Många har sedan i våras jobbat hemifrån, vilket bland annat inneburit videokonferenser istället för möten. Och med ökande smittspridning lär det fortsätta på det här viset ett tag. Zoom har vuxit från en nischlösning till en tjänst med hundratals miljoner dagliga videomöten. Även konkurrenter som Google Hangouts och Microsoft Teams har vuxit rejält, och vanliga chattappar som Messenger och Whatsapp har använts mer än vanligt då människor tvingas stanna hemma och bara kan tala med släkt och vänner digitalt.

Det här har lett till att många Mac-användare upptäckt att den inbyggda kameran i Macen – även de allra senaste Macbook Pro-modellerna – minst sagt lämnar övrigt att önska. För det första är upplösningen begränsad till 720p, men framför allt är både optiken och sensorn av ovanligt dålig kvalitet för att vara Apple. Till och med selfie-kameran på en gammal Iphone är bättre.

Många har förgäves letat efter en bättre webbkamera för att kunna synas bättre för andra mötesdeltagare, men Logitech och de andra tillverkarna hade inte förutsett den explosiva efterfrågan som uppstod på grund av pandemin och många butiker står med tomma hyllor.

Återanvänd din systemkamera eller Iphone

Varför köpa en ny pryl om du redan har något du kan använda istället? De flesta av oss går runt med en riktigt bra kamera i fickan och det finns numera flera appar som kan strömma bilden från din Iphone till din Mac som en virtuell webbkamera.

Många äger dock också en systemkamera. Beroende på vilket märke och vilken modell du har kan det finnas en lösning för att ansluta den till datorn och använda som webbkamera – bildkvaliteten kommer förmodligen imponera på dem som är vana att se dig via din Macs inbyggda kamera.

Så länge du har ett stativ av något slag att fästa kameran i behöver du oftast inget mer. Försök montera den bakom, ovanför skärmen så att det ser ut som om du tittar de andra i ögonen.

Iphone – Epoccam eller Camo

Det finns flera lösningar för att förvandla Iphone till webbkamera med Mac. De två enklaste vi hittat är Epoccam från Kinoni och splitter nya Camo från Reincubate, samma utvecklare som ligger bakom Iphone Backup Extractor.

Av dessa är Camo det klart mer avancerade systemet, åtminstone om du betalar för det. Med Pro-abonnemang kan du nämligen styra Iphone-kamerans alla inställningar direkt från Macen utan att röra telefonen. Det handlar om allt från exponering och vitbalans till att applicera olika filter. Dessutom fungerar appen enligt vår erfarenhet helt enkelt bättre än Epoccam, som inte känns lika modern och som dessutom har problem när vi testar på en Mac med Catalina.

Iphone
Gratisversionen av Camo räcker rätt långt.

Gratisversionen av Camo har inga inställningar utöver att välja mellan Iphones stora vidvinkelkamera på baksidan eller selfiekameran på framsidan. Bilden är begränsad till 720p-upplösning och 30 bilder per sekund, men är ändå milsvida bättre än vad du får via Macens inbyggda kamera. När det är aningen mörkt blir Mac-kamerans bild grynig medan Iphone-kameran är riktigt bra. En tråkig sak är att du får ett stort vattenmärke nere till höger i bild, men det är gratis så det är svårt att klaga. Abonnemang på Pro-funktionerna kostar cirka 440 kronor per år.

Återanvänd systemkameran

Har du en systemkamera som inte är allt för gammal från någon av de stora tillverkarna är sannolikheten hög att du kan använda den som webbkamera. Så sent som sommaren 2020, när vi först publicerade den här artikeln, hade bara ett fåtal tillverkare släppt programvara som möjliggjorde detta, men nu har de flesta hakat på trenden och släppt drivrutiner som gör att du kan använda din systemkamera för både Mac och pc. I nästan alla fall är det betaversioner, men vi har inte hört om några större problem med buggar och det är alltid värt ett försök.

