Imessage är en av Apples mest omtyckta tjänster, och något som i sig har fått många användare att byta till eller behålla Iphone. Den krypterade meddelandetjänsten fungerar oerhört smidigt mellan Apple-prylar, men kan så klart alltid bli bättre. Apples utvecklare brukar därför lägga rätt mycket tid på nya och förbättrade funktioner när IOS uppdateras, men i år har Imessage och appen Meddelanden fått ovanligt många nyheter.

Mac OS 11 Big Sur: Ny design och många nyheter

Sålla

I IOS 14 kan du välja om du vill se alla meddelanden, bara meddelanden från dina kontakter (eller rättare sagt ”kända avsändare”) eller enbart okända avsändare. Om du ofta får meddelanden från främlingar (till exempel efter att ha lagt upp en annons på Blocket) kan det här göra det enklare att separera dina vanliga meddelanden från meddelanden med folk du inte känner.

Favoriter
Foto: Apple

Nåla fast favoriter

En trevlig nyhet som kan snabba upp användningen av Meddelanden är att du numera kan favoritmarkera upp till nio olika konversationer, antingen med enskilda personer eller gruppchatter. Dessa hittar du längst upp i listan med stora ikoner, så att du slipper rota runt eller söka i listan för att hitta dem. Det här är speciellt användbart om du chattar med många nya kontakter hela tiden men då och då återkommer till vissa. Du kanske inte skriver till mamma varje dag, men lagom ofta för att snabbt vilja hitta henne bland alla konversationer.

Fastnålade konversationer synkas till alla enheter du är inloggad på. Ikonerna för dessa är dynamiska och kan till exempel visa när någon har börjat skriva ett meddelande (som en pratbubbla ur munnen om personen har sitt ansikte eller en memoji som porträtt).

Svarstrådar
Foto: Apple

Svarstrådar

En efterlängtad nyhet är stöd för att svara direkt på meddelanden, så att svaren döljs i en separat svarstråd. Det här gör det enklare att hålla ordning i stora gruppchatter eller om du till exempel ställer flera frågor i rad, då svaren kan kopplas direkt till frågorna. När någon har svarat på ett meddelande visas en textlänk under meddelandet som du kan trycka på för att visa svarstråden.

Omnämnanden
Foto: Apple

Omnämnanden

I avdelningen efterfrågade nya funktioner hittar vi även möjligheten att omnämna andra personer och därigenom pocka på deras uppmärksamhet. Till skillnad från de flesta andra plattformar behöver du inte använda @-symbolen för att omnämna någon, utan det räcker med att skriva in personens namn och trycka på det när det blir grått. Du kan dock välja att använda @ om du vill, och det kan gå lite snabbare då eftersom det automatiskt förvandlar namnet till ett omnämnande.

I Inställningar -> Meddelanden hittar du en ny inställning för att alltid få notiser om någon omnämner dig. Det gör att du kan stänga av notiser för en stor gruppchatt och ändå få notiser när det verkligen gäller dig.

Nya inställningar för gruppchatter

Förutom att ge en gruppchatt ett namn kan du numera välja en unik ikon till chatten för att enklare urskilja den bland många konversationer. Du kan välja ett foto, en memoji, en animoji, emoji eller bara en bokstav som ikon, och kan även välja bakgrundsfärg.

Hitta rätt emoji

Tidigare har IOS inte haft något enkelt sätt att söka bland tillgängliga emoji. Du har antingen fått skriva in ord på måfå för att testa om det finns en emoji för det ordet, eller bläddra bland alla tillgängliga i emoji-tangentbordet. På Mac har det hela tiden funnits ett sökfält i emoji-visaren, och det kommer nu även till Iphone och Ipad. I betaversionen av systemet ser det inte ut att vara riktigt färdigutvecklat, men förhoppningsvis kommer det göra det enklare att hitta rätt emoji.

#images
Foto: Apple

Hitta trendande memes

Apple har också lagt till en funktion kallad ”#images” för att hitta bilder och gif:ar direkt i Meddelanden, ungefär som du redan har kunnat använda Imessage-appar från tredjepartsutvecklare.

Mac
Foto: Apple

Extra stor uppdatering på Mac

Tidigare har Meddelanden på Mac varit en blek kopia av IOS-versionen, och det har dröjt innan många nyhet har hittat in i programmen (om de alls har kommit). Men i år får Meddelanden för Mac äntligen en välbehövd upputsning och stöd för många av funktionerna som tidigare bara funnits på IOS.

Macversionen av Meddelanden har stöd för alla nyheterna vi skriver om ovan (förutom emoji-sök, som funnits länge på Mac, och möjligheten att bara se meddelanden från kända eller okända avständare). Dessutom får programmet följande nyheter som redan fanns på IOS:

  • Meddelandeeffekter som fyrverkerier och ekon.
  • Memoji – både möjligheten att designa nya memoji och skicka dem.
  • Bildväljare för att snabbt hitta och lägga till foton från Bilder.