Alldeles oavsett vad som visas på kommande utvecklarmässa vet vi redan nu att det kommer bli annorlunda, ja till och med historiskt WWDC. Mässan är en mångårig tradition för Apple och nyheterna är nästan alltid fokuserade på utvecklare – nya operativsystem, nya ramverk, nya verktyg, ibland även ny hårdvara.

Macar med Arm-processorer – detta kan vi vänta oss

Tiden är bekant även denna gång, 19:00 på måndagskvällen kickas veckan igång med en presentation – Special Event Keynote som den kallas – av Tim Cook med kollegor. Datumet är däremot förskjutet något. Från början på juni till andra halvan av månaden, för oss svenskar mest relevant som helgen efter midsommar.

Den stora skillnaden är dock formen på eventet. Istället för ett antal tusen besökare på plats blir detta nu ett klart annorlunda online-event med, enligt Apple, flera miljoner utvecklare som digitala besökare. Det är givetvis coronapandemin som ännu en gång har förändrat hur vi träffas.

Utöver nya versioner av alla Apples operativsystem, som är givna nyheter, har det inför eventet även ryktats om nya versioner av Imac med delvis ny design och mindre skärmkanter, en efterlängtad nyhet för alla som inte klarar av när skärmkanterna är tjockare än några millimeter. Och vem vet, kanske nämns även Apple Glass som det läckt uppgifter om under hela våren. Det får dock anses vara mindre troligt.

Elefanten i det digitala rummet är dock något helt annat: Arm.

Allt mer pekar mot att Apple till slut är redo att annonsera sin övergång från Intel-processorer till mobila Arm-processorer, och givetvis blir det Apples egenritade processorer som då skulle bli aktuella för Mac.

Det är en monumental, strukturell, arkitektonisk förändring som väntar runt hörnet för Mac.

Förhoppningarna ligger bland annat i att Apple skulle kunna tillverka datorer som är både snabbare och strömsnålare än dagens modeller, något som kan påverka hur framtida Macbook-modeller utformas. Med mindre värmeutveckling, lägre strömförbrukning och högre prestanda kan Mac-modeller krympa, ge mer batteritid, eller ännu högre prestanda, helt beroende på vilka spaka Apple väljer att dra i. Något som man då också får större kontroll över jämfört med att förlita sig på Intel.

Ett argument för att gå över från Power PC till Intel för 15 år sedan var att Intel kunde bjuda på mer prestanda per watt. En viktig avvägning i framför allt bärbara datorer.

Samma argument lär ligga bakom dagens övergång till Arm, men denna gång är det Intel man flyr från – inte till. De bjuder helt enkelt på mer prestanda till en lägre energikostnad än vad Intel har lyckats erbjuda på senare tid.

Dessutom får Apple en oerhörd konkurrensfördel över att ha tillgång till mobilvärldens snabbaste chipp. Att man också kan ha stor påverkan på utvecklingen av chippen gör att man inte längre behöver förlita sig på Intels grumliga tidslinjer.

Vi har sett hur Ipad Pro med den vassaste versionen av Apples A-processorer krossar många Intel-processorer i prestandatester, och betänk då att Ipad är en enhet som helt saknar fläkt. Förhoppningarna är höga. Samtidigt måste Apple säkerställa kompatibilitet med Intel-världen.

Vi har ett historiskt WWDC att se fram emot. Dels för att det sker online, men framför allt för vad det kan betyda för framtiden för Mac. Övergången till Arm kommer vara den klart största förändringen för Mac på 15 års tid.