För dig blir Lyssna nu

Fliken som i Apple Music för IOS 13 heter ”För dig” kommer från IOS 14 istället heta "Lyssna nu", och med det kommer också ett försök att slå sig in på ett territorium Spotify hittills varit väldigt bra på – personliga rekommendationer för musik och spellistor.

Apple Music ska i denna flik fokusera ännu mer på personligt material, och servera musik som kan passa just din smak. Härifrån är även Replay-listorna tillgängliga, det vill säga de listor som årsvis samlar den musik du lyssnat mest på under tidigare år.

Läs också! Nu släpps Apple Music för webben


Autoplay – nu tar musiken aldrig slut

Spotify-användare förvånas säkert över att den här funktionen inte funnits i Apple Music, men nu är den här i alla fall. Om spellistan tar slut kan Apple Music nu fortsätta spela liknande musik, så det inte blir spöklikt tyst i lurarna eller högtalarna.

Nyheter i Apple Music IOS 14
Foto: Nikias Molina/Youtube

Funktionen aktiveras genom att trycka ned en ny ikon bland uppspelningskontrollerna. Ikonen ser ut som ett oändlighetstecken (∞).


En ny widget

IOS 14 låter användare placera widgets över hela skärmen, även bland appikonerna. Apple Music tar fasta på detta och har tre nya widgets i olika storlekar som kan placeras på hemskärmen, eller i Idag-vyn som tidigare.

Tyvärr tillåter Apples api för widgets inte spelarkontroller, eller några som helst interaktioner. Widgeten för Apple Music kan bara visa tidigare spelade album och spellistor. Ett tryck på widgeten öppnar istället appen.


En mycket bättre app för Ipad

Genom hela Ipad OS 14 har Ipad börjat använda sin större skärmyta lite bättre genom sidomenyer i olika appar, så även i Apple Music. På Apple Music för Ipad OS 14 finns nu en sidomeny som tar dig till Lyssna nu, sök, radio, bläddra, samt bibliotek och spellistor.

Apple Music nyheter Ipad OS 14
Foto: Nikias Molina

Apple Music har även fått ett nytt fullskärmsläge på Ipad som visar ett större albumomslag och musiktext, som ett karaokeläge med andra ord.


Fler nyheter

  • Bättre sök. Apple Music har fått ett förbättrat sökfält. Redan innan något skrivs i fältet visas populär musik för tillfället. Medan bokstäver och ord skrivs visas sedan fler förslag för låtar, album och spellistor som kan passa. Ett nytt sökfält finns också under fliken Bibliotek, som gör det enklare att söka bland den egna musiken i appen.
  • Stöd för hjälpmedel. Även Apple Music har stöd för de nya funktioner för att förbättra musikuppspelning för personer med hörselnedsättningar.
  • Setlist. På en artistsida kan artister välja att lägga till sin setlist, så den som vill se exakt vilka låtar och i vilken ordning en artist spelade på en konsert hittar denna information i Apple Music.

Då kan du testa nyheterna

Precis som uppdateringarna för Safari och Carplay hänger även de nya funktionerna i Apple Music tätt ihop med IOS 14. Några separata uppdateringar av Apple Music brukar inte komma, så där får vi gott vänta in IOS 14, som lär släppas i skarp version till hösten.

Apple Music finns även till Android, men där kommer uppdateringarna skicka ut som en app-uppdatering så småningom, men förmodligen inte före hösten.