På måndagens WWDC visade Apple upp den kommande funktionen Car Key, en funktion som över nfc kan låsa upp och starta en bil – och på så vis låta dig lämna bilnyckeln hemma.

Så snart en Iphone eller Apple Watch är parkopplad med din bil, kommer du enbart med mobilen eller klockan kunna låsa upp och starta bilen. Upplåsningen sker genom att hålla mobilen eller klockan nära bilens nfc-läsare, som ofta är placerad i dörrhandtaget.

Upplåsningen godkänns sedan med Face ID alternativt Touch ID, så länge du inte har satt upp Express Mode som skippar godkännandet. Full eller begränsad tillgång till bilen kan även delas ut till andra via Imessage. Skulle mobiltelefonen försvinna kan Car Key stängas av från Icloud.

Funktionen ska göras tillgänglig i en kommande uppdatering av IOS 13, men det kräver också en bil som stödjer funktionen.


Så fungerar Carkey
Foto: Apple

BMW först ut

Första bilen att få stöd för Apples Car Key är BMW:s nyligen uppdaterade 5-serie, men fler bilar ska vara på väg. Apple är med och arbetar på en industriell standard för digitala bilnycklar, som också kommer kunna använda Apples U1-chipp istället för att enbart använda nfc.

Apples Car Key använder specifikationen Digital Key Release 2.0 från Car Connectivity Consortium, så ett brett stöd för fler bilar lär vara att vänta så snart fler biltillverkare hoppas på det digitala nyckel-tåget.


Här är Iphone- och Apple Watch-modellerna som fungerar

För att Car Key ska fungera krävs en Iphone med Background Tag Reading, detta för att Iphone ska kunna upptäcka en nfc-tagg i bakgrunden utan att enheten först är upplåst. Den teknologin finns bara i Iphone XR, Iphone XS och senare. Det krävs alltså en rätt ny Iphone-modell för att det ska fungera.

För Apple Watch är det ännu ”värre”. Vill du låsa upp bilen med din smartklocka krävs den allra senaste modellen: Apple Watch Series 5.

Här är modellerna som ger stöd för Car Key:

  • Iphone XR
  • Iphone XS
  • Iphone XS Max
  • Iphone 11
  • Iphone 11 Pro
  • Iphone 11 Pro Max
  • Iphone SE (gen 2)
  • Apple Watch Series 5