Efter 20 år med Mac OS X version 10.x.x har Mac OS Big Sur till slut gått över till versionsnummer 11. Att Apple gör det nu handlar så klart mycket om att systemet är det första som körs på företagets egna M1-processorer, men nästan lika viktiga är nyheter i själva systemet. Framför allt handlar det om ett nytt formspråk och många förändringar.

Ofta vid lanseringen av nya Mac OS-versioner har det förekommit en hel del buggar och många läsare undrar nog om det är säkert att uppdatera till Big Sur redan nu. Nyfikenheten inför den nya designen kan vara lockande. Det här testet ger dig alla svar du behöver.

Förvånansvärt stabilt

Big Sur har haft en längre betatestperiod än någon tidigare Mac OS-uppdatering, i alla fall sedan övergången till Intel-processorer 2006. Det verkar ha gjort susen, för efter en vecka med Big Sur har vi inte stött på några problem med stabilitet eller konstiga buggar. Förutom förändringar i systemet som har ställt till det för en del tredjepartsprogram (mer om det nedan) upplever vi det som en ovanligt färdig Mac OS-uppdatering.

Förutom minnet av Catalina-lanseringen har vi på känn att Apple varit extremt måna om att buggar i systemet inte ska sänka lanseringen av de nya Macarna med M1-processor. Det skulle inte heller förvåna oss om Apple omfördelade sin utvecklingsresurser inför Big Sur. IOS 14 är en betydligt mindre drastisk uppdatering än Big Sur.

Självklart finns det undantag. I år har äldre Macbook Pro-modeller från 2013 och 2014 råkat ut för låsta datorer när de uppgraderat till Big Sur. Har du en av dessa är det med andra ord bra att avvakta tills vidare.

Gränssnitt och design

Det är designen som gör att Big Sur verkligen sticker ut från tidigare versioner. ”Design är hur det fungerar” brukade Steve Jobs säga. Vi tycker det är viktigt att skilja på estetik och funktion. Design handlar delvis om hur saker ser ut, men minst lika mycket hur de är konstruerade att användas. En del av nyheterna i Big Sur tillbehör enbart den föregående kategorin. De runda hörnen på fönster och menyer har till exempel ingen inverkan på hur du interagerar med dem utan är rena utsmyckningar.

Men Apple har också gjort många ändringar i den senare kategorin. En av de mest uppenbara är att många dialogrutor har blivit vertikala istället för horisontella. Ända sedan allra första Macintosh har Macens dialogrutor bestått av en rubrik, en beskrivning och en eller flera knappar placerade horisontellt bredvid varandra. I Big Sur har Apple istället placerat knapparna staplade lodrätt och själva dialogrutorna är också smalare än de är höga.

Nytt dialogformat
När beskrivningen inte får plats måste du skrolla inuti dialogrutan. En av de mest ogenomtänkta, oanvändarvänliga designförändringarna någonsin i Mac OS.

Varför? ”Det ser ut mer som på IOS” är kanske det uppenbara svaret, men på IOS är själva skärmen oftast vertikalt orienterad. På Mac är det ytterst sällan någon använder en skärm i porträttläge och de allra, allra flesta har en skärm som är bred (16:10- eller 16:9-format). Förutom att det tvingar användare som har upp till 35 års muskelminne att lära om en så grundläggande del av gränssnittet är det därför svårt att se poängen. Vi förstår helt enkelt inte vilken vinst Apples designers ser. Speciellt inte när texten inte får plats utan döljs bakom en inbyggd skrollista som i exemplet här intill på en varningsdialog i Skivverktyg.

Dialog
Jaha, här var knapparna placerade horisontellt ändå. Varför inte vara konsekventa i designen, Apple? Och vem fick för sig att centrerad text är läsbart?

Apple har också, av någon outgrundlig anledning, valt att centrera all text. Det påminner om när någon har ”piffat till” sin Word-fil och centrerat hela texten. Har Apples designers glömt grunderna i god sättning? Till råga på allt är designen inte konsekvent. Öppna/spara-dialoger har precis som tidigare horisontellt placerade knappar, och vi har även stött på dialogrutor med den gamla designen, till synes utan någon uppenbar ordning.

Gamla Finder
Sedan 1980-talet har Apple hållit sig till dialogrutor med logisk typografi och design som här. Fram tills nu alltså.

Finder har fått ny design. Eller rättare sagt: Program vars fönster är uppdelade i en vänsterspalt, ett verktygsfält och ett område med huvudinnehåller har fått ny design. Vänsterspalten går nu hela vägen uppifrån och ner, och verktygsfältet behöver inte ligga över hela bredden i resten av fönstret. I Mail till exempel har Apple delat in gränssnittet i tre kolumner så att verktygsfältet håller sig till den längst till höger där innehåller i mejlen visas. I Anteckningar får mellankolumnen ett eget verktygsfält med knappar för att välja vy och radera anteckningar. Märkligt nog ligger radera-knappen i Mail i högra kolumnen istället så även här har Apples designers missat att vara konsekventa.

