En av Iphones viktigaste funktioner är Imessage, det säkra, internetbaserade alternativet till sms som allt sedan lanseringen 2011 har lockat användare att byta till – och undvika att byta från – plattformen. Av alla Apple-tjänster bidrar Imessage kanske mer än någon till ”inlåsningen” i det så kallade ekosystemet kring Iphone, Mac och Ipad.

Därför är det inte konstigt att Apple lägger stora resurser på att förbättra och utöka funktionerna i Imessage. Årets uppdateringar till IOS 14, Ipad OS 14 och Mac OS Big Sur bjuder på ovanligt många – och substantiella – nyheter.

Filtrera

Sålla

I IOS 14 kan du välja om du vill se alla meddelanden, bara meddelanden från kända avsändare eller enbart från okända avsändare. Kända avsändare innebär dina kontakter och telefonnummer du har skickat meddelanden till. Om du till exempel har svarat när någon okänd skrev och undrade om en pryl du lagt ut på Blocket räknas den konversationen till kända avsändare trots att det bara är ett telefonnummer, medan tvåstegsverifikationsnummer från någon webbplats kommer till okända avsändare.

För att aktivera filtrering går du till Inställningar -> Meddelanden och aktiverar Filtrera okända avsändare. I Meddelanden kan du sedan backa ut från listan över konversationen till en ny toppnivå kallad Filter där du väljer mellan de tre kategorierna.

Nåla fast

Nåla fast favoriter

En trevlig nyhet som kan snabba upp användningen av Meddelanden är att du numera kan favoritmarkera upp till nio olika konversationer, antingen med enskilda personer eller gruppchatter. Dessa hittar du längst upp i listan med stora ikoner, så att du slipper rota runt eller söka i listan för att hitta dem. Det här är speciellt användbart om du chattar med många nya kontakter hela tiden men då och då återkommer till vissa. Du kanske inte skriver till mamma varje dag, men lagom ofta för att snabbt vilja hitta henne bland alla konversationer.

Fastnålade konversationer synkas till alla enheter du är inloggad på. Ikonerna för dessa är dynamiska och kan till exempel visa när någon har börjat skriva ett meddelande (som en pratbubbla ur munnen om personen har sitt ansikte eller en memoji som porträtt).

Lösgör
Lösgör för att ta bort en fastnålad konversation.

För att nåla fast en konversation kan du antingen svepa åt höger på den i listan och trycka på den gula knappen med en knappnålsikon, eller trycka och hålla på den och välja Fäst. Den hamnar då i området längst upp för fastnålade konversationer. För att ta bort den därifrån trycker du håller på ikonen och väljer sedan Lösgör.

Du kan totalt ha upp till nio fastnålade konversationer, vilket på Iphone tar upp en stor del av skärmen när du öppnar appen.

Tråd

Svarstrådar

Tryck och håll på ett meddelande du vill svara på och välj Svara för att starta svarstråden.

Svar syns dels i svarstråden, som du når genom att trycka på texten ”X svar” under det ursprungliga meddelandet, och dels som ett vanligt meddelande i konversationen. Det här innebär att trådade svar visas som vanligt hos användare som inte har uppdaterat, en form av bakåtkompatibilitet som naturligtvis är helt nödvändig för att inte göra allt väldigt komplicerat för både servrar och enskilda enheter. Men resultatet kan vara lite förvirrande för de som är vana vid andra chattappar där svar i trådar bara visas i själva tråden.

För de som har uppdaterat till IOS 14 eller något av de andra nya systemen visas svar i konversationen tillsammans med meddelandet det var ett svar på. Det ser ut ungefär som svaren i Facebook Messenger.

Omnämnande

Omnämnanden

I avdelningen efterfrågade nya funktioner hittar vi även möjligheten att omnämna andra personer och därigenom pocka på deras uppmärksamhet. Till skillnad från de flesta andra plattformar behöver du inte använda @-symbolen för att omnämna någon, utan det räcker med att skriva in personens namn och trycka på det när det blir grått. Du kan dock välja att använda @ om du vill, och det kan gå lite snabbare då eftersom det automatiskt förvandlar namnet till ett omnämnande.

I Inställningar -> Meddelanden hittar du en ny inställning för att alltid få notiser om någon omnämner dig. Det gör att du kan stänga av notiser för en stor gruppchatt och ändå få notiser när det verkligen gäller dig. Du stänger av notiser för en konversation genom att svepa åt vänster på den och trycka på den lila knappen med en överstruken klocka.

Gruppikon

Nya inställningar för gruppchatter

Förutom att ge en gruppchatt ett namn kan du numera välja en unik ikon till chatten för att enklare urskilja den bland många konversationer. Du kan välja ett foto, en memoji, en animoji, emoji eller bara en bokstav som ikon, och kan även välja bakgrundsfärg.

Användare som inte har uppdaterat till de nya systemen ser inte den nya ikonen, men för de som har uppdaterat dyker dina ändringar upp för samtliga deltagare. Du och de du chattar med kan alltså ha dragkamp om vems ikon som ska gälla. Eller kommunicera genom att byta ikon.

Emojisök

Hitta rätt emoji

Tidigare har IOS inte haft något enkelt sätt att söka bland tillgängliga emoji. Du har antingen fått skriva in ord på måfå för att testa om det finns en emoji för det ordet, eller bläddra bland alla tillgängliga i emoji-tangentbordet. På Mac har det hela tiden funnits ett sökfält i emoji-visaren, och det kommer nu även till Iphone och Ipad. I betaversionen av systemet ser det inte ut att vara riktigt färdigutvecklat, men förhoppningsvis kommer det göra det enklare att hitta rätt emoji.

Mac
Foto: Apple

Extra stor uppdatering på Mac

Tidigare har Meddelanden på Mac varit en blek kopia av IOS-versionen, och det har dröjt innan många nyhet har hittat in i programmen (om de alls har kommit). Men i år får Meddelanden för Mac äntligen en välbehövd upputsning och stöd för många av funktionerna som tidigare bara funnits på IOS.

Meddelanden i Mac OS Big Sur får stöd för alla nyheterna vi skriver om ovan (förutom emoji-sök, som funnits länge på Mac, och möjligheten att bara se meddelanden från kända eller okända avständare). Dessutom får programmet följande nyheter som redan fanns på IOS:

  • Meddelandeeffekter som fyrverkerier och ekon.
  • Memoji – både möjligheten att designa nya memoji och skicka dem.
  • Bildväljare för att snabbt hitta och lägga till foton från Bilder.