Visst är det bekvämt att få upp Google Maps på bilens infotainment-skärm, med all dess information om platser, användares betyg och trafikinformation. Eller dina nedladdade podcaster, eller ljudboks-appen du använder, och såklart Spotify eller Apple Music för musiken.

Betyg 5 av 5

Omdöme

Carplay poppar upp på skärmen med alla dina media- och appfavoriter, samtidigt som din Iphone är kvar i fickan eller väskan. Självklart ska Carplay användas trådlöst, så vi kan inte annat än kalla den anonyma lilla adaptern för en fullträff för Carplay-användare.

Positivt

  • Trådlös Carplay – slipp sladden!
  • Stabil uppkoppling.
  • Lätt att använda.

Negativt

  • Något högt pris.
För längre resor är det kanske inget problem, men för kortare turer blir det snart bökigt att hala upp telefonen ur fickan och leta rätt på sladden till telefonen varje gång vi ska iväg någonstans. Att bara kliva in i bilen och bara köra istället för att fiska upp Iphone ur fickan eller väskan gör hela skillnaden för hur smidigt Carplay upplevs i praktiken.
Trådlös Carplay test

Trådlöst fortfarande ovanligt

MacWorld rekommenderar

Tyvärr är trådlös Carplay fortfarande rätt ovanligt. Länge var BMW och Mercedes i princip de enda tillverkare som kunde erbjuda en helt trådlös koppling till Carplay.

Volkswagen har hoppat på det trådlösa Carplay-tåget från de allra senaste årsmodellerna, och fler tillverkare är på gång nu. Men fortfarande rullar många bilar på vägarna med enbart trådbunden Carplay. Adaptern Re-stream lovar att lösa detta problem.

Det är en liten svart usb-adapter som sätts i bilens usb-port. Noteras bör att adaptern kräver att trådbunden Carplay redan finns i bilen, så adaptern kan inte trolla fram Carplay om bilen inte redan har stöd för detta från fabrik.

test trådlös Carplay

Det hela är en plug and play-lösning där ”installationen” sträcker sig till att vi kopplar in adaptern i bilen, godkänner den på bilens skärm och sedan letar upp adaptern i telefonens bluetooth-inställningar, parkopplar, väntar några sekunder – och så är det klart.

Efter det ansluts telefonen automatiskt varje gång vi sätter oss i bilen. Det tar 5-10 sekunder för adapter och Iphone att hitta igen varandra när infotainmentsystemet startar, men lyckan över att slippa kablarna överträffar denna lilla väntan med hästlängder.

Visst finns ”risker” med att använda en trådlös koppling jämfört med en hederlig kabel. Kablar krånglar sällan, men det kan bluetooth göra.

Några uppkopplingsproblem märker vi dock inte av under de många timmar adaptern hittills har använts i testbilen. Visst, att byta låt eller spola tillbaka 15 sekunder i en podcast sker med några tiondels sekunders fördröjning jämfört med en kabel till telefonen, men i vårt tycke väger den trådlösa friheten upp även detta med hästlängder.

Själva ljuduppspelningen sker smärtfritt i stereo, och utan att vi märker av några hack eller andra uppspelningsproblem.

Under vår testperiod hann adaptern även få en uppdatering med buggfixar. Att mjukvaran i adaptern uppdateras bådar gott för den fortsatta utvecklingen av adaptern. Företag som bryr sig om sina produkter även efter att de sålts uppskattas såklart lite extra.

Trådlös Carplay test

I vår testbil hänger adaptern och dinglar från instrumentpanelen eftersom usb-porten i bilen är så dumt placerad, högt upp på panelen. Usb-sladden kan dock bytas till en längre sladd om vi hellre lägger adaptern snyggare framför växelspaken (eller om din bil bara har usb-c-portar – sladden som följer med använder usb-a).

Och har du en bil med smartare placering av porten, kanske i ett fack framför växellådan eller under armstödet är det här däremot inget problem.

trådlös Carplay test

På adaptern finns även en usb-port för att koppla in en sladd till telefonen, lämpligt till exempel om bilen bara har en usb-port, som nu blir upptagen av adaptern.

Till syvende och sist kan vi inte annat än att applådera att det finns en lättanvänd adapter för den som gillar Carplay, men som ogillar det ständiga sladdandet. Visst är priset en aning högt, men vad är bekvämlighet värt? Varje gång vi slipper leta rätt på usb-sladden sladdar glömmer vi prislappen. Och det är i alla fall garanterat billigare än att köpa en ny bil.

Specifikationer

Namn: Re-stream C2A (gen 2)
Testad: Juni 2020.
Funktion: Usb-adapter som ger trådlös Carplay till bilar med enbart trådbunden Carplay.
Kompatibilitet: Passar bilar från Alfa Romeo, Audi, Bentley, Cadillac, Chevrolet, Citroën, Ford, GMC, Honda (bilar och motorcyklar), Hyundai, Jeep, Kia, Lexus, Maserati, Mazda, Mercedes, Opel, Peugeot, Porsche, Renault, Seat, Skoda, Toyota, Volkswagen, Volvo. Kräver originalutrustad Carplay, alternativt eftermarknadsenhet från Pioneer, Alpine och Kenwood med Carplay. Kräver även Iphone 5 med IOS 10 eller senare.
Tillverkare/mer information: Re-stream.se.
Pris: 1 795 kronor. Kan köpas från eftermontering.se

Betyg: 5 av 5