Sommar betyder kanske lugnare tempo, bad och grill för de flesta, men för Apple-fans är det också den tiden på året då du kan testa de kommande uppdateringarna av IOS, Mac OS, Watch OS och TV OS före alla andra. Varje år efter WWDC släpper Apple sina första betaversioner för utvecklare i Apple Developer Program. Nu har betaversionerna för allmänheten släppts via Apple Beta Software Program.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om du är sugen på att testa något eller några av de nya systemen.

Läs mer:

Utvecklare eller offentlig beta

Apple släpper sina betaversioner på två sätt: Via Apple Developer Program för registrerade utvecklare och via Apple Beta Software Program för allmänheten.

De första betaversionerna av nya system släpps alltid först för utvecklare och något senare för allmänheten och så skedde även i år. Apple var aningen senare än vanligt och släppte de öppna betaversionerna först 12 juli.

Buggar, många buggar, Apple-beta

Är det något du ska komma ihåg när det gäller Apples betaversioner för såväl utvecklare som allmänhet är att företaget inte använder beteckningen beta på riktigt samma sätt som många andra mjukvaruföretag. Det Apple kallar beta skulle andra kanske kalla alfa eller ”early preview” eller något annat.

Apples betatester handlar inte om att hitta okända buggar och finputsa nästan färdiga system. Den första versionen som släpps brukar har hundratals redan kända buggar och allt eftersom nya versioner släpps fixas vissa, medan nya tillkommer baserat på rapporter från användare.

Till slut släpper Apple en så färdig version som möjligt, men dessa ”.0”-versioner är kända för att ofta vara så buggiga att många användare väntar tills åtminstone en eller ett par punktuppdateringar har släppts.

Om du ger dig på att installera betaversioner ska du alltså räkna med att tvingas stå ut med buggar av olika slag. Funktioner kanske inte fungerar som utlovat, appar kraschar oftare än vanligt och ibland kan data gå förlorad på grund av en ovanligt elakartad bugg.

Förutom att själva systemet är instabilt under betaperioden kommer många appar och program att fungera dåligt eller inte alls, tills dess att utvecklarna har hunnit släppa uppdateringar. Det här är en av huvudpoängerna med hela Apples betaprogram – att ge utvecklare tid inte bara att anpassa sig till nya system med nya funktioner och kanske nya säkerhets- och integritetsbegränsningar, utan även för att fixa buggar som manifesteras i den nya systemversionen.

Säkerhetskopiera extra viktigt

Betaversionernas instabila natur är orsak nog att vilja säkerhetskopiera ofta och noga. Men för IOS finns det ytterligare ett skäl: Om du inte arkiverar en komplett säkerhetskopia av din Iphone eller Ipad innan du installerar betaversionen kan du inte backa tillbaka till den gamla vanliga versionen – i alla fall inte om du bryr dig om inställningar, filer och appdata. En ny backup gjord på IOS 16 kan inte återställas till IOS 15.

Arkiv

För att skapa en arkiverad säkerhetskopia av en IOS-enhet måste du använda en dator – det går inte med Icloud. På en Mac med Catalina eller senare använder du Finder. På Macar med Mojave eller tidigare, och på Windows, använder du Itunes. Det finns även tredjepartsprogram, men vi håller oss till Apples inbyggda metod.

  1. Anslut din enhet till datorn och välj den under enheter i Finder eller Itunes.
  2. Se till att Kryptera den lokala säkerhetskopian är ikryssat (och försäkra dig om att du har tillgång till lösenordet, till exempel sparat i en lösenordshanterare).
  3. Välj Säkerhetskopiera nu för att göra en färsk backup.
  4. I Finder klickar du sedan på Hantera säkerhetskopior. I Itunes öppnar du programmets inställningar och väljer fliken Enheter.
  5. Nu ser du en lista över enheter du har backat upp till datorn. Högerklicka på enheten du ska betatesta på och välj Arkiv/Arkivera.

När du arkiverar en backup skriver Finder/Itunes inte över den nästa gång du säkerhetskopierar utan skapar en ny säkerhetskopia, vilket gör att du alltid kan återställa från den äldre backupen.

Med Mac är det bäst att skapa en komplett klonbackup av Macens hårddisk som du lägger undan och kan återställa från om du skulle behöva. Klonbackup kan du göra med exempelvis Carbon Copy Cloner eller Superduper. Alternativt kan du nöja dig med en annan komplett backup, till exempel Time Machine, men då tar det betydligt längre tid att återställa.

Du kan också fundera på att inte installera betaversionen över ditt nuvarande system alls, utan istället på en extern ssd som du startar från när du vill testa. Det är särskilt bra om du enkelt vill kunna fortsätta använda ditt vanliga system och bara vill lattja lite med Ventura.

Installera betaprofil

Så installerar du betorna

För att installera betaversionerna av IOS 16, Ipad OS 16, Mac OS Ventura, Watch OS 9, TV OS 16 och – nytt för i år – Homepod Software 16 gör du på lite olika sätt.

På Iphone och Ipad loggar du in på Apples beta-sajt i Safari på den enhet du ska installera på. Välj fliken för det system du vill installera och tryck på Enroll your [Iphone/Ipad]. I nästa steg får du installera en så kallad profil som gör att systemet börjar få betaversioner via den vanliga uppdateringsfunktionen. Du installerar sedan det nya systemet där, precis som andra systemuppdateringar.