Finder

Finder ser bra ut i ikonvy, men i kolumnvy blir det lite konstigt: Eftersom det inte finns någon tydlig uppdelning mellan verktygsfält/flikfält och själva innehållet ser det ut som att även dessa har skurits av till vänster och liksom försvinner in under vänsterspalten (se bilden här intill).

Notiscenter

Notiscenter har gjorts om och visas nu ovanpå det som ligger bakom. Om du bara har några få notiser är fördelen uppenbar eftersom du bara döljer det som ligger precis bakom de synliga notiserna, uppe till höger. Här hittar du också omdesignade widgetar som påminner om hur de ser ut på Ipad OS 14.

Kontrollcenter
En riktigt trevlig nyhet i Big Sur är Kontrollcenter.

Kontrollcenter är en nyhet i Big Sur vi uppskattar. Apple har visserligen gjort lite knasiga val av förvalda inställningar, men öppna Systeminställningar -> Dock och menyrad så hittar du en ny uppsättning inställningar för vad som ska synas i menyraden och Kontrollcenter. Speciellt på mindre skärmar som Apples 13-tummare är det ont om utrymme i menyraden. Det är väldigt praktiskt att kunna välja bara de mest använda inställningarna, samtidigt som du kan lägga annat i Kontrollcenter. Tidigare var du tvungen att välja mellan att fylla menyraden eller tvingas öppna Systeminställningar.

Tyvärr ackompanjeras den här förbättring med en försämring: Utrymmet mellan ikonerna i menyraden har vuxit på ett sätt som gör att det ser ut som att Apple förbereder Mac OS för att få pekskärmsstöd. Men för de som använder mus är det ett enormt slöseri med utrymme i en redan knökad menyrad.

En designförändring som kan ställa till det för en hel del användare är att systemet överlag har lägre kontrast. Menyraden har blivit mer genomskinliga och både menyerna till vänster och ikonerna till höger har blivit svårare att urskilja, särskilt när bakgrunden är färggrann som den nya standardbakgrunden. Du kan råda bot på det med inställningen Minska genomskinlighet i Systeminställningar -> Hjälpmedel -> Bildskärm, men tyvärr finns inga individuella inställningar för olika saker.

Däremot har Apple trevligt nog lagt till en ny inställning för att stänga av effekten som gör att även fönster som inte är genomskinliga ändå får en aning färg av bakgrunden under. Det här var alltid lite märkligt eftersom det inte är färgen på det som ligger direkt bakom fönstret som ger den dess färg utan alltid skrivbordsbilden. Du hittar Tillåt bakgrundsstoning i fönster i Systeminställningar -> Allmänt.

De omtalade ikonerna

Den designförändring det har snackats mest om är de nya IOS-inspirerade programikonerna (eller ”appar” som Apples svenska översättare nu av någon anledning har valt att döpa om dem till). Själva idén med enhetliga ikoner är inte dålig, men genomförandet känns ogenomtänkt. Apple har inte hållit sig till ett designspråk utan blandar friskt och några av ikonerna är rent ut sagt fula: Meddelanden, Facetime, Kalkylator och Mail är värst. Safari ser också väldigt märklig ut, som att Apple helt enkelt har placerat den gamla ikonen inuti en tom avrundad kvadrat.

Vad som gör det extra konstigt är att många andra ikoner ser riktigt bra ut. Förhandsvisning och Automator till exempel är snygga. Till och med ikonerna inom en programsvit är helt olika: Garageband har en fräsch och snygg ny look medan Imovie är samma gamla ikon placerad på en vit platta och ful är bara förnamnet. Förhoppningsvis noterar även Apples högre chefer detta och ser till att alla fula ikoner får samma behandling som de snygga.

Ikoner
Apple har till synes valt två vitt skilda stilar i Big Sur. Övre raden (klicka för större bild) visar några av de många snygga nya ikoner som utgår från den avrundade kvadraten men bryter den på olika sätt och har detaljerade, mer eller mindre realistiska detaljer. I undre raden representanter för den andra, fula, inriktningen.

Lustigt nog har några av de mindre använda programmen de snyggaste nya ikonerna. Kolla bara i mappen Verktyg och program som Skriptredigerare, Färgmätare, Flyttassistent och Systemmeddelanden.

Nyheter i program

Apple har inte gjort stora ändringar i specifika program, utöver att anpassa dem till den nya designen. Men Safari har som vi tidigare har skrivit om fått en hel del nyheter i version 14. En del av dessa gäller även användare som behåller Mojave och Catalina, men några finns enbart i Big Sur.

