Mac OS X Public Beta släpptes i september 2000 och våren 2001 lanserades Mac OS X 10.0 Cheetah. Nästan 20 år senare är vi framme på Mac OS 10.15 Catalina, som nu visar sig bli den sista uppdateringen som behåller versionsnumret 10. Årets uppdatering heter Mac OS Big Sur och är Mac OS 11.0.

Att Apple valde årets uppdateringen för att ändra versionsnummer har en naturlig förklaring: Det blir den första versionen som kan köra på både Intels x86-64-arkitektur och Apples egna processorer med arm64-arkitekturen. Övergången till ”Apple-kisel” kan du läsa mer om här – den här artikeln handlar om Big Sur.

Ny grafisk design

Apple har gjort om stora delar av designen på Mac OS Big Sur – den grafiska biten, det vill säga. Funktionen är huvudsakligen sig lik, men formen är ny.

Den mest uppenbara skillnaden är att alla programikoner har placerats i avrundade kvadrater precis som på IOS. Apple har gjort om alla (eller åtminstone de flesta av) de inbyggda programmens ikoner. En del har mer eller mindre placerats i en avrundad kvadrat, andra har kopierats från IOS (Mail till exempel, som i alla år har haft sin frimärksikon) och åter andra har fått helt nya ikoner.

Ny design

Fönster har betydligt mer avrundade hörn och detsamma gäller markerade objekt i listor, till exempel ett mejl i Mail, som tidigare har haft spetsiga hörn men nu snarare ser ut att ha en avrundad rektangulär fyllnad bakom sig. Även Dock och andra gränssnittsdetaljer har blivit rundare.

Menyraden har blivit mer luftig, med vit text på en halvgenomskinlig botten. Även de olika menyvalen har betydligt mer luft kring sig. Luftighet ser vi även i till exempel sidospalterna i program som Bilder och Finder, som ser ut mer som på IOS utan att faktiskt flytta några funktioner.

En riktigt stor förändring är verktygsfält, som blir mer enhetliga och inte längre har några tydliga knappar utan bara ikoner för varje knapp. Förhoppningsvis kan vi aktivera knappformer som en del av Hjälpmedel – ikonerna kan vara problematiska för användare med nedsatt synförmåga.

Kontrollcenter

Kontrollcenter på Mac

Mac OS Big Sur lånar en gammal bekant funktion från IOS: Kontrollcenter. På Mac hittar du kontrollcenter som en ikon i menyraden. Klicka på den så visas en meny som påminner starkt om hur kontrollcenter ser ut på Iphone och Ipad. Du kan tillfälligt stänga av wifi och bluetooth, ändra volym och ljusstyrka, styra mediauppspelning och aktivera Airplay och Stör ej.

För användare med små skärmar kan det här om inte annat spara mycket utrymme i menyraden när du inte behöver ha separata ikoner för varje funktion, och mediakontrollerna som även visar vilken låt som spelas kan vara praktiska för alla användare. Det återstår att se hur användbara nätverksinställningarna är (om du till exempel kommer åt avancerade alternativ direkt från Kontrollcenter eller måste använda en separat ikon för det även fortsättningsvis).

Notiscenter

Uppgraderat Notiscenter

De nya widgetarna som på IOS har flyttat ut på hemskärmen har även hittat in i Mac OS Big Sur, men ligger där kvar i Notiscenter till höger på skärmen. De som har hoppats på en heltäckande vy liknande gamla nedlagda Dashboard, eller möjligheten att placera widgetar direkt på skrivbordet, lär alltså bli besvikna.

Precis som på IOS kan du välja storlek på widgetar så att du kan placera två små kvadratiska widgetar bredvid varandra, eller större versioner som täcker hela bredden i Notiscenter. Du kan även välja olika höjdinställningar, för att få plats med mer eller mindre information.

Mycket nytt i Safari

Safari är ett av de viktigaste inbyggda programmen i Mac OS, och Apples utvecklare har lagt mycket tid på att förbättra webbläsaren. Något av det första du lär lägga märke till är att startsidan nu går att justera. Du kan välja att visa eller dölja bokmärken, ofta besöka webbplatser, den nya integritetsrapporten, Siri-förslag, Läslista och bakgrundsbild.

Safari

Integritetsrapporten är en del av Safaris utbyggda integritetsskydd som nu bland annat gör det möjligt att ställa in användningen av tillägg per webbplats – du kan till exempel blockera ett tillägg från att komma åt din banks webbplats men fungera överallt annars, eller tvärt om. Själva rapporten visar hur många spårningsförsök programmet har stoppat och du kan gräva ner i detaljerna och se exakt vilka spårare som har stoppats per sajt.

På tal om tillägg: Mac App Store får äntligen en egen kategori för Safari-tillägg, men det är inte den största nyheten. Apple har lagt till stöd för Webextensions-standarden, vilket innebär att utvecklare enkelt kan porta sina Chrome-tillägg till Safari. Det här öppnar för helt nya möjligheter att anpassa Safari och gör att många fler kan välja Safari istället för någon Chromiumbaserad webbläsare.

