Så kallade lootboxar, slumpvis framtagna samlingar av föremål i spel som säljs för riktiga pengar, har varit en av de mest kontroversiella nya tilltagen i spelvärlden de senaste åren. Många länder har börjat lagstifta kring fenomenet, bland annat för att skydda barn (och deras föräldrar) från vad många anser är likvärdigt med hasardspel.

Apple utvecklar inga spel, men har nu stämts för att tillåta andra att sälja lootboxar i spel riktade mot barn, rapporterar Appleinsider.

En stämningsansökan lämnades i fredags in vid Norra Kaliforniens distriktsdomstol och yrkas på att bli grupptalan för alla drabbade amerikanska användare. Rebecca Taylor, den enda namngivna käranden, påstår att hennes son har spenderat hundratals kronor på lootboxar i spelet Brawl Stars.

Advokater för kärandena skriver att Apple har tjänat ”miljarder” på fenomenet de senaste fyra åren. Barn och föräldrar får inga varningar att ett gratisspel innehållet lootboxar, fortsätter de och påstår att fenomenet bryter mot Kaliforniens spellagar.

I stämningsansökan nämns bland annat Mario Kart Tour, Fifa Soccer och Roblox som exempel på spel för barn med lootboxar.