Apples Imovie är det i särklass mest lättanvända gratisprogrammet för videoredigering, och för många användare räcker det gott och väl för att klippa ihop filmer till släkt och vänner från semestrar, bröllop och andra oförglömliga händelser. Men en del får aptit på redigering och finner att Imovie ändå har sina begränsningar. Textningsfunktionen är till exempel väldigt begränsad och många har svurit över hur det inte går att helt enkelt fritt placera text hur man vill.

För såna användare kan det vara dags att uppgradera till ett mer avancerat program, och för de flesta Macanvändare betyder det något av Final Cut Pro X, Adobe Premiere Pro och DaVinci Resolve (mer sällan Avid Media Composer som är mer renodlat proffsprogram). När du flyttar vill du kanske ta med dig dina projekt från Imovie för att putsa till dem och lägga till nya effekter. I den här artikeln visar vi hur du gör.

En sak att tänka på är att det inte finns något sätt att flytta tillbaka projekt från andra program till Imovie.

Final Cut Pro X

Apples egna Final Cut Pro är det naturliga steget upp från Imovie. Det är inte direkt gratis, men du slipper å andra sidan abonnemang eller uppgraderingskostnader. Programmets gränssnitt och ”tänk” liknar dessutom Imovie så du behöver inte lära om lika mycket som med de andra två programmen.

Imovie till Final Cut Pro X

Att flytta in Imovie-projekt till Final Cut kunde knappt vara enklare. När du har installerat programmet dyker det nämligen upp nya alternativ i Arkiv-menyn i Imovie. Markera ett projekt i projektvyn och välj Arkiv -> Skicka film till Final Cut Pro så öppnas hela projektet där och du kan bygga vidare på det. Du kan också markera en händelse i Medier-fliken, alternativt i ett öppet projekt, och välja Arkiv -> Skicka händelse till Final Cut Pro för att bara öppna den händelsen med de ingående klippen.

Något annat behöver du inte göra, och Final Cut Pro stödjer alla övergångar och funktioner från Imovie så det är bara att bygga vidare där du slutade.

DaVinci Resolve

Resolve började som ett renodlat så kallat grading-program, det vill säga ett program för att fixa färgerna i video. Med åren har det utökats till att vara en komplett redigeringsstudio, och är populärt både bland proffs och ambitiösa amatörer. Gratisversionen har de allra flesta funktioner och det är mycket mer avancerat – och bättre – än något annat gratisprogram.

Importera i Resolve

För att ta ett projekt från Imovie till DaVinci Resolve måste du först skaffa Final Cut Pro, men som tur är finns ett 90-dagars demo du kan hämta från Apple utan att betala något. Importera projekten till Final Cut som vi beskriver ovan. Välj sedan File -> Export XML och spara på lämplig plats.

Öppna sedan Resolve och skapa ett nytt tomt projekt. Välj sedan File -> Import Timeline -> Import AAF, EDL, XML och leta upp xml-filen du sparade i föregående steg. Det här importerar din tidslinje inklusive klipp du har gjort och en del annan redigering, men några saker följer inte med. Om du använder multicam-klipp (alltså inspelningar från flera kameror av samma skeende som du enkelt kan klippa fram och tillbaka mellan) delas dessa upp så att du måste redigera varje kamera var för sig. Även andra saker kan saknas så du behöver gå igenom hela projektet och fixa till.

Premiere Pro

Adobes program är ett populärt alternativ bland proffs, men eftersom Creative Cloud-abonnemang kostar så mycket är det inte lika vanligt bland konsumenter. En del har ändå ett abonnemang, till exempel för att ha tillgång till Photoshop, och kan då passa på att även prova Premiere Pro.

Exportera från Resolve till Premiere

Det finns inget sätt att gå direkt från Imovie till Premiere, och att gå via Final Cut Pro hjälper inte heller eftersom Premiere inte förstår sig på det programmets xml-format. Vad du kan göra är att antingen gå via DaVinci Resolve eller använda tredjepartsprogrammet Xtocc som konverterar själva xml-filerna till ett format som Premiere kan importera. Det senare kostar runt 500 kronor medan Resolve är gratis men aningen krångligare (och kan leda till fler fel som måste fixas efter importen).

Med Resolve följer du beskrivningen ovan för att importera tidslinjen från Final Cut Pro. Välj File -> Export AAF, XML. Välj sedan antingen formatet aaf eller xml (egentligen till för gamla Final Cut Pro 7) och spara filen någonstans. Importera den sedan till ett nytt projekt i Premiere. Du kan testa med båda formaten och se vilket som fungerar bäst för ditt projekt.