Nästan alla Apple-produkter kan i dag svara på Hej Siri utan att du behöver lyfta ett finger. Det är bara vissa Macmodeller och Apple TV som fortfarande manuellt behöver väckas, medan Iphone, Ipad, Apple Watch och Homepod alla kan lyssna efter de magiska orden.

Problemet är att det inte alltid verkar vara rätt pryl som svarar. Du kanske håller Iphone i handen och ber Siri om något, men inget verkar hända innan din Ipad på soffbordet plötsligt svarar. Så här håller du koll på vilka enheter som ska svara över huvud taget – och tvingar rätt enhet att svara.

Talar med varandra

När du säger Hej Siri börjar alla enheter som hör dig lyssna, och kommunicerar samtidigt med varandra för att avgöra vilken enhet som ska svara. De använder bluetooth-protokollet för att snabbt få kontakt, och utgår från bland annat hur tydligt din röst hördes och om du nyss lyfte någon av enheterna – det tolkar systemet som ett tecken på att du vill använda just den.

Om Iphone eller Ipad ligger med skärmen nedåt stängs Hej Siri tillfälligt av. Det är ett smart sätt att förhindra att just den prylen svarar. Vänd den så att skärmen är uppåt för att återaktivera funktionen.

Macbook Pro och Air stänger av Hej Siri när datorn är ihopfälld – även om datorn är aktiv via en extern skärm.

Apple varnar för att förvirring ibland kan uppstå om olika enheter i närheten har olika systemversioner, och rekommenderar att du håller samtliga enheter uppdaterade.

Stäng av Hej Siri på enheterna som inte behöver det

Till att börja med är det en bra idé att helt enkelt stänga av funktionen på de enheter du aldrig vill ska svara automatiskt. Du behöver inte stänga av Siri helt för det, utan det räcker med själva Hej Siri-funktionen.


Stäng av
  • På Iphone och Ipad hittar du detta i Inställningar -> Siri och sökning -> Lyssna efter ”Hej Siri”.
  • På Mac OS ligger det i Systeminställningar -> Siri. Syns det ingen inställning där saknar din Mac stöd för funktionen.
  • För Apple Watch öppnar du Watch-appen på Iphone och väljer Siri, alternativt öppnar Inställningar på klockan och väljer Siri där.

Apple TV har inte själv stöd för Hej Siri men du kan styra uppspelningen av media via någon av de andra enheterna, exempelvis: ”Hej Siri, spela The Banker på Apple TV”.

Homepod går före

Om du har en Homepod kanske du har märkt att den alltid verkar vara ivrig på att ta hand om dina Siri-förfrågningar. Apple har nämligen programmerat sina operativsystem att alltid ge högtalaren företräde till kommandon som den kan svara på. Även om du lyfter Iphone mot ansiktet eller vrider upp handleden med Apple Watch innan du säger Hej Siri kommer du alltså förmodligen få svar av Homepod.

Homepod
Foto: Michael Simon/IDG

Tvinga en viss enhet att svara

Vill du att just exempelvis din Apple Watch ska ta hand om ett Siri-kommando är det säkraste sättet att manuellt aktivera Siri istället för att säga Hej Siri. Tryck och håll på digitala kronan på Apple Watch eller sidoknappen på Iphone eller Ipad (hemknappen på äldre modeller med en sådan). På Mac håller du normalt nere cmd-mellanslag eller klickar på Siri-ikonen i menyraden. Apple TV har en Siri-knapp på fjärrkontrollen.

Ett annat knep är att fortsätta hålla knappen intryckt tills du har sagt allt du vill säga. Det får Siri att omedelbart sluta lyssna och börja behandla kommandot när du släpper knappen, istället för att vänta en liten stund för att försäkra sig om att du var klar.