EU-kommissionen låter meddela att man kommer starta nya utredningar gällande Apples misstänkta brott mot unionens konkurrenslagar.

Den ena utredningen berör App Store och handlar dels om att Apple lägger vantarna på 30 procent av intäkterna, dels om att utvecklarna inte får lov att informera i apparna om alternativa betalningslösningar för sina tjänster. Som vi har uppmärksammat tidigare är Spotify ett av de företag som klagat mest högljutt på villkoren.

Missa inte: Spotifys vd kommenterar konflikten med Apple i ny intervju

Den andra utredningen berör Apple Pay och det faktum att andra mobila betalsystem inte får lov att använda sig av det inbyggda NFC-chippet i Iphone.

– Vi är besvikna över att EU-kommissionen ställer sig bakom grundlösa klagomål från en handfull företag som helt enkelt vill ha en gratis åktur och inte spela enligt samma regler som alla andra, säger en talesperson för Apple i ett uttalande som citeras av Macrumors.

EU-kommissionen säger att man ska prioritera utredningarna, men det kan ändå ta lång tid innan man kommer fram till ett beslut i ärendet.

Apple iPhone 11 64GB Pris vid test: 7699 kr.

Bästa pris just nu: 7090 kr