När Apple delade IOS i två förra året för att särskilja det lite från Ipad, var tanken att det skulle ge Ipad större frihet att växa med nya intuitiva gester, bättre stöd för tillbehör och, för att citera Apple själva, göra saker ”som bara är möjligt på Ipad”.

Men trots att Apples Craig Federighi på scen hävdade att "Ipad-användare också kommer kunna nyttja de bra nya funktioner som finns i IOS 14”, är det inte riktigt hela sanningen.

Läs också! Här är efterlängtade "måste-funktionerna" som äntligen kom i IOS 14

Även om Ipad OS 14 visserligen fick nya Ipad-exklusiva funktioner som stöd för handskriven text, sidomenyer och verktygslådor i fler appar, är det fortfarande en hel del IOS 14-funktioner som bara är tänkt för Iphone.

Här är alltså allt som inte kommer till Ipad.


Gränssnitt

App-biblioteket
Det här är kanske den enskilt största funktionen som kom till Iphone med IOS 14, men som saknas på Ipad OS 14. På Ipad gäller alltså det gamla systemet för hemskärmen.

Ipad OS 14 vs IOS 14
Foto: AppleInte på Ipad

Appar kan flyttas runt och mappar skapas, men det finns inget sätt att gömma undan sällan använda appar, som annars blir möjligt på Iphone med IOS 14.

Widgets, men inte överallt
Ipad kommer få tillgång till samma uppsättning omdesignade widgets i olika storlekar som Iphone får, men tyvärr blir de kvar på den första hemskärmen eller i Idag-vyn. Widgets kan inte flyttas runt fritt som på Iphone.

Emoji-sök
Det här är ett stort huvudbry. Enligt Apples egna lista över funktioner i Ipad OS 14 kommer Ipad få en ny emoji-meny när ett hårdvarutangentbord används, men att söka efter emojis som i IOS 14 går inte.


Översättning

Ipad OS 14 kommer visserligen ge stöd för mer än 65 olika språk och låter användare enkelt översätta webbsidor direkt i Safari, men det saknar helt IOS 14:s systemövergripande översättningsfunktioner. I nuläget finns den nya översättnings-appen bara för Iphone.


Kartor

Ipad kommer få många av de nya funktioner som Apple ger till appen Kartor, inklusive navigering för cyklar samt navigerings- och laddstoppshjälp för elbilar.

Men Ipad saknar en del andra funktioner, som varningar för fartkameror, samt förfinad orientering som kan ge en mer exakt platsangivelse och orientering i områden i städer där gps-signalen är svag.


Car Key på Ipad
Foto: BMW

Car Key

Car Key må vara något begränsad även på Iphone, men på Ipad är funktionen helt frånvarande. Att låsa upp bilen med sin Ipad kommer därmed inte gå, men kanske är det inte så konstigt heller. Att hålla sin Ipad mot dörrhandtaget är en inte helt smidig lösning.


App Clips

Ipad kommer få samma, snabba ”mini-appar” som IOS 14, men det kommer inte gå att hitta dem med nfc som på Iphone. Bara länkar och qr-koder gäller för Ipad.


Facetime

På Iphone har Facetime en ny funktion som ”kan göra videosamtal mer naturliga genom att låta dig etablera ögonkontakt även när du tittar på skärmen istället för kameran”. Klart intressant, men det gäller bara Iphone.

Ipad får det inte, även om vi såklart kan hoppas att det kommer i en framtida uppdatering.


Hälsa

Ipad har aldrig haft appen Hälsa, och får det heller inte med Ipad OS 14. Därmed saknas även IOS 14-nyheten sömnspårning.


Väder

När Apple köpte (den i Sverige inte tillgängliga väder-appen) Dark Sky tidigare i år var förhoppningen hos många att IOS egna väder-app skulle få några av funktionerna från Dark Sky. Och i IOS 14 blev det så, med nederbördsprognoser för den kommande timmen, varningar för allvarligare väder och stormar, samt nederbördsprognoser för flera dagar framöver.

Men, precis som med appen Hälsa finns inte appen Väder på Ipad, så det blir att sträcka sig efter en Iphone istället. Eller en annan app.

Översättning och bearbetning: Samuel Nyberg.

Apple iPad Pro 11" 128GB (2nd Generation) Pris vid test: 9855 kr.

Bästa pris just nu: 7627 kr