Öppningsanförandet för WWDC-mässan ägde rum under måndagskvällen, veckor senare än vanligt och på ett helt nytt, covid-19-anpassat sätt med en förinspelad video istället för ett live-framträdande på scen.

Nya versioner av alla Apples operativsystem visades med några av oss hett efterlängtade funktioner, som inkommande samtal och en Siri-skärm som inte tar upp hela skärmen, samt möjlighet att lägga widgetar direkt på hemskärmen. Det senare är förmodligen den största nyheten hittills för hemskärmen på IOS under dess 13-åriga historia.

Annat var mer överraskande, som en ny design för Mac OS och att Apple nu helt lämnar Mac OS X bakom sig och går över till version 11. Mac OS 11.0 Big Sur heter alltså versionen som släpps till allmänheten i höst.

”Apple Silicon”

Men det största är att Apple ska byta ut Intel-processorerna mot Arm-processorer. Det är en hjärntransplantation som inte sker över en natt.

En del av beslutet bakom övergången kommer säkert från ett missnöje med Intel, som inte har levererat enligt tidsplan och som knappast kunnat matcha den snabba utveckling som sker på Arm-sidan.

Men en del av det är också av bekvämlighetsskäl och såklart, främst, ekonomiska skäl för Apple. Plötsligt kan Iphone-processorerna användas i fler enheter. Apple kan slå ut sina utvecklingskostnader över fler produkter, och man slipper betala Intel höga priser för deras processorer.

Under två års tid kommer Apple byta ut Intel mot ”Apple Silicon”, som man kallar det. Det finns fortfarande flera Intel-macar som ska släppas ut från Apples fabriker innan Intel är helt borta, men den första Macen med Arm-processor på insidan ska lanseras redan innan detta år är slut.

Kanske blir det en ny version av Macbook 12 tum, en dator som hade en kompakt form men inte var särskilt snabb. Eller så blir det en 13 tums Macbook Pro, och/eller en helt ny Imac med ny design. Här går ryktena isär.

Glädjande är att jättar som Microsoft och Adobe redan är med på tåget med Office respektive Creative Cloud som redan nu kan köras direkt på en Mac med Iphone-processor, men som vi alla vet finns betydligt fler tredjepartsprogram än så som behöver fungera på framtidens Macar.

Samtidigt tar Apple nu hela sitt ekosystem av appar på IOS-sidan också till Mac. Det ersätter inte behovet av ordentliga proffsprogram skrivna för Mac i första hand, men nog är det en konkurrensfördel att alla appar för Iphone och Ipad kan köras direkt på en Mac.

Viktiga frågor återstår

Det mest spännande – och viktiga – frågorna och detaljerna återstår dock att ta reda på. Som hur den första Macen med "Iphone-processor" kommer att bli. När Apple inte längre behöver designa Mac runt Intel, hur ser en Mac då ut?

Energiförbrukningen och värmeutvecklingen lär vara lägre med ”Apple Silicon”, så kommer det innebära datorer med bättre batteritid, eller samma batteritid men mindre och lättare chassi?

Och hur kommer prisnivån se ut? Apple kommer säkert spara en hel del pengar på att använda sina egna delar i Mac jämfört med att köpa dem från Intel, men kommer det alls komma oss konsumenter till del?

Kanske framför allt, kommer framtidens Macar vara snabbare än Intel-versionerna? Vi har inte fått några vidare indikationer på vilka prestandafördelar som förhoppningsvis kommer med skiftet.

Det här var trots allt en utvecklarkonferens, men fortfarande återstår många viktiga detaljer kring hur övergången kommer vara för utvecklare. Även där finns viktiga frågor kvar att ställa.

Det stora, spännande klivet för Mac, bort från Intel, och ännu djupare in i Apples egna ekosystem är nu offentliggjort, men många viktiga frågor om vad övergången kommer att innebära för konsumenter och utvecklare är obesvarade.

Apple MacBook Pro (2020) - 1,4GHz QC 8GB 256GB 13" Pris vid test: 16490 kr.

Bästa pris just nu: 14639 kr