Många har under våren jobbat hemifrån, vilket bland annat för de flesta innebär videokonferenser istället för möten. Zoom har vuxit från en nischlösning till en tjänst med hundratals miljoner dagliga videomöten. Även konkurrenter som Google Hangouts och Microsoft Teams har vuxit rejält, och vanliga chattappar som Messenger och Whatsapp har använts mer än vanligt då människor tvingas stanna hemma och bara kan tala med släkt och vänner digitalt.

Det här har lett till att många Macanvändare har upptäckt att den inbyggda kameran i Macen – även de allra senaste Macbook Pro-modellerna – minst sagt lämnar en del övrigt att önska. För det första är upplösningen begränsad till 720p, men framför allt är både optiken och sensorn av ovanligt dålig kvalitet för att vara Apple. Selfiekameran på även en riktigt gammal Iphone är bättre, och då ska vi inte tala om de nyare modellerna.

Många har förgäves letar efter en bättre webbkamera för att synas bättre för andra mötesdeltagare, men Logitech och de andra tillverkarna hade inte förutsett den explosiva efterfrågan och många butiker har helt slut, särskilt på de bättre modellerna (och varför skulle du ”uppgradera” till en lika dålig kamera?).

Återanvänd din systemkamera eller Iphone

Varför köpa en ny pryl om du redan har något du kan använda istället? De flesta av oss går runt med en riktigt bra kamera i fickan, och det finns numera flera appar som kan strömma bilden från din Iphone till Macen som en virtuell webbkamera.

Många äger också en systemkamera, men med pandemin kanske du inte är ute och fotar speciellt mycket. Beroende på vilket märke och vilken modell du har kan det finnas en lösning för att ansluta den till datorn och ha som webbkamera – bildkvaliteten kommer chocka de som brukar se dig via Macens kamera.

Så länge du har ett stativ av något slag att fästa kameran i behöver du oftast inget annat. Försök montera den bakom, ovanför skärmen så att du ser ut att se folk i ögonen.

Iphone – Epoccam eller Camo

Det finns flera lösningar för att förvandla Iphone till webbkamera med Mac. De två enklaste vi hittat är Epoccam från Kinoni och splitter nya Camo från Reincubate, samma utvecklare som ligger bakom Iphone Backup Extractor.

Av dessa är Camo det helt klart mer avancerade systemet, åtminstone om du betalar för det. Med Pro-abonnemang kan du nämligen styra Iphone-kamerans alla inställningar direkt från Macen utan att röra telefonen. Det handlar om allt från exponering och vitbalans till att applicera olika filter. Dessutom fungerar appen i vår erfarenhet helt enkelt bättre än Epoccam, som inte känns lika modernt och uppdaterat och har problem när vi testar på en Mac med Catalina.

Iphone
Gratisversionen av Camo räcker rätt långt.

Gratisversionen av Camo har inga inställningar utöver att välja mellan Iphones stora vidvinkelkamera på baksidan och selfiekameran på framsidan. Bilden är begränsad till 720p-upplösning och 30 bilder per sekund, men är ändå milsvida bättre än vad du får via Macens inbyggda kamera. Speciellt när det är lite mörkt blir Mac-kamerans bild riktigt grötig medan Iphone är riktigt bra. En lite tråkig sak är att du får ett stort vattenmärke nere till höger i bild, men för det priset ska vi inte klaga. Abonnemang på Pro-funktionerna kostar cirka 440 kronor om året.

Återanvänd systemkameran

Har du en systemkamera som inte är allt för gammal från Canon, Nikon, Sony eller Olympus är sannolikheten hyfsat hög att det finns ett sätt att utnyttja den som webbkamera. Beroende på modell kan det finnas en eller flera olika lösningar.

Canon och Fujifilm har släppt egna program som förvandlar vissa av företagens kameror till virtuella webbkameror på Mac. Olympus har släppt ett program för Windows, men en Macversion är förmodligen på väg och kan ha släppts redan om du läser den här artikeln långt efter publicering. Med Canons och Fujifilms program behöver du bara installera programmet och ansluta kameran med rätt sladd så ska kameran dyka upp som ett kameraval i program som Zoom och Teams, och i Chrome och vissa andra webbläsare (men inte Safari). Även Gopro har ett specialprogram, men bara för Hero 8 Black.

För användare med Nikon, Olympus, Sony och andra tillverkare finns det andra lösningar.

Ecamm Live är ett program som egentligen är riktat mot livestreamare, men har även en virtuell webbkamera-funktion. Programmet har stöd för en lång rad kameror, drygt 60 modeller där Canon står för en majoritet och även inkluderar en del lite äldre kameror som 5D Mark 2 och 550D (kameror som lanserades 2008 respektive 2010). Du kan ansluta kameror antingen via usb-kabel (lägre kvalitet) eller via hdmi-kabel och en kompatibel videofångare med hdmi, exempelvis Elgato Game Capture HD60 S+ (plustecknet är viktigt).

Om du inte vill betala kan du testa öppna källkodsprojektet OBS istället. Förutom själva OBS behöver du installera ett tillägg som skapar en virtuell webbkamera. Det enklaste sättet att installera båda är via terminalen och Homebrew: brew cask install obs respektive brew cask install obs-virtualcam. OBS har inget inbyggt stöd för att fånga bilder från en ansluten kamera, men det kan du kringgå på olika sätt.

OBS

Sony till exempel har Imaging Edge Desktop, ett programpaket som bland annat innehåller Remote, ett program för att förhandsvisa och fjärrstyra många av företagets systemkameror. OBS kan fånga bilden från förhandsvisningen i Remote, beskära den så att bara kamerabilden kommer med, och skicka den till valfritt chattprogram.

Starta OBS. Tryck på plustecknet under Källor och välj Fönsterkälla. Välj sedan Remote-fönstret från listan över öppna fönster. Om du bara ser några få fönster och inget som rör Remote beror det på att OBS inte har fått tillgång till att spela in skärmen. Programmet borde fråga om det när du försöker fånga ett fönster, men det verkar inte fungera när vi testar. Välj då istället Bildskärmskälla för att fånga hela skärmen. Då dyker frågan upp och du kan kryssa i tillståndet för OBS i Systeminställningar. Därefter ska det fungera även med Fönsterkälla.

Zoom-inställningar

När du har en bild från kameran i OBS kan du flytta runt och ändra storlek på den så att bara den del av Remote-fönstret som visar förhandsvisningen från kameran syns. Aktivera sedan den virtuella webbkameran genom att välja Verktyg -> Start Virtual Camera. Sedan kan du starta om chattprogrammet du ska använda och nu ska OBS Virtual Camera synas som ett kamera-alternativ.

Vi har testat detta och upplever att bilden har en viss fördröjning så att din röst kommer innan läpparna rör sig. Det kan bero på att vi använder en hyfsat gammal kamera (A7 Mark 2) som bara har usb 2.0-hastighet via usb-kabeln. Stör du dig mycket på det kan du skjuta på ljudet på något sätt, till exempel med Audio Hijack Pro eller en extern mixer (om du råkar ha en sådan till hands…).