På Mac gör du likadant, men istället för att direkt installera en profil laddar det ned ett program kallat Beta Access Utility som i sin tur aktiverar hämtning av uppdateringen i Systeminställningar -> Programuppdatering. När uppdateringen har laddats ned fungerar det som förr i tiden när det låg i programmappen. Du kan till exempel välja att installera på en annan partition eller hårddisk om du inte vill skriva över din vanliga installation.

Watch OS-betan installerar du på samma sätt som IOS och Ipad OS men du gör det från Safari på den Iphone du har klockan parkopplad med, och profilen som installeras hamnar i appen Watch.

TV OS-betan är lite omständligare att installera. Logga in på betasajten i Safari på en Mac och klicka på Enroll your Apple TV som ovan. Det laddar ner en konfigurationsprofil som du sedan kan installera på Apple TV med programmet Apple Configurator.

Homepod Software, det TV OS-baserade systemet som styr Homepod och Homepod Mini, är för första gången med i sommarens betatester för utvecklare och allmänheten. Betaversionen kan bara installeras på Homepod Mini, men den slutgiltiga uppdateringen kommer även till gamla nedlagda Homepod.

För att installera det behöver du första installera betan av IOS 16 på en Iphone. Du aktiverar sedan betauppdateringar för enskilda Homepod-högtalare i appen Hem under Hem -> Heminställningar -> Programuppdatering.

Är du med i Apple Developer Program kan du även installera vissa betaversioner via nedladdade .ipsw-filer. Det gäller IOS, Ipad OS och TV OS för Apple TV HD (med usb-c-kontakt). Även Mac OS-betaversionerna går att hämta som kompletta installationsprogram men Apple publicerar inte direktlänkar så du måste leta upp dem via andra sajter. (Nedladdningslänkar för Mac OS börjar alltid på https://swcdn.apple.com/content/downloads/ – installera aldrig ett system hämtat från en annan sajt än apple.com.)

Feedback Assistant

Hjälp till i buggjakten

När du är med och betatestar har du även möjlighet – en del skulle säga skyldighet – att vara med och förbättra systemen genom att rapportera buggar. När du kör en betaversion av något av Apples operativsystem finns en app/ett program kallat Feedback Assistant. I den loggar du in med ditt Apple ID och kan sedan rapportera om olika buggar du stöter på. Det gäller oavsett om du är utvecklare eller går via Apple Beta Software Program. Ju fler som skickar in rapporter om en viss bugg, desto större chans att den blir fixad innan systemet lanseras.

Apple har en guide till hur du skriver bra buggrapporter. Följ den så är sannolikheten högre att Apples utvecklare 1) förstår precis vad du menar och kan upprepa buggen på sina maskiner, och 2) hugger tag i och åtgärdar felet.

Så nedgraderar du

Har du tröttnat på alla buggar och program och appar som inte fungerar i betorna? Då kanske det är dags att rulla tillbaka till senaste stabila version av systemet och invänta skarp lansering (eller rent av första punktuppdateringen till IOS 16.1, Mac OS 13.1 och så vidare).

Du kan backa till nuvarande system från betaversionerna av IOS, Ipad OS och Mac OS. På Apple Watch, Apple TV och Homepod går det inte, men du kan ta bort betaprofilen och vänta tills Apple släpper en ny vanlig systemuppdatering som kan ersätta den installerade betaversionen.

Tänk på att du måste ha en arkiverad säkerhetskopia från innan du installerade betaversionen av systemet, annars kan du inte behålla dina filer och inställningar. Har du missat att göra backup innan är det bäst att bita ihop och kämpa tills skarp version släpps i höst.

Nedgradera Iphone

För att återgå till IOS 15 på Iphone eller Ipad OS 15 på Ipad gör du så här:

  1. Sätt enheten i återställningsläge. Apple har instruktioner för olika enheter här.
  2. När skärmen visar att du ska ansluta till dator: Gör det.
  3. Finder eller Itunes öppnar då en dialogruta som säger att ett problem har uppstått med enheten som måste fixas. Klicka på Återskapa.
  4. Vänta tills den är klar och välj sedan Återskapa säkerhetskopia.
  5. Välj din arkiverade backup från rullgardinsmenyn och klicka på Återskapa. Ta en promenad eller något medan den håller på – har du mycket data kan det ta en lång stund.

Om du har installerat betaversionen av Watch OS 9 och haft den parkopplad med en Iphone med IOS 16 måste du behålla IOS 16 på telefonen för att kunna fortsätta använda klockan. Nedgraderar du till IOS 15 kommer du inte kunna använda klockan förrän du installerar IOS 16 igen (beta eller slutgiltig version).

Med Mac beror tillvägagångssättet på hur du har gjort backup. Har du en klonbackup kan du först spara undan alla nya filer du har skapat medan du använde betaversionen av Ventura till en säker plats och sedan klona tillbaka det gamla systemet. Därefter kan du flytta in de nya filerna igen.

Har du betatestat på en annan partition eller hårddisk kan du helt enkelt starta datorn från ditt vanliga system istället och sedan kopiera över eventuella nya filer du behöver från beta-disken. Det är betydligt enklare, och ett skäl om något att använda den här metoden för att betatesta Mac OS.