Här är de olika tillverkarnas program:

Hur många kameror som stöds varierar kraftigt mellan olika tillverkare. Gopros program fungerar enbart med Hero 8 Black, medan exempelvis Sonys stödjer flera kameror, även lite äldre modeller som A7 Mark 2, som släpptes 2014. Nikon stödjer de nya Z-kamerorna och ett gäng D-modeller från D5300 och framåt. Några av tillverkarna listar bara modeller de faktiskt har testat med, det är således möjligt att det fungerar även med andra.

Följ instruktionerna från tillverkaren för hur du ansluter och kommer igång om du använder något av programmet ovan. Du kommer förmodligen behöva starta om datorn innan den virtuella webbkameran dyker upp i program som Zoom och Teams.

Lösningar för andra kameror

Om din kamera inte stöds av ett officiellt program från tillverkaren är hoppet inte ute. Det finns flera tredjepartslösningar du kan testa.

Den teknik en del Youtubere och andra streamers använde tidigare var att ansluta en hdmi-kabel från kameran till en dongel som kan fånga bilden den vägen. Många kameror som saknar fjärrstyrningsfunktion har ändå förhandsvisning via hdmi, och genom att fånga bilden därifrån i realtid och skicka den till Macen och ett program som OBS kan du använda den som webbkamera. Kruxet är att du alltså behöver en dongel mellan kamera och dator som kostar ett par tusenlappar, till exempel Elgatos Camlink 4K eller Game Capture HD60 S+.

Om din kamera har en funktion för att visa förhandsvisning på dator men inte något officiellt webbkameraverktyg kan du prova antingen Ecamm Live eller OBS.

Ecamm Live är ett program som egentligen är riktat mot livestreamare, men har även en virtuell webbkamera-funktion. Programmet har stöd för en lång rad kameror, drygt 60 modeller där Canon står för en majoritet och även inkluderar en del äldre kameror som 5D Mark 2 och 550D (kameror som lanserades 2008 respektive 2010). Du kan ansluta kameror antingen via usb-kabel (lägre kvalitet) eller via hdmi-kabel och en kompatibel videofångare, exempelvis Elgato Game Capture HD60 S+ (plustecknet är viktigt).

Om du inte vill betala kan du testa det öppna källkodsprojektet OBS istället. Förutom själva OBS behöver du installera ett tillägg som skapar en virtuell webbkamera. Det enklaste sättet att installera båda är via terminalen och Homebrew: brew cask install obs respektive brew cask install obs-virtualcam. OBS har inget inbyggt stöd för att fånga bilder från en ansluten kamera, men det kan du kringgå på olika sätt.

OBS

Sony till exempel har Imaging Edge Desktop, ett programpaket som bland annat innehåller Remote, ett program för att förhandsvisa och fjärrstyra många av företagets systemkameror. OBS kan fånga bilden från förhandsvisningen i Remote, beskära den så att bara kamerabilden kommer med och skicka den till valfritt chattprogram.

Starta OBS. Tryck på plustecknet under Källor och välj Fönsterkälla. Välj sedan Remote-fönstret från listan över öppna fönster. Om du bara ser några få fönster och inget som rör Remote beror det på att OBS inte har fått tillgång till att spela in skärmen. Programmet borde fråga om det när du försöker fånga ett fönster, om det inte fungerar, välj då istället Bildskärmskälla för att fånga hela skärmen. Då dyker frågan upp och du kan kryssa i tillståndet för OBS i Systeminställningar. Därefter ska det fungera även med Fönsterkälla.

Zoom-inställningar

När du har en bild från kameran i OBS kan du flytta runt och ändra storlek så att bara den del av Remote-fönstret som visar förhandsvisningen från kameran syns. Aktivera sedan den virtuella webbkameran genom att välja Verktyg -> Start Virtual Camera. Sedan kan du starta om chattprogrammet du ska använda och nu ska OBS Virtual Camera synas som ett kamera-alternativ.

Vi har testat detta och upplever att bilden har en viss fördröjning vilket gör att din röst hörs innan läpparna rör sig. Stör du dig mycket på det kan du förskjuta ljudet med till exempel Audio Hijack Pro eller en extern mixer (om du råkar ha en sådan till hands…).