Störst av dessa är stöd för 4k-video på Youtube. Tidigare har du varit tvungen att använda Chrome, Firefox eller en annan webbläsare för det, och för de som uppskattar Safaris lätta systemavtryck är det en god nyhet. En annan är den nya översättningsfunktionen (som du måste lura Safari att aktivera genom att tillfälligt byta språk till engelska och som än så länge inte kan översätta till svenska).

Meddelanden

Meddelanden har gjorts om från grunden och är nu ett Catalyst-program, det vill säga i princip samma kod som på Ipad. Apple har som tur är sett till att Macanpassa det ordentligt och det är en rejäl förbättring mot tidigare. Användare som gillar att automatisera kan också andas ut: Nya meddelanden behåller Applescript-stödet. Här visar Apple hur Catalyst kan användas på ett bra sätt där resultatet är Macigt och inte känns som en webbapp i Mac-förpackning.

Även Kartor har fått Catalyst-behandlingen och är överlag ett bättre program, även om det knappast är något de flesta använder särskilt mycket på datorn.

Svårare än någonsin att modifiera

Utan att tumma på möjligheten för de som verkligen vill att kunna köra valfri kod har Apple gått mot att låsa själva operativsystemet allt hårdare. I Catalina delades startskivan upp i två volymer där alla systemfiler som inte behöver redigeras under körning ligger på en dold volym som du inte har skrivrättigheter till ens från root-kontot.

I Big Sur går företaget ännu längre. Systemet skapar en så apfs-ögonblicksbild (snapshot) av systemvolymen som signeras kryptografiskt med sha256-hashvärden. Hela mapphierarkin och alla individuella filer ingår och om en enda bit någonstans har ändrats bryts kedjan av hashvärden, vilket gör att datorn vägrar starta och du måste installera om systemet. Det här gör att systemet är mindre sårbart än någonsin, men också att det blivit extremt krångligt att göra egna ändringar i systemet.

Som tur är behövs det väldigt sällan. Du kan fortfarande placera filer i /Library-mappen och till exempel installera systemtillägg. På tal om systemtillägg: Big Sur har stängt av möjligheten att normalt använda gamla kernel-tillägg för funktioner för vilka det finns en modern så kallad System Extension. Men som vi har skrivit om tidigare har det skapat en säkerhetsbrist vi hoppas Apple kommer rätta till.

Skivverktyg
Mac OS systemvolym är numera en kryptografiskt signerad apfs-ögonblicksbild.

När Mac OS installerar en systemuppdatering gör den det på ett nytt smart sätt. Först skapar den en ny ögonblicksbild med skrivrättigheter där alla ändringar sparas. När den är klar och uppdateringsprogrammet har kontrollerat att allt stämmer skapas en ny låst och signerad ögonblicksbild som systemet sedan startar om från. Förutom högre säkerhet innebär detta att uppdateringar inte kan sabba systemet – om en uppdatering har misslyckats kommer en ny ögonblicksbild aldrig skapas och datorn kommer starta precis som innan du försökte uppdatera.

Slutsats

Mac OS Big Sur är en märklig uppdatering. Å ena sidan har Apple gjort ovanligt få ändringar i funktionalitet och de medföljande programmen, å andra sidan har systemet en ny design där ändringarna går från snygga och smarta till fula och onödiga. Det är kort sagt blandad kompott, men på gott och ont är det här den inriktning Apple har valt och det går inte som Macanvändare att spjärna emot särskilt länge. Speciellt inte med tanke på att det är Big Sur som gäller om du skaffar någon av de nya Apple Silicon-Macarna.

Om du inte gillar den nya designen finns få anledningar att uppdatera med detsamma. Kontrollcenter, förbättringar i Safari och Meddelanden samt högre säkerhet är de största funktionsmässiga nyheterna för de flesta användare.

Som vanligt är det bäst att göra en färsk klonbackup innan du uppdaterar, så att du enkelt kan rulla tillbaka om någon trots allt inte fungerar. Och om du använder musikprogram eller udda hårdvara är det viktigt att du kontrollerar att dessa har uppdaterats för att fungera fullt ut.

Men om du gillar att hänga med i det senaste och gillar att Apple har börjat ta ut svängarna lite mer på designfronten har du en ovanligt bra chans nu. Big Sur är riktigt stabilt redan i version 11.0.1. Efter Catalina-lanseringen hade vi en lista över kända problem och eventuella lösningar som vi tvingades uppdatera flera gånger. Det ser ut som vi slipper göra något liknande i år och det ska vi ge Apples buggjagare och utvecklare – samt alla betatestare – en eloge för.