Kortkommandon kan snabba upp arbetet med dator rejält. Många som har använt dator i många år har byggt upp ett muskelminne som gör att de slipper lyfta händerna från tangentbordet och leta efter en funktion i menyer eller verktygsfält. I en del program går det knappt att jobba utan kortkommandon.

Den som har försökt jobba effektivt i Photoshop utan tangentbordet vet vad vi menar. Byta verktyg och ändra storlek på penslar är bara två av de vanligaste funktionerna som går mångdubbelt snabbare med kortkommandon.

Men många program har betydligt fler kortkommandon än de flesta av oss faktiskt använder. Ibland kanske vi vet att det finns ett kommando men minns inte vad det var.

Missa inte! 30 kortkommandon som förenklar livet med din Mac

För både de senare situationerna och för att snabbare lära dig vad du kan göra med enbart tangentbordet kan du som Macanvändare utnyttja programmet Cheatsheet. Det är gratis och gör bara en enda sak: Visar alla tillgängliga kortkommandon i det aktiva programmet.

När du har installerat det måste du ge det tillgång till Hjälpmedel i Systeminställningar -> Säkert och intergritet -> Integritet. Det behövs för att programmet ska kunna läsa innehållet i andra programs menyer och se tillgängliga kortkommandon. När du har gjort det och kör programmet lägger det sig i bakgrunden och gör inget väsen, tills du håller nere cmd-knappen en stund. Då dyker ett fönster upp som listar alla kortkommandon. Det här fungerar i alla normala program, men en del program som till exempel använder java eller x11 ger blankt resultat även om det egentligen finns kortkommandon.

En begränsning är att enbart kortkommandon för funktioner i menyerna kan visas, inte kortkommandon för funktioner i verktygsfältet eller som är helt ”dolda”.


Redigera och skapa nya kortkommandon

Cheatsheet fungerar väldigt bra ihop med ett annat program: Customshortcuts. Det programmet behöver läggas till i både Hjälpmedel och Full skivtillgång i Systeminställningar -> Säkert och integritet -> Integritet för att kunna ändra inställningar för andra program på Macen.

När du har installerat det och fixat behörigheterna kan du använda Customshortcuts för att skapa nya kortkommandon till menyalternativ som inte har något kortkommando, eller ändra existerande kortkommandon.

Customshortcuts

Vad som gör programmet extra smart är att det hjälper dig att hitta rätt alternativ. Du kan sedan länge redigera kortkommandon med Mac OS inbyggda verktyg i Systeminställningar -> Tangentbord, men då måste du skriva in menynamnen själv och det måste bli exakt rätt.

Customshortcuts hjälper dig genom att fylla i resten när du börja skriva in en meny, till exempel ”ar” som föreslår ”Arkiv”. Tryck på tabb för att bekräfta ett val och gå vidare till nästa nivå i menyn.

Du får genast en lista över tillgängliga val och behöver alltså inte ens minnas vad kommandot du är ute efter heter. Det är bara att bläddra ner till eller fortsätta skriva in ditt val och trycka tabb för att fylla i resten.

Med både Cheatsheet och Customshortcuts installerade kan du hålla muspekaren över ett kortkommando i Cheatsheets fönster och klicka på en liten pennikon så öppnas det i Customshortcuts där du kan ändra det.

Om du till exempel tycker att det är för farligt att ha kommandot cmd-q för att avsluta ett visst program (som du absolut inte vill råka stänga av) kan du gå in och ändra det för just det programmet till exempelvis shift-alt-cmd-q.