Om du har fler än en skärm till Macen, till exempel en extern skärm vid sidan av Macbooken eller Imacen, eller dubbla skärmar till Mac Mini eller Mac Pro, kan du fundera på att ställa en av skärmarna på högkant.

En del användare föredrar att ha så bred skrivbordsyta som möjligt, men faktum är att många program till sin natur är mer vertikala. Word och andra ordbehandlare är ett bra exempel. I just Word kan du visserligen visa två sidor bredvid varandra på en stor skärm, men en del texter blir definitivt lättare att jobba med när du ser hela texten uppifrån och ner. Även många webbplatser är anpassade för att skrolla i höjdled och kan visa mer på en vertikal skärm, och det finns många fler exempel.

Förr i tiden var det inte alltid så enkelt att fixa en vertikal skärm, men i dag ingår funktionen i Mac OS och på de flesta Macar är det väldigt enkelt gjort.

Inbyggt i foten eller vesa-fäste

En del skärmar kommer med ett stativ vars fäste kan roteras mellan vertikalt och horisontellt läge. I de flesta fall är det bara att hugga tag i kanterna och vrida försiktigt, men på vissa modeller kan det finnas en spärr för att hindra oavsiktlig rotation. Om det här är viktigt för dig kan du kolla upp det innan du slår till på en ny skärm. På engelska kallas det ”tilt”.

På en del modeller byter de inbyggda menyerna riktning automatiskt när du roterar skärmen, men på billigare modeller får du oftast stå ut med att vrida på huvudet för att se vad du gör om du behöver ändra hårdvaruinställningar.

Om du redan har en skärm som inte kan roteras är hoppet inte nödvändigtvis ute. Många skärmar har nämligen ett vesa-fäste så att du kan byta ut det medföljande stativet mot ett stativ eller arm med rotation. Det finns en mängd olika modeller i olika prisklasser, från enkla historier där du måste lossa på muttrar för att ändra placering och rotation till riktigt avancerade produkter med pneumatiska armar och inbyggda usb-hubbar.

Vissa vesa-stativ kan inte roteras efter att du har monterat skärmen, men om du har tänkt att alltid ha skärmen på högkant kan du montera den så från början eftersom vesa-fästen är kvadratiska. Det enda du behöver tänka på är att skärmen ska få plats utan att slå i skrivbordet.

Inställningar

Så ställer du in vertikal bild i Mac OS

Öppna Systeminställningar -> Bildskärmar. Ett fönster öppnas nu på varje skärm. Titta på fönstret som hör till skärmen du vill rotera. Här ska det finnas en inställning för Rotering med en rullgardinsmeny där Standard är förvalt. Byt till 90° för att vrida bilden för att passa när den är vänd åt höger, eller 270° om du har roterat den åt vänster. Har du monterat skärmen uppochner kan du också välja 180° men det är kanske inte lika användbart.

Om du inte ser någon inställning för rotation kan du testa att stänga av Systeminställningar. Håll sedan alt- och cmd-tangenterna nedtryckta medan du startar Systeminställningar och klickar på Bildskärmar. Dyker den fortfarande inte upp beror det på att din Macs hårdvara helt enkelt är för gammal för att hantera skärmrotation. I så fall kan du försöka med tredjepartsprogrammet Switchresx, som kan fixa biffen på vissa skärmar där Mac OS går bet. Det kostar en slant men du kan testa ett demo först.

Uppställning
Titta i Uppställning-fliken så ser du hur din vertikala skärm är placerad i förhållande till den eller de andra.