Testad produkt: Keychron K2
Pris: 1090 kr hos CDON.

Keychron K2 har funnits ute ett tag i andra delar av världen, men nu har det äntligen kommit i en nordisk version. Det är ett tangentbord med 84-knappar, så du får ingen nummerplatta till höger på K2. Knapparna är fullstora och tangentbordet är, trots sin ringa storlek, rymligt. Det kommer med Gateron-switchar – röda, blå eller bruna – så att du kan få det beteende och den klickighet du är ute efter.

Dessutom är K2 bakgrundsbelyst, med olika typer av beteende. Vi snackar full rgb här, så vill du ha ett blinkande tangentbord i regnbågens alla färger så går det alldeles utmärkt. Vi föredrar en dov färg utan en massa blinkande, men det är förstås en smaksak.

Keychron K2 äntligen med nordisk layout
Foto: KeychronKeychron K2 äntligen med nordisk layout.

Blåtand eller trådat

Den stora grejen med Keychron K2 är förstås att det är ett trådlöst mekaniskt tangentbord, men det betyder inte att du måste använda det just trådlöst. I trådat läge använder K2 sig av usb-c, vilket betyder att det är lätt att koppla in tangentbordet i valfri modern Mac eller i en Ipad Pro. Naturligtvis fungerar det direkt.

Men nu är det ju den trådlösa biten som är häftig. K2 har bluetooth 5.1 och kan vara kopplat till tre enheter samtidigt. Du byter mellan demo genom att trycka på fn-tangenten samt knapp 1, 2 eller 3, respektive.

Batteritiden är för övrigt utmärkt tack vare det tilltagna batteriet på 4000 mAh. Keychron påstår att det rör sig om 72 timmars skrivande, eller nio dagars normalt arbete, vilket de säger är åtta timmar om dagen. Förutom att någon på Keychron borde ta lite fler pauser, så är det svårt att klaga på batteritiden – det låter ganska rimligt. En anledning till att tangentbordet klarar sig så bra på den fronten är att det stänger av sig självt efter tio minuters inaktivitet, något som du kan stänga av om du vill.

Trådlöst eller trådat – men små knappar
Foto: KeychronTrådlöst eller trådat – men små knappar.

Mac, IOS – och Windows

Keychron K2 har alla funktionstangenter du kan förvänta dig av ett tangentbord avsett för Mac, med volymknappar, expose, till och med en snabbtangent för att ta skärmdumpar. Dessa huserar på F1-12, vilka du kan komma åt med fn-tangenten eller i inställningarna på Mac OS.

Det betyder även att Keychron K2 är ypperligt som tangentbord till en enhet med IOS eller Ipad OS. Eftersom du kan koppla upp till tre enheter via bluetooth så är det lätt att byta mellan dem också.

Windows-användare som inte vill se option- och command-knappar kan lätt anpassa sitt tangentbord, för K2 kommer med såväl extraknappar för dessa, som med ett enkelt verktyg för att byta dem.

Och ja, självfallet fungerar tangentbordet med Android med.

Redo för Mac, Ios, Ipados, Windows, Android...
Foto: KeychronRedo för Mac, IOS, Ipad OS, Windows, Android...

Omdöme

Det finns inte mycket att klaga på hos Keychron K2, tangentbordet har ypperlig känsla, en stabil bottenplatta, och betryggande vikt. K2 är förvisso litet och kompakt för att vara ett mekaniskt tangentbord, men du slänger det inte direkt i väskan för att ta med dig till fiket för att skriva lite – något som för övrigt hade varit ganska taskigt med tanke på att alla mekaniska tangentbord för ganska mycket oväsen när du skriver på dem. Kort sagt, Keychron K2 är ett ypperligt tangentbord, väl värt varenda krona.

Kompakt och stabilt
Bra batteritid
Kan koppla upp till tre enheter

Kostar en slant
Placeringen av page up/down/home/end längst till höger tar en stund att vänja sig vid
Texten vid knapparna för Mac/Windows-läge samt wireless/wired/off är nästan oläslig

Specifikationer

Produktnamn: Keychron K2
Testad: Juli 2020
Vad: Mekaniskt trådlöst tangentbord
Kommunikation: Bluetooth 5.1, USB-C
Format: Mac, IOS, Ipados, Windows, Android
Bakgrundsbelyst: Ja, RGB
Switchar: Gateron (röda, bruna, blå)
Vikt och mått: 794 g, 317x129 mm
Rek. pris: Cirka 1090 kr
Pris: 1090 kr hos CDON.

Betyg: 5 av 5