De allra flesta Intel-processorer som sitter i en modern Mac idag har ”Turbo Boost”, en funktion som gör att processorn kan klockas upp långt över sin normala ”basklockhastighet” under kortare stunder för att helt enkelt tugga igenom en tyngre uppgift lite snabbare.

Datorn som denna artikel skrivs på, en Macbook Pro 16 tum, har till exempel en basklockhastighet på 2,3 GHz, men den kan under kortare stunder klockas upp till 4,8 GHz.

Det ger en överlag snabbare dator, men det kommer också med en kostnad: Värmeutveckling.

Programmet Turbo Boost Switcher Pro har funnits i några år och är väl värt att uppmärksamma än idag. Programmet låter helt enkelt användaren slå av datorns möjlighet att gå upp i Turbo Boost-läge, vilket kan ge en lägre värmeutveckling.

Med lägre temperaturer behöver datorn inte dra igång fläkten på lika höga varv, något som kan ge en tystare dator och dessutom lägre energiförbrukning. Om du har en bärbar dator betyder det också lite längre tid på batteri innan du måste leta upp laddaren.


Det energisparläge Mac OS saknar

Det fungerar med andra ord lite grann som ett energisparläge för Mac OS. Särskilt hjälpsamt kan Turbo Boost Switcher Pro vara i en bärbar dator, där det är trångt runt komponenterna och där en låg energiförbrukning ofta är viktig.

Turbo Boost Switcher Pro Mac
Foto: rugarciap.com

Baksidan är dock given. Vissa uppgifter kommer ta längre tid på sig att bli klara, och datorn kan upplevas långsammare. Men ibland är en aning långsammare väl värt den längre batteritiden.

Anekdotiska noteringar från teknikprofilen, bloggaren och Overcast-skaparen Marco Arment visar att en Macbook Pro 16 tum under en kompilering i Xcode tog 59 procent längre tid på sig att bli klar (62 sekunder istället för 39 sekunder), men i gengäld drog 62 procent mindre ström och gick hela 25 grader svalare.

Turbo Boost Switcher Pro
Foto: rugarciap.comInställningarna kan finjusteras beroende på olika parametrar, såsom batterinivå.

Detta är en tyngre uppgift, och i mer vardaglig användande är resultaten troligen inte fullt lika dramatiska. Arment bedömer själv att Turbo Boost Switcher kan ge 30-50 procent bättre batteritid i de flesta fall.

För Mac-användare som gärna sparar lite på batteriet och har en svalare dator i knät kan det här vara en bra lösning. Och när du är hemma vid skrivbordet och inkopplad på elnätet går det med ett knapptryck att slå på Turbo-läget igen om du vill, så visst är det värt att i alla fall testa.

Pris: 9,95 dollar, ungefär 90 kronor innan skatt.
Mer info: Rugarciap.com.