IOS 14 är kanske inte den största omdaningen av IOS vi har sett, men några enskilda förändringar är stora – som den omarbetade hemskärmen. Med IOS 14 har Apple äntligen adresserat flera problem och funktioner som vi saknat tidigare år, och som vi har efterfrågat snart sagt varje år inför varje nytt WWDC.

Flera av sakerna har vi efterfrågat i undertecknads årliga önskelista för IOS, har nu besannats. Senast i juni efterfrågade jag sakerna nedan – som nu äntligen, efter flera års tjat – kommer att bli verklighet.

IOS 14 widgets

En omarbetad hemskärm

Widgets i IOS fungerar ofta rätt bra, men tyvärr har de varit låsta till enbart Idag-vyn till vänster om hemskärmen. Med IOS 14 finns Idag-vyn kvar, men widgets kan nu även placeras på hemskärmen.

Det är utan tvekan den största förändringen Apple har gjort för den annars rätt stela hemskärmen med rader av appar sedan Iphone lanserades.

Vi har i flera år efterfrågat widgets som kan placeras var som helst, och nu blir det äntligen så med IOS 14. Raderna med app-ikoner finns fortfarande kvar, men den som vill kan nu ha en hemskärm som ser helt annorlunda ut, med smarta funktioner närmare till hands.


IOS 14 bild i bild
Facetime-samtalet kan fortsätta som tidigare, även om vi lämnar appen.

Bild-i-bild

Det började bli tjatigt, men på i princip varje års önskelista för nästa version av IOS har jag också efterfrågat bild-i-bild. Att inte kunna fortsätta ett Facetime-samtal eller en video samtidigt som vi kollar upp något annat på telefonen är helt enkelt bara en dålig användarupplevelse.

I IOS 13 pausas vår video när vi lämnar appen, men i IOS 14 finns ett utökat stöd för bild-i-bild. Äntligen! Iphone-skärmarna är tillräckligt stora för att utan större problem hantera en video som spelas över något annat på skärmen.


IOS 14 samtal
Äntligen.

Telefonsamtal och Siri bromsar inte upp allt du gör

Det är inte många saker som kan avbryta allt vi gör på skärmen, men ett inkommande samtal eller en förfrågan till Siri gör precis det. I IOS 14 visas ett samtal som en lite större notis längst upp på skärmen, och kan därifrån nekas, besvaras eller helt enkelt ignoreras.

Siri å sin sida är en liten boll längst ner på skärmen, och täcker inte allt som visas.

Siri skärm IOS 14

Naturligtvis är det så det ska ha varit från början men Apple verkar ha varit väldigt försiktiga med att addera mer komplexa element i IOS, och säkert av goda skäl. Det finns trots allt hundratals miljoner Iphone-användare världen över, och inte alla har stor teknikvana. Det är på sin plats att vara lite försiktig med större förändringar.

Med det sagt var det ändå hög tid för detta att förbättras, för alla användare. Det blir en till sak att bocka av på listan.


Välj din favoritapp – och fortsätt använda den

Det kan tyckas självklart, men inte förrän år 2020 blev detta möjligt i IOS. Först nu slipper den Gmail-användare som trycker på en länk till en mejladress kastas iväg till Apples egna Mail-app, eller den Firefox-användare som öppnar en länk kastas iväg till Safari.

Från IOS 14 finns möjligheten att välja standard-appar på sin Iphone, precis som på Mac. Än så länge fungerar det bara med mejl och webbläsare, men det är åtminstone ett steg på vägen.

Vi kan bara applådera att det finns det flera lite mindre men ändock viktiga saker på vår önskelista att bocka av. Nästa års önskelista för IOS 15 blir helt enkelt lite mindre repetitiv.

Apple iPhone SE 64GB (2nd Generation) Pris vid test: 5272 kr.

Bästa pris just nu: 4899 kr