Flikfältet har också fått lite kärlek: Safari visar nu webbplatsers favicons till vänster om titeln så att du snabbare kan hitta rätt flikar, och när du håller pekaren över en flik visar programmet en förhandsvisning. Titlar är ofta ett dåligt sätt att hitta rätt bland många öppna flikar och Safaris flikhantering har lidit på grund av hur Apple har envisats med att enbart visa titel, så att du ofta måste bläddra runt bland dem för att hitta rätt.

Om du sparar lösenord i Safari får du nu varningar om något lösenord har dykt upp i en läckt lösenordsdatabas, en funktion som finns i de flesta lösenordshanterare.

Meddelanden

Meddelanden äntligen i paritet med IOS

I flera år har Macversionen av Meddelanden (eller kanske egentligen upplevelsen av Imessage på Mac) sackar efter IOS-versionen. Funktioner som helskärmseffekter och memoji har saknats, men kommer nu till Mac OS Big Sur. Det innebär att du både kan använda existerande och skapa nya memoji direkt på datorn.

Uppdaterade Meddelanden får alla nyheterna från IOS 14 – omnämnanden, svarstrådar, gruppbilder och fastnålade konversationer. Programmet får dessutom en förbättrad sökfunktion som delar upp resultaten utifrån typ av innehåll (bilder, länkar, text) och en funktion för att hitta gifar och bilder på nätet. Om du använder Bilder och lägger till foton eller videor därifrån har programmet ett nytt gränssnitt som gör det enklare att bläddra bland senaste innehållet.

Kartor

Kartor är ett annat program som nu ärver flera funktioner som sedan tidigare finns på IOS. Look Around är Apples svar på Google Streetview och ger 360-gradiga 3d-vyer från gatunivå i ett urval städer. Du kan även se nya detaljerade inomhuskartor för till exempel flygplatser och shoppingcenter (en funktion som också rullas ut undan för undan runt om i världen).

Kartor

Precis som på IOS 14 och Ipad OS 14 får Kartor på Big Sur den nya funktionen Guider som hjälper dig hitta guldkornen bland restauranger och sevärdheter i vad som till att börja med är en handfull världsstäder som London och New York. Kanske mer intressant för svenska användare är möjligheten att själv skapa guider som du kan dela med släkt och vänner. I vissa länder får elbilsägare hjälp att planera resor med stopp längs vägen där det finns snabbladdare, och Apple har lagt till stöd för att se och undvika trängselskattområden i en del städer. Apple har inte avslöjat exakt vilka städer som ingår, men skriver att det gäller ”många städer i Europa” så förhoppningsvis ingår även Stockholm och Göteborg.

Snabbare uppdateringar och signerad systemvolym

På Mac OS Big Sur har Apple börjat signera hela systemvolymen, den separata volym som redan i Catalina bara ger läsåtkomst till viktiga systemfiler. Det gör att du inte kommer kunna göra några som helst ändringar. Vi vet ännu inte om detta kommer gå att stänga av som en del av System Integrity Protection.

Förändringen har en annan fördel för användare: Eftersom systemet vet exakt var varje fil ligger kan det påbörja systemuppdateringar i bakgrunden medan du jobbar vidare. Det ska resultera i betydligt snabbare installation av uppdateringar – i princip behöver datorn bara lägga in de mest grundläggande nya filerna som kerneln och andra filer som inte går att ersätta under körning, och starta om.

Andra nyheter

Spotlight – blir snabbare, visar resultat i en mer lättnavigerad lista och framför allt: Du kan nu förhandsvisa resultat med Överblick.
Bilder – nu kan du använda många av filtren och justeringarna som tidigare bara var för foton även på videor. Retusch-verktyget har också uppdaterats med maskininlärning.
Hem – får samma nyheter som på IOS, inklusive ansiktsigenkänning för kameror och snabbstatus.
Optimerad laddning – Mac OS Big Sur får samma smartare laddning som kom till Iphone och IOS förra året. Optimerad laddning lär sig hur du använder datorn och håller den laddad till 80 procent när den tror att du kommer vara ansluten till elnätet en längre tid, och laddar fullt när den gissar att du kommer behöva köra på batteriet. Perfekt för användare som nästan alltid har strömkabeln ansluten.
Röstmemon – sortera inspelningar i mappar och smarta mappar. Bokmärk särskilt viktiga inspelningar.
Siri – kan precis som på IOS 14 ge fler svar direkt från nätet.
Påminnelser – tilldela påminnelser till andra du delar listor med. Får även bättre sök, organisation av smarta listor, förslag från Mail, fler kortkommandon och möjlighet att ge listor emoji-ikoner.

Macar med Big Sur

Systemkrav

Apple fortsätter sålla bort äldre Macar med långsammare hårdvara. Mac OS 11.0 Big Sur fungerar inte längre på Macar med Ivy Bridge-processor och/eller Intel HD 4000-grafik. Listan över modeller som stöds just nu ser därmed ut så här:

Macbook (2015)
Macbook Air (2013)
Macbook Pro (Late 2013)
Mac Mini (2014)
Imac (2014)
Imac Pro (2017)
Mac Pro (2013)

Apple MacBook Air (2020) - 1,1GHz DC 8GB 256GB 13" Pris vid test: 12990 kr.

Bästa pris just nu: 12359 kr