Apple släppte ingen ny hårdvara på årets upplaga av WWDC (förutom en Mac Mini med arm-processor, som enbart kan köpas av utvecklare), men det betyder inte att hårdvaran är bortglömd.

De mjukvaruuppdateringar vi såg pekar alla mot större förändringar bortom horisonten. Apple laddar helt enkelt upp för större, kommande lanseringar. Och det finns en hel del vi kan lära från det företaget faktiskt visade upp.

Apple Pencil är viktigare än Magic Keyboard

Det kanske mest förvånande med Ipad OS 14 är vad det inte har: Inga nya gester för styrplattan eller förbättringar för multitasking. När Magic Keyboard lanserades tidigare i år kändes det givet att en stor del av nyheterna i Ipad OS 14 skulle cirkulera kring det nya stödet för pekare och styrplatta. Men av det vi sett hittills finns alltså inga sådana nyheter.

Apple Pencil är mestadels utmejslad för illustratörer, men Apple har fortsatt utveckla den till att bli en närmast fullständig inmatningsmetod för Ipad. I Ipad OS 14 kommer Apple Pencil användas för mycket mer än att bara rita, då Apple förbättrade Ipad OS till att också känna igen handstil som skrivs i textfält.

Därmed behöver du inte ta upp tangentbordet varje gång text ska skrivas, och du behöver inte lägga ifrån dig pennan. (Om och när detta får stöd för svenska återstår dock att se).

Det avslöjar WWDC om framtiden
Foto: IDGPå vissa sätt är Apple Pencil mer kompetent än en traditionell mus.

Alla Ipad-modeller har redan stöd för Apple Pencil, men ju mer framträdande roll den tar är det frågan om den inte snart följer med nästa Ipad Pro. Apple Pencil blir allt mer av ett måste-ha för Ipad.


Vi kommer aldrig få se en Apple Car

Apple hade överraskande mycket att säga om bilar på WWDC i år. Dels med Car Key, som förvandlar din Iphone eller Apple Watch till en bilnyckel (i alla fal så länge din bil är en ännu ej släppt BMW 5-serie).

Dels släpptes nya kategorier appar för Carplay, och så fick vi se navigering specifikt för elbilar med laddstopp inplanerade längs vägen, liksom stöd för fartkameror. Det här skulle kunna tolkas som att en ”Apple Car” fortfarande är mycket långt borta, eller redan skrotad.

I ärlighetens namn har undertecknad var skeptisk till Apples påstådda bilplaner länge, och efter att ha kollat närmare på de bilrelaterade nyheterna i IOS 14 går det rätt säkert att säga att Apple aldrig kommer sälja en egen bil.

Istället kommer Apple ta över de delar av bilen som räknas genom Carplay, Car Key, Siri och Kartor, med just din Apple Watch och Iphone som nyckel.


WWDC 2020
Foto: Jon Prosser/Front Page Tech

Apple Glass är absolut på gång

Om du inte trodde ryktena om Apples glasögon är det dags att tänka om. WWDC borde ha övertygat de flesta om att ”Apple Glass” verkligen är på gång.

Under ytan finns viktiga uppdateringar för AR Kit 4 som ger precisa djupmätningar, utökad ansiktsigenkänning och förbättrad objektigenkänning, allt för att sömlöst integrera den ”köttsliga” och den virtuella världen. Dessutom är flera av de nya funktionerna riktade mot snabba interaktioner ”on-the-go.”

Föreställ dig en värld där du kan dra på dig ett par Apple Glasses och få väganvisningar på cykel, bläddra igenom stadsguider, skanna qr-koder, till och med låsa upp din bil med en gest.

Apple visade visserligen inte upp något radikalt, som ett par glasögon, men det har aldrig varit tydligare än nu att Apple tänker sig en mobil värld bortanför Iphones begränsningar.


Apple Watch Series 6 kommer få bättre batteritid

Kanske överskuggades det av allt mellan widgets på hemskärmen i IOS 14 och arm-övergången för Mac, men Apple Watch fick äntligen en av de mest efterlängtade funktionerna: Sömnspårning.

Med Watch OS 7 kan din Apple Watch hålla koll på hur länge du faktiskt har sovit medan du legat i sängen. Hittills har användare intresserad av denna form av hälsodata fått förlita sig på appar från tredje part. Däremot är det fortfarande långt ifrån vad avancerade fitnessarmband som Fitbit kan göra.

Apple Watch Series 6
Foto: IDG

Problemet är troligen batteritiden. Apple Watch har haft kvar sina uppgivna 18 timmars användning sedan den allra första generationen, vilket är just så pass att den klarar en ovanligt lång dag på armen, men inte så mycket mer.

Fitbit Versa däremot, som ett exempel, klarar fyra dagar på armen innan den måste laddas, vilket gör det enkelt att bära den också på natten utan att behöva komma ihåg att ladda den innan läggdags eller på morgonen, eller både och.

Bättre batteritid i nästa Apple Watch skulle dels sälja den nya sömnspårningsfunktionen mycket bättre, dels göra det möjligt med lite mer avancerade spårningsfunktioner.


Airpods är nästa wearable

Apple tog några minuter av årets WWDC-anförande till att prata om några riktigt intressanta Airpods-förbättringar, inkluderande spatialt ljud och automatiskt byte mellan enheter. Mest intressant var dock de funktioner som Apple valde att inte prata om.

Under demonstrationen av den nya live-översättningsfunktionen, väntade vi bara på att Apple skulle visa hur detta också skulle kunna användas i Airpods för hands-free översättning, men den stunden kom tyvärr aldrig.

Däremot är det inte någon vild gissning att detta kanske kommer en dag. Apple lär fortsätta transformera Airpods till något som vi bär lika ofta som en Apple Watch på armen.


Nästa Iphone får en snabbare skärm

Ingen väntade sig att Apple skulle avslöja något om kommande Iphone 12 på WWDC, det är som bekant inte så det brukar gå till. Däremot fick vi några ledtrådar. Ben Geskin hittade en intressant ny inställning i Hjälpmedelsinställningarna i IOS 14 – ”begränsa bildfrekvens”.

Som namnet antyder skulle en sådan inställning kunna begränsa skärmens uppdateringsfrekvens till maximalt 60 fps, men en sådan inställning är bara nödvändig om den kan gå högre än standardfrekvensen 60 fps.

Rykten har pekat mot att Iphone, precis som Ipad Pro, kan få en snabb 120 Hz-skärm, och den lilla inställningen närmast bekräftar att det faktiskt kan bli så.

Bearbetning och översättning: Samuel Nyberg.