Apple fortsätter ligga i bräschen för utvecklingen av hjälpmedel för människor med nedsatt syn-, hörsel- och rörelseförmåga. IOS 14 är inget undantag, och innehåller flera nyheter på den här fronten. Faktum är att alla nyheterna kan vara nog så praktiska även om du inte har några funktionsnedsättningar.

Läs också! Här är alla nyheter i IOS 14

Det här är några av nyheterna i Hjälpmedel i IOS 14:

Tryck på baksidan

Apple har skapat ett helt nytt sätt att interagera med din Iphone: Knacka på baksidan. Öppna Inställningar -> Hjälpmedel -> Tryck -> Tryck på baksidan så kommer du till inställningarna för funktionen.

Här hittar du två inställningar: Tryck snabbt två gånger och Tryck snabbt tre gånger. Det fungerar precis som det låter: För att aktivera funktionen trycker du eller knackar snabbt två respektive tre gånger på baksidan av telefonen. Det krävs inga krafttag utan att par snabba knäpp med pekfingret på den hand du håller telefonen i räcker.

Tryck på baksidan

Båda varianterna har samma uppsättning funktioner du kan välja mellan, och det är ett riktigt stort utbud. Hjälpmedelsgenväg innebär att knackningarna gör samma sak som att trippelklicka på sidoknappen, det vill säga aktivera din förinställda hjälpmedelsgenväg (eller visa en lista om du har valt flera). I System-sektionen hittar du funktioner som att aktivera appväxlaren och stänga av ljud.

De flesta av dessa har genvägar i Kontrollcenter redan och är inte direkt smidigare att aktivera med tryck på baksidan, men Spotlight är ett intressant undantag. Det finns ingen annan genväg till att öppna Spotlight-sökning oavsett vad du håller på med, så en dubbelknackning för att göra det kan vara riktigt smidigt.

Sista sektionen är Genvägar, där du helt enkelt kan välja att starta någon av dina skript från appen Genvägar. Har du lagt till eller byggt avancerade sådana blir det ett nytt smidigt sätt att aktivera en eller två av dina mest använda genvägar.

Om du märker att du ofta aktiverar dubbeltrycksfunktionen av misstag kan du välja att bara använda trippeltryck istället, det bör göra susen.

Ljudigenkänning

Nästa funktion är huvudsakligen ägnad åt döva och gravt hörselskadade användare, men kan även göra nytta om du till exempel ofta sitter och lyssnar på musik i brusreducerande hörlurar och inte hör omgivningen.

Ljudigenkänning använder telefonens mikrofoner för att konstant lyssna efter vissa ljud och varnar dig om den tror sig ha hört något av ljuden. Du hittar funktionen i Inställningar -> Hjälpmedel -> Ljudigenkänning.

Ljudigenkänning

När du har aktiverat funktionen laddar systemet ner en del nödvändiga filer och du kan sedan gå vidare till inställningen för vilka ljud du vill bli varnad om. Här finns brandvarnare och andra alarm, hundar och katter, gråtande barn och vanliga hushållsljud som dörrklockor och rinnande vatten.

Funktionen använder maskininlärning för att känna igen de olika ljuden, även i miljöer med andra ljud omkring dig. Vi har inte hunnit testa den ordentligt så kan inte avgöra hur träffsäker den är, men Apple påpekar förståeligt nog att du inte bör förlita dig på den för livsviktiga saker. Döva användare bör alltså fortfarande ha anpassade brandvarnare med exempelvis ljussignal.

En viktig detalj är att ljudigenkänning inte kan användas samtidigt som Hej Siri. Om du aktiverar funktionen och väljer ett eller fler ljud stängs Hej Siri tillfälligt av och aktiveras först när du stänger av funktionen eller väljer bort alla ljud.

Anpassat ljud för Airpods

Den tredje nyheten gäller bara användare med Apples Earpods- och Airpods-hörlurar samt med nyare modeller av Beats (med W1- eller H1-chipp), men är riktigt användbar om du har nedsatt hörsel – och det har de flesta som börjar bli något till åren.

Anpassat ljud

Öppna Inställningar -> Hjälpmedel -> Ljud/bild och välj Anpassat ljud för hörlurar. Aktivera funktionen och tryck på Inställning av anpassat ljud så startas en guide som hjälper dig ställa in den. Normalt går du igenom ett a/b-test där du lyssnar på två versioner av ett antal ljud och väljer den version du föredrar, vilket skapar en profil systemet sedan kan använda för att anpassa ljudet när du har samma hörlurar anslutna.

Om du har gjort ett professionellt hörseltest och fått ett audiogram du har lagt till i Hälsa kan Anpassat ljud för hörlurar-funktionen använda ditt audiogram istället för att göra ett lyssningstest. Tyvärr kan den än så länge inte använda varsin kurva för varje öra, så om du hör olika bra på höger och vänster öra kommer systemet anpassa sig till ditt bättre öra.

Längst ner hittar du inställningar för om ljudet ska anpassas i samtal och/eller media.

Med Airpods Pro fungerar ljudanpassning även med transparensläget, där svaga röster förstärks. Tryck på Transparens och ställ in funktionen. Apple rekommenderar att du börjar med lägsta styrka och stegvis höjer tills du hittar en inställning som fungerar bra för dig. Här kan du också välja att ändra balansen mellan höger och vänster öra, så att du kan få en kraftigare anpassning på ditt svagare öra.


Facetime har lärt sig känna igen teckenspråk

Om du videosamtalar med flera personer i Facetime där minst en av dem pratar teckenspråk kommer FaceTime i IOS 14 notera detta och förstora den personens bild för att göra tecknen mer synliga.


Voice Overs skärmläsare blir en bättre berättare

Skärmläsaren i IOS 14 har fått flera rejäla uppdateringar. Voice Over ska bland annat känna igen fler vanliga element på skärmen, och på så vis ge bättre stöd i appar och på webben, även på sajter och tjänster som inte har hjälpmedelsstöd inbyggt.

Skärmläsaren kan nu känna igen bilder på webben i appar och med hela meningar läsa upp vad den ser, samt även läsa upp text som kan finnas på bilden.

Skärmläsaren känner nu också automatiskt igen vanliga kontroller i ett gränssnitt för att hjälpa exempelvis en person med synnedsättningar att använda många vanliga appar.

Apple iPhone 11 64GB Pris vid test: 6990 kr.

Bästa pris just nu: 6590 kr