Gång på gång har det spekulerats om Apple ska släppa en Mac med pekskärm, eller på något sätt slå ihop Mac och Ipad till en enda produktkategori. Och gång på gång har Apple förnekat detta.

Samtidigt har Apple förnekat många saker som bara ett tag senare ändå blivit sant.

Och just nu är det svårt att inte se hur hur planeterna står i precis rätt fas för en Mac med pekskärm. Som av en slump, eller inte, tycks vi nu vara närmare en Mac-Ipad-hybrid än någonsin tidigare, av två anledningar.

Analys: Apples byte till egna processorer är mest till för Apple


Apple Silicon
Foto: Apple

Övergången till arm-processorer

Intel-Macar kommer finnas kvar i några år till, men Apple har just påbörjat övergången till sina egna arm-processorer – ”Apple Silicon”. Det kommer att få många olika konsekvenser för såväl konsumenter som utvecklare, och en av dem är att arkitekturen som driver en Mac och en Ipad blir närmast identisk.

Microsoft och Adobe har redan annonserat att Office respektive Creative Cloud kommer finnas till den nya arm-Macarna från start. Rosetta 2 ska göra det enkelt och förhoppningsvis hyfsat snabbt att köra äldre program på en arm-Mac.

Och eftersom arm-processorer snart används på både Iphone, Ipad och Mac, kan snart även Mac få tillgång till hela App Store. Alla appar som körs på en Iphone eller Ipad fungerar också på en arm-Mac.

Det är alltså ytterligare ett närmande av de två plattformarna Ipad och Mac. Plötsligt är de inte på armlängds avstånd från varandra.


Mac OS 11 Big Sur är redo för arm-processorer

Systemet har fått ett nytt utseende och har bytt namn från Mac OS X till Mac OS 11, som ett symboliskt uppmärksammande av en större förändring.

Mest intressant här är det nya utseendet, med nytt Kontrollcenter som är som hämtat från Ipad (och Iphone). Och visst ser kontrollerna ut som något som skulle passa en pekskärm. De är stora, närmast lekfulla, och definitivt fingervänliga med sin tydlighet och sina olika ”plattor” som så mycket påminner om Ipad OS.

Mac OS Big Sur

Det är ännu ett sätt som Ipad och Mac närmar sig varandra. På flera sätt är manegen krattad finare och mer noggrant än någonsin tidigare för en Mac-Ipad-hybriddator.

Men att många tecken pekar åt samma håll behöver inte bara betyda en sak. Ipad och Mac kan naturligtvis existera sida vid sida. Kanske är det till och med i Apples intresse, så att de kunder som inte kan välja mellan Mac och Ipad istället köper båda två, med lite olika användningsområden.

Exempelvis Google har ju både Android och Chrome OS sida vid sida, så varför kan inte Apple ha både Ipad OS och Mac OS?

För konsumenter kommer det dock bli allt svårare att välja mellan en Ipad och Mac i fortsättningen. Ipad har flexibel hårdvara som kan användas bara med skärm, med fodral, eller med tangentbord. Den har pekskärm, ett relativt lättanvänt, trevligt operativsystem och en stor valmöjlighet mellan olika inmatningsmetoder; penna, mus eller fingrar. Eller alla tre om det passar bäst.

Samtidigt ger en Mac ofta bättre ergonomi, med ett fast tangentbord och en skärm som kan vinklas. Det ger större frihet att välja lagring, arbetsminne och processorer, och Mac OS är alla fall än så länge mycket friare. Ofta är Mac ett lämpligare val för den som vill ha den största friheten i sitt datorval.

Apple förnekar stenhårt att Mac och Ipad ska slås ihop. Man gjorde det redan 2018, när Catalyst presenterades, och man gör det även nu när Big Sur och arm-övergången är offentliggjord. Men visst har Apple sagt en sak och gjort en annan även tidigare. Förneka tills det är sant.

Arm och Mac OS Big Sur pekar inte entydigt mot att en Mac med pekskärm är nära förestående, men detta tar oss onekligen närmare en Mac-Ipad-hybrid än någonsin tidigare – och den tanken är kittlande.

Tiden aldrig varit mognare för en Ipad med fastmonterat tangentbord och Mac OS. Eller en Mac med pekskärm. Eller vad vi nu vill kalla den här imaginära produkten.