Med en ny version av Mac OS följer som alltid också en ny version av Apples egna webbläsare Safari. Apple kallar det här för Safaris största uppdatering hittills sedan webbläsaren introducerades år 2003.


Snabbare

Apple hävdar ofta att Safari är den snabbaste webbläsaren på marknaden, och den här gången slår man på trumman ännu högre än tidigare. Safari ska kunna visa några av webbens mest besökta sajter i genomsnitt 50 procent snabbare än Chrome, enligt Apples egna tester.

Oberoende tester kommer dock såklart behöva bekräfta, eller dementera, dessa påståenden så småningom.

Safari
Foto: Apple

Nu visas även en förhandsvisning av flikar om pekaren hålls över fliken, något som kan göra upplevelsen av att använda Safari lite snabbare och smidigare.


Safari nyheter

Mer personlig

Apples webbläsare kan göra lite personlig från och med Mac OS Big Sur med sin nyvunna möjlighet att byta ut bakgrundsbilder i olika delar av webbläsaren såsom Icloud-flikar, läslistan och inte minst startsidan.

Safari har fått en lite större betoning på tillägg med en ny sektion i Mac App Store med ett urval av de bästa tilläggen, samt en topplista över de mest nedladdade.

Liksom sin konkurrent från Google kan även Safari nu översätta text från sju olika språk direkt i webbläsaren. Översättningsfunktionen är dock fortfarande i ett betastadie och stöd finns till en början för engelska, spanska, kinesiska, franska, tyska, ryska samt brasiliansk portugisiska.


Safari nyheter
Foto: Apple

Mer integritet

Nytt på integritetssidan i Safari är ett nytt verktyg som kallas Privacy Report. Det ger en sammanställning över hur Safari blockerar olika typer av spårningsaktivitet på webben, och synliggör vilka spårare som är aktiva för tillfället.

Det ger även möjlighet att välja vilka installerade tillägg som ska vara aktiva när, och på vilka webbsidor.