Familjedatorer var vanligare förr i tiden och i dag har många istället sina mobiler och plattor och bara de som behöver det en dator. Men det förekommer fortfarande, och speciellt om varje familjemedlem har sitt eget konto kan en del saker bli lite bökigare.

Förr om åren var datortillverkarna mer inriktade på den här kundgruppen, vilket märks i att både Mac OS och Windows har enkla system för att skapa användarkonton. Men allt eftersom program har övergått till att bli tjänster har det blivit knepigare att samsas om en dator.

För länge sedan såldes de flesta program med en licens som gällde för en dator och bara vissa hade modellen ”en användare, flera enheter”. Med Mac App Store, Steam och många andra mjukvarubutiker har ”eviga” licenser övergått till att nästan uteslutande gälla per användare – och prenumerationsbaserade tjänster är ännu mer låsta.

I den här artikeln går vi igenom olika lösningar för dig som vill samsas om en Mac och låta alla använda installerade program.

Mac App Store

Det enklaste sättet att dela på inköp från App Store är att ha ett gemensamt konto i butiken, separat från alla familjemedlemmars Icloud-konton. På så sätt kan alla användare logga in på det kontot, oavsett vilken enhet de använder. Det spelar ingen roll hur många enheter ni har – alla kan ha samma konto och dela på inköp.

För flera användare på samma dator är detta ännu mer praktiskt än för flera användare med varsin enhet, eftersom du måste logga in på kontot som köpte ett program för att kunna starta det första gången på ett nytt konto. Med delat konto spelar det ingen roll vilken användare som köpte programmet – övriga användare kan också starta det. Möjligen kan de behöva bekräfta lösenordet till kontot första gången, men mer än så är det inte.

En annan fördel med att dela på ett butikskonto i en familj är att det är det enda sättet att dela på köp-i-appen och prenumerationer (med vissa undantag, exempelvis Apple TV Plus, som även fungerar via familjedelning).

Familjedelning är det andra sättet att dela köp mellan olika användare. Då använder alla familjemedlemmar sina Icloud-konton för Mac App Store, men köp görs från samordnarens konto. Barnkonton behöver be om lov från en vuxen för att skaffa nya program.

Med familjedelning kan ni inte dela på köp-i-appen och prenumerationer i programmen. Många prenumerationsbaserade tjänster har dock familjeprenumerationer ni kan utnyttja vid sidan av App Store.

Ett problem som kan uppstå är att du inte kan starta ett program installerat av en annan användare. Det verkar framför allt hända med program du skaffade innan du aktiverade familjedelning. Vad du kan testa är att kopiera programmet i fråga till en ny programmapp i den strulande användarens hemmapp och köra det därifrån.

Program med licensnycklar

Läs licensen för just dina program. Många program som säljer enstaka licenser installeras på en viss Mac och bryr sig inte om olika användarkonton. Andra har en licens som gället för en viss användare och kan installeras på fler än en dator. En del program tillåter enligt licensen bara en användare men har inget sätt att kontrollera vilken användare som är inloggad. Då handlar det mest om huruvida du anser att det är moraliskt försvarbart att så att säga konvertera licensen från ”en användare, flera maskiner” till ”en maskin, flera användare”.

Prenumeration och programbutiker

Program som använder prenumerationer kräver oftast att du är inloggad hela tiden. Hur bra det fungerar med fler än ett användarkonto på Macen beror då på licensen. En del tillåter till exempel en användare att använda programmet på ett visst antal datorer, medan andra tillåter en enda installation. Om flera användare loggar in på samma dator räknas den datorn ändå som flera maskiner trots att själva programfilerna bara finns i en kopia.

Ett exempel är lösenordshanteraren 1Password. Med en prenumeration kan en användare logga in och använda programmet på flera Macar och andra enheter. Om varje familjemedlem ska ha sitt eget valv måste ni skaffa en familjeprenumeration. I teorin kan hela familjen dela på ett solokonto men får då också bara ett gemensamt huvudlösenord och alla kommer så klart åt varandras sparade uppgifter, vilket kanske inte är helt idealt.

Spelbutiken Steam har en inbyggd familjedelningsfunktion som gör att du kan dela inköp till andra konton. Bara en användare i taget kan spela ett delat spel, men på en delad Mac är det inget problem eftersom bara en användare är inloggad åt gången (så länge du inte lämnar ett spel öppet och byter användarkonto, vilket dessutom skulle sega ner datorn rejält för den andra användaren).

Adobe Creative Cloud ska enligt uppgifter på Adobes forum fungera om flera användare på samma dator är inloggade på samma Adobe-konto, men det är inget vi har kunnat testa. Om flera användare delar på ett konto har de så klart också samma molnlagring och kan se varandras filer.

Setapp är ett specialfall. Tjänsten har prenumerationer för både en och flera användare. Enligt utvecklarna på Macpaw ska olika användarkonton på datorn kunna använda program installerade av en annan användare, men när vi testar får vi det inte att fungera. När vi försöker starta ett av programmen säger den bara att vi måste ha ett aktivt Setapp-konto på datorn. Loggar du in igen på samma konto på den andra användaren loggas du automatiskt ut från den första, så det blir i praktiken omöjligt att dela på ett konto.