Apples Bilder, både på Iphone/Ipad och Mac, använder så kallad icke-destruktiv redigering så att du redigera bilderna så mycket du vill utan att försämra kvaliteten – och du kan alltid ångra dig och återställa till originalet eller helt byta stil.

Hur det här fungerar skiljer sig kraftigt beroende på om du använder Icloud-biblioteket eller inte.

Med Icloud-bilder

Många Iphone-användare utnyttjar i dag Apple-tjänsten Icloud-bilder (som tidigare kallades Icloud-biblioteket eller Icloud-bildbiblioteket). När du använder den lagras alla foton och videor du tar i original på ditt Icloud-utrymme – vilket du måste prenumerera på – och eventuellt även på en eller flera enheter. Icloud-bilder är en synkroniseringstjänst som ser till att alla bilder och filmer återfinns på alla dina enheter så att du alltid kommer åt dem.

När funktionen är aktiverad synkas inte bara själva bilderna utan även redigeringar du gör, så att bilderna ser likadana ut oavsett vilken enhet du sitter med. Om du till exempel beskär en bild på Iphone dyker beskärningen strax upp även på alla andra enheter där du är inloggad på samma Icloud-konto och har Icloud-bilder aktiverat. Du kan välja att inte aktivera funktionen på en enhet om du inte vill att den ska synka alla nya bilder dit, men då följer alltså inte heller några redigeringar med dit.

Ångra redigering

För att göra ändringar i bilden på Mac öppnar du den och klickar på Redigera. Välj sedan de verktyg du har gjort ändringar i tidigare så ser du dina nuvarande inställningar och kan dra i reglagen för att ändra inställning. För att ändra beskärning väljer du fliken Beskär längst upp i mitten. Dra sedan i hörnen för att ändra det urklippta området, eller klicka på Nollställ nere till höger för att visa hela bilden. För att helt återställa bilden till sitt ursprungliga skick klickar du på Återgå till original längst upp till vänster.

På IOS kan du nollställa alla ändringar genom att trycka på Återgå längst ner till höger. Precis som på Mac kan du gå in i enskilda verktyg för att ändra inställning på dem, till exempel exponering eller mättnad. Beskärning fungerar också likadant: Öppna verktyget och dra i hörnen så kan du se det beskurna området och flytta markeringen för att ändra vad som ska visas i bilden.

Ångra

Utan Icloud-bilder

Om du inte använder Apples tjänst måste du ångra ändringar i redigering på den enhet där du vill se ändringen. Men om du till exempel importerar bilder från Iphone till Bilder på Mac följer redigeringarna med och bilderna fortsätter redigeras icke-destruktivt.

Det här betyder att om du till exempel tar ett foto i porträttläge med Iphone och importerar det till Macen kan du ta bort eller ändra porträtteffekt på både mobilen och datorn, men du gör det var för sig. Ändringar du gör på ena stället synkas inte till det andra, så du kan ha två helt olika versioner. Originalbilden utan några redigeringar finns på båda.

Gäller inte exporter – men däremot redigering i tredjepartsprogram

Om du exporterar en bild som jpeg eller annat format bevaras ingen ytterligare information. Den bilder blir alltså en frusen kopia av bilden som den såg ut med just de redigeringsinställningar du hade när du exporterade. Du kan exportera en bild flera gånger med olika inställningar, men en exporterad bild kan aldrig återställas till originalet.

Redigerar du en bild i ett annat program på Macen, till exempel Affinity Photo eller Pixelmator, sparas den redigerade bilden jämte originalet i Bilders bibliotek. Apple har dock valt att dölja originalet så du ser bara den redigerade versionen. Om du öppnar en sådan bild för redigering igen kan du däremot se Återgå till original-knappen – tryck på den för att ta bort alla ändringar du gjorde i tredjepartsprogrammet.

Tredjepartsprogram måste redigera i ett format som Bilder fattar. Du kan alltså inte spara i till exempel Photoshop med bibehållna lager för att senare kunna göra fler ändringar, utan måste spara som till exempel jpeg.

En del tredjepartsprogram har ett Bilder-tillägg som gör att du kan använda en del av programmets redigeringsfunktioner direkt i Bilder utan att öppna programmet. Sådana redigeringar kan du ändra inställningar för i efterhand precis som med Bilders inbyggda verktyg. Bilder på IOS har också stöd för tillägg från tredjepartsappar, och det fungerar likadant (du måste själv aktivera tilläggen innan du kan använda dem).