Apples Secure Enclave krypterar och håller känslig data säkert lagrad på enheten, exempelvis lösenord och data för biometrisk inloggning med Touch ID och Face ID. Datan är tänkt att stanna på enheten, och synkas aldrig med Icloud eller andra nättjänster, och utsätts därmed inte för samma risker.

Nu hävdar dock ett gäng kinesiska hackare från Pangu Team att man har hittat ett säkerhetshål i hårdvaran för den säkra enklaven i alla Apple-chip från A7 till A11 Bionic, chip som sitter i miljontals Iphone- och Ipad-enheter. Det rapporterar 9 to 5 Mac.

Läs mer! Så testar Apple secure enclave-chippen

En brist i hårdvaran innebär att Apple inte kan skicka ut en mjukvaruuppdatering för att lösa säkerhetshålet. Exakt vad säkerhetsbristen består i framgår dock inte, men hur pass allvarlig bristen egentligen är lär stå klart under de kommande månaderna.

Säkerhetsbrister som dessa kräver ofta fysisk tillgång till hårdvaran för att kunna utnyttjas, något som inte bör innebär ett säkerhetsproblem för de flesta men som kan ge myndigheter och andra en möjlighet att komma åt känslig data om enheten konfiskerats.