mer för Iphone X med sin då så futuristiska design, kunde redan i september 2017 köpa Iphone 8 till lägre pris med i stort sett samma invändiga komponenter. Och vad gäller Iphone 4 fanns den tillgänglig i svart redan från start.

Den här gången hänger hela Apples Iphone 12-lansering i luften, även om Apple försöker stilla oron bland företagets investerare med att det bara handlar om ett par veckor.

Rykten påstår dock att man försöker göra lite som förr, och dela upp lanseringen istället. En lösning ska vara att lansera två 6,1-tumsmodeller i ett första skede, och sedan vänta med två andra Iphone-modeller till senare, i ett försök att runda komponentbristen. Det ses som ett mindre dåligt alternativ än att skjuta upp alla modeller.

Det ska i alla fall finnas någon ny Iphone 12 att lägga vantarna på i höst, även om den blir lite försenad. Något annat lär Apple inte nöja sig med.

Apple iPhone 11 64GB Pris vid test: 7405 kr.

Bästa pris just nu: 7090 kr