TV OS är kanske inte det mest kända operativsystemet från Apple, men har du en Apple TV lär du ändå vara intresserad av vad varje ny uppdatering av systemet har att komma med.

Med TV OS 13 (och dess efterföljande 13.x-uppdateringar) kom många större förändringar i gränssnitt, support för Xbox- och Playstation-kontroller, stöd för multipla användare och ett Kontrollcenter för första gången på Apple TV.

I jämförelse med detta är uppdateringarna i TV OS 14 små, men ibland gör även små förändringar hela skillnaden (det första exemplet i denna lista är ett bra exempel på det). Här är de funktioner som ska komma till TV OS 14 när den färdiga versionen av mjukvaran släpps till allmänheten i höst.


4k för Youtube-videor

Det är egentligen helt otroligt att det här har dröjt så länge. Oavsett vilken video du spelar upp från Youtube-appen på din Apple TV 4k, kommer den spelas upp i maximalt 1080p utan hdr. Trots att det ibland står ”4k” på videor med 4k-upplösning, och trots att du betalt för en Apple TV 4k.

Med TV OS 14 löser dock Apple detta problem. ”De senaste Youtube-videorna” kommer att spelas upp i full 4k. Det är inte helt klart om detta enbart gäller de Youtube-videor som kodas i det nya AV1-formatet, eller om Apple till slut har bestämt sig för att licensiera vp9-kodeken (troligen det senare, eller en kombination av de båda).

Oavsett vilket är det goda nyheter för en av de hittills mest eftersatta och oförklarliga delarna av TV OS.


Nyheter i TV OS 14

Bild-i-bild överallt

Med TV OS 13 gick det att krympa ned en video till en mini-version i ett av hörnen på skärmen, men tyvärr fungerade detta bara i Apples egna TV-app.

Med TV OS 14 byggs denna funktion ut till hela systemet. Det gör att du kan, exempelvis, kolla på ett tv-program och samtidigt träna med hjälp av en tränings-app på skärmen.


Nyheter i TV OS 14

Bättre spel på hemmets största skärm

Medan TV OS självt har haft stöd för multipla användare sedan TV OS 13 är det närmast smärtsamt att byta från en användare till en annan.

Det är fixat i TV OS 14, som låter dig byta användare via Kontrollcenter, och sedan laddar den nya spelarens inställningar och spelprogress, medan den första användarens inställningar sparas i molnet.

Nyheter i TV OS 14

På tal om spel. Apple har lagt till stöd för fler spelkontroller. Däribland Xbox Elite version 2, samt Xbox Adaptive spelkontroll, utöver Xbox One- samt Playstation 4-kontrollerna som Apple TV redan har stöd för.


Nyheter i TV OS 14

Airplay i 4k från appen Bilder

Airplay är ett smart sätt att visa bilder och videor på den stora skärmen i vardagsrummet (eller på annat håll), direkt från din Iphone eller Ipad. Med uppdaterad mjukvara på alla enheter (det vill säga TV OS 14, IOS 14 eller Ipad OS 14), kommer innehållet nu visas i högsta kvalitet.

För många är en 4k-tv den bästa skärmen i hemmet, och har betydligt högre upplösning än en Iphone. Den här uppdateringen gör att Airplay blir ett ännu lite bättre sätt att visa upp sina bilder på den stora skärmen.


TV OS 14 nyheter

”Home view” – en Hem-app i miniatyr, direkt i Kontrollcenter

I det uppdaterade Kontrollcenter från TV OS 14 finns en ny funktion kallad Home View (vi väntar fortfarande på en svensk översättning) som kan visa Homekit-kompatibla kameror direkt på Apple TV-skärmen.

Det är ingen fullfjädrad Hem-app som finns på Mac, Iphone och Ipad, men det är i alla fall ett smart sätt att se uppkopplade kameror och andra enheter direkt på tv:n.

Det är också möjligt att sätta igång scener direkt från Kontrollcenter. Som en Hem-app i miniatyr med andra ord.


Ljuddelning även på tv:n

Att använda Airpods med Apple TV är redan idag möjligt, och ett smart sätt att inte störa övriga hushållet när du kollar på TV en sen kväll, eller tidig morgon för den delen.

Med TV OS 14 kan två ljudenheter anslutas samtidigt, så du och en vän kan kolla på samma video i varsitt par hörlurar utan att störa andra i hemmet.

Funktionen finns redan på IOS och Ipad OS, och visst kan den göra nytta även i vardagsrummet.


Redo för din Apple TV?

Det finns ett enkelt sätt att veta om din Apple TV kommer kunna köra TV OS 14. Klarar den TV OS 13, så klarar den även version 14. Det betyder Apple TV HD (tidigare ofta kallad fjärde generationen), eller en Apple TV 4k (femte generationen).

Har du en Apple TV tillverkad före 2015 använder den äldre mjukvara och kan dessvärre inte ta del av ovanstående uppdateringar.


Då släpps TV OS 14

Om Apple följer sina tidigare mönster, och det har vi trots den globala pandemin anledning att tro, kommer TV OS 14 släppas samtidigt som IOS 14, Ipad OS 14 och Mac OS 11 Big Sur. Det brukar oftast ske i september, men det kan möjligen också dröja till oktober. ”Hösten 2020” är i alla fall en högst rimlig gissning.


Så installerar du TV OS 14-betan

Apple har i skrivande stund släppt en betaversion av TV OS 14 avsedd för utvecklare. Registrerade utvecklare kan gå till developer.apple.com/download/ för att skaffa en utvecklarprofil, som sedan installeras på din Apple TV genom Xcode på Mac.

Apple har även ett publikt betaprogram för TV OS. Det är öppet för alla intresserade, inte bara utvecklare. Registrering sker på beta.apple.com, och inloggning sker med samma Apple ID som används på dina övriga Apple-enheter. Efter det måste beta-uppdateringar aktiveras direkt från inställningar i Apple TV.

På Apple TV, starta appen Inställningar, välj System och gå till Programuppdateringar. Där bör du nu se ett alternativ för att ta emot beta-uppdateringar. Med det aktiverat kommer betaversionen av TV OS 14 laddas ned så snart en publik version finns tillgänglig.

Den publika betaversionen väntas någon gång i juli. Som vanligt ska det dock sägas att betaversioner vanligen är fulla med buggar, och bör inte installeras på ett system som du förlitar dig på dagligen och som ”bara måste fungera”. Beta-versioner är helt enkelt inte ”färdiga” och kan ställa till med alla möjliga väntade och oväntade buggar och kompatibilitetsproblem. Är du ändå för nyfiken för att vänta till i höst är det som sagt snart ändå möjligt.

Bearbetning och översättning: Samuel Nyberg.