Apple har länge byggt ut de verktyg som finns i kategorin Hjälpmedel i appen Inställningar på Ipad OS och IOS, och nya IOS 14 är inget undantag.

Med IOS 14 kommer en rad nya funktioner som förhoppningsvis kan underlätta det digitala livet för fler. Faktum är att flera av nyheterna kan vara praktiska även för den som inte direkt behöver dem, även om de självklart i första hand är framtagna som hjälpmedel för personer med olika funktionsvariationer.

Läs också! Här är alla nyheter i IOS 14

Det här är några av nyheterna i Hjälpmedel i IOS 14:

Ljudigenkänning – få en notis när dörrklockan ringer

Det här är en helt ny funktion för IOS 14. Om du tillåter att din Iphone (med IOS 14) lyssnar i bakgrunden kan den känna igen 14 vanliga ljud i och utanför hemmet, såsom en dörrklocka eller en telefon som ringer, och då visa en notis på skärmen som berättar att telefonen tror sig ha hört en dörrklocka.

Via en inställningspanel kan användaren välja vilka ljud som ska ge en notis, exempelvis dörrklocka, sirener, barnskrik, eld, rök (oklart hur den känner igen detta), hundskall eller en jamande katt, hushållsprylar, biltutor, med mera.

Funktionen är främst framtagen för döva eller hörselnedsatta personer. Apple varnar också för att helt förlita sig på funktionen i ”högrisk- eller nödsituationer”.


Back tap – dutta på baksidan och aktivera en funktion

Kort efter IOS 14 blev en ny, ganska oväntad funktion känd: Back tap låter oss dutta på baksidan av telefonen för att aktivera en funktion vi bestämmer själva. Många såg det som en chans att på enklast möjligast vis aktivera Google Assistent och hoppa över Siri, men främst är funktionen tänkt som ett hjälpmedel.

IOS 14

En skärmdump kräver ett tryck samtidigt på två knappar på var sin sida på telefonen, men ett dubbeltryck på baksidan av telefonen kan vara ett enklare sätt att ta en skärmavbild för personer med olika typer av motoriska svårigheter.

Back tap kan också användas för att aktivera en genväg i Genvägar-appen.


Hjälpmedel för hörlurar

En radda nya hjälpmedel för hörlurar finns också. Bland annat ska IOS stärka mjuka ljud och kunna justera vissa frekvenser för bättre individanpassat ljud. Det ska göra att musik, filmer, telefonsamtal och podcaster kan låta bättre och klarare även för den med hörselnedsättning.

För Airpods Pro kan även transparensläget användas för att göra tystare röster mer hörbara.

Funktionen fungerar med vissa av Apples egna hörlursmodeller, närmare bestämt: Airpods Pro, Airpods (andra generationen), Earpods, Powerbeats, Powerbeats Pro, samt Beats Solo Pro.


Facetime har lärt sig känna igen teckenspråk

Om du videosamtalar med flera personer i Facetime där minst en av dem pratar teckenspråk kommer FaceTime i IOS 14 notera detta och förstora den personens bild för att göra tecknen mer synliga.


Voice Overs skärmläsare blir en bättre berättare

Skärmläsaren i IOS 14 har fått flera rejäla uppdateringar. Voice Over ska bland annat känna igen fler vanliga element på skärmen, och på så vis ge bättre stöd i appar och på webben, även på sajter och tjänster som inte har hjälpmedelsstöd inbyggt.

Skärmläsaren kan nu känna igen bilder på webben i appar och med hela meningar läsa upp vad den ser, samt även läsa upp text som kan finnas på bilden.

Skärmläsaren känner nu också automatiskt igen vanliga kontroller i ett gränssnitt för att hjälpa exempelvis en person med synnedsättningar att använda många vanliga appar.


Då släpps IOS 14

IOS 14 finns just nu bara i en betaversion, men en skarp version av systemet väntas till hösten, vanligen i slutet av september eller början på oktober. Värt att nämna i sammanhanget är att även Ipad kommer få ta del av ovanstående funktioner.

Apple iPhone 11 64GB Pris vid test: 6990 kr.

Bästa pris just nu: 7532 kr