Apple Kartor fick en minst sagt förödmjukande start. Många minns säkert hur kart-appen, när den lanserades år 2012 som Apples alternativ till Google Maps, helt enkelt hade glömt bort att Göteborg existerade.

Men Apple har jobbat hårt för att förbättra tjänsten, och idag är den klart bättre än sitt rykte – faktiskt en värdig utmanare till Google Maps, något vi såg när vi ställde Apples och Googles appar mot varandra i en duell i flera ronder.

Apples egna kartdata finns nu över hela USA, vilka gör stor skillnad för precision, noggrannhet och pålitlighet. Företaget kartlägger nu stora delar av Europa med sina egna kartor, och så sent som i juli började man se sig om även i Sverige.

Den nya kartdatan rullar ut sakta men säkert, men är bara en del av appen. När du uppdaterar till IOS 14 i höst kommer även dessa, nya funktioner till Kartor.


Navigering även på cykel

Med IOS 14 kommer köranvisningar för cyklister till Kartor, till en början dock bara i San Francisco-området, Los Angeles, New York, Shanghai samt Beijing. Fler städer kommer senare, men svenska städer lär dröja ett tag.

Apple Kartor navigering med cykel
Foto: IDGAnpassade köranvisningar för cyklister är hjälpsamt. Bland nyheterna finns också en inställning för att undvika särskilt trafikerade gator.

Anvisningarna tar hänsyn till både cykelbanor och vägar som delas med andra fordon. Det finns också inställningar för att undvika backar och vältrafikerade gator, och en lista kan visa om du måste hoppa av cykeln och leda den på någon del av vägen.


Guider

Precis som tidigare finns information från Yelp i Kartor för information om öppettider, recensioner och liknande, men som ett tillägg till det finns från och med IOS 14 även "Guider".

Apple arbetar tillsammans med företag som Zagat, Lonely Planet, Alltrails med flera, för att skapa snygga guider till större städer.

Apple Kartor nyheter IOS 14
Foto: IDG

Guiderna kan sparas för senare bruk, och det kommer uppdateras då och då med nyare information.

Tyvärr kommer Guider till en början bara finnas tillgängligt i San Francisco, New York, Los Angeles, samt London. Guider låter klart användbart, men det behöver komma till hundratals fler städer.


Väganvisningar särskilt för elbilar

Om du har en elbil kommer Kartor i IOS 14 komma väl till pass. Du berättar för appen vilken typ av bilmodell du har (exakt var är inte känt), och din Iphone kan sedan ge väganvisningar som tar hänsyn till var du kan behöva ladda på vägen, och bara visa laddstationer som passar din bils ladduttag.

Elbil Apple Kartor IOS 14
Foto: Apple

Funktionen tar även med laddtid i den beräknade restiden, om laddning behövs för att nå målet. Här återstår det dock att se om denna funktion kommer också till Sverige, men vi håller tummarna för det.


Hastighetkameror och trafikövervakning

När du navigerar med bil till en plats med Kartor i IOS 14, kommer appen låta dig veta när du närmar dig en fartkamera eller de typer av kameror som övervakar rödljuskörningar på vissa håll i världen. Appen kommer också visa var på kartan kamerorna är placerade.

Det här är en av de mest uppskattade funktionerna i Waze, så det kommer säkert bli populärt även i Apples kartor, så länge datan är tillräckligt komplett och pålitlig.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Apple iPhone 11 64GB Pris vid test: 7649 kr.

Bästa pris just nu: 6590 kr