Apples Bilder för Mac har en funktion som automatiskt känner igen människor i foton du lägger till i biblioteket, oavsett om de kommer från Iphone via Icloud eller på något annat sätt. Programmet skapar automatiskt smarta album för olika personer, som du sedan kan namnge (och koppla till personer i dina kontakter om du vill). Allt händer på din dator så du behöver inte vara orolig att Apple får en massa information om dig och din familj som kan spåra er.

Förutom att göra det enklare att se bilder på en viss person gör den här funktionen det avsevärt lättare att hitta och ta bort bilder på en person du inte längre vill ha i biblioteket. Det kan vara särskilt användbart för att hindra Bilder att inkludera bilder på den personen i funktioner som Minnen. Kanske är det en person som har gått bort, eller ett ex du helst slipper bli påmind om.

Så här gör du:

  1. Öppna Bilder och klicka på Personer i vänsterspalten. Här ser du de olika personer programmet har känt igen som unika individer. Om du inte har namngivit några kommer du se ”+ Namn” när du håller pekaren över en person, annars namnet.
  2. Dubbelklicka på en person för att visa samlingen. Har du inte tidigare gjort det kanske programmet frågar om du vill granska fler bilder – gör det för att göra träffsäkerheten bättre, annars kanske den missar några bilder på personen.
  3. Klicka på Visa mer till höger under det stora bildspelet, så visas samtliga bilder på personen.
  4. Markera allt (cmd-a eller Redigera -> Markera allt).
  5. Om du vill arkivera bilderna utanför Bilders bibliotek så att du har kvar dem men slipper se dem när du bläddrar runt i programmet kan du nu välja Arkiv -> Exportera -> Exportera bilder eller Exportera oförändrade original. Det föregående innebär att du ”bränner” en kopia av bilderna med alla inställningar du har gjort, till exempel filter. Det senare sparar originalbilderna från kameran utan någon redigering. Vänta tills den är klar med exporten och kontrollera att bilderna ligger där de ska på hårddisken.
  6. För att radera bilderna från biblioteket väljer du Bild -> Radera bilder eller ctrl/höger-klickar och väljer Radera bilder. Bekräfta.

När du har raderat bilderna ligger de kvar i albumet Senast raderade i 30 dagar. Du kan tömma det albumet för att omedelbart ta bort dem permanent.

Ta bort person
Fel! Det här tar bara bort personens smarta album.

Om du ctrl/höger-klickar på en av personerna i Personer kan du välja Ta bort denna person. Det tar bara bort själva det smarta albumet som samlar bilder på den personen, men alla bilder ligger kvar i biblioteket. Så gör inte misstaget att ta bort den och dra att det räcker.

Om du använder Icloud-bilder kommer raderade bilder tas bort även från dina andra enheter så fort Icloud har synkat. Du kan göra samma sak på Iphone eller Ipad och få samma effekt att bilderna försvinner från dina andra enheter, men det är betydligt enklare att arkivera bilder först om du gör det på Macen.