Uppdatering (2020-06-13):

För några dagar sedan kom trovärdiga uppgifter om att Apple tänker påbörja processen med att byta ut Intels processorer mot egenutvecklade Arm-processorer inom kort (läs mer nedan).

Nu hävdar teknikläckaren Fudge (även känd som @choco_bit) att en ny 12-tumsmodell av Macbook troligtvis blir först ut. Utseendemässigt ser den ut som den senaste modellen som slutade tillverkas 2019, men på insidan sitter en variant av A14X-processorn med 8-12 kärnor. Eventuellt kan det även bli tal om 5g-stöd, rapporterar Macrumors.

Troligtvis kommer den nya modellen inte ha stöd för Boot Camp, detta då det blir svårt att få Windows att fungera tillfredsställande med Apples processorer. Det lär däremot bli tal om någon form av emulering för att få gamla Macprogram att fungera, åtminstone under en övergångsperiod.

Med tanke på att utvecklare behöver tid på sig för att anpassa sina program till de nya processorerna lär den nya modellen av Macbook inte lanseras förrän nästa år.

Tidigare (2020-06-09):

I flera år har det gått rykten om att Apple kommer byta från Intel-processorer till egenutvecklade Arm-baserade processorer i sina Mac. Nu påstår Bloomberg att Apple kommer offentliggöra planerna på WWDC i slutet av juni.

Målet med detta är att ge alla Macutvecklare god tid på sig att förbereda sig inför lanseringen av de första Macarna med A-processor som ska släppas 2021.

Moderna program utvecklas sällan med maskinkod utan använder plattformsoberoende kod i språk som Swift och Objective-C, och Apples utvecklarverktyg är sedan länge anpassade för både x86-64- och Arm-plattformarna, så många utvecklare kommer knappt behöva göra några ändringar alls i sin kod.

För 15 år sedan när Apple övergav Motorola/IBM och powerpc-plattformen för att övergå till Intel gick bytet relativt snabbt och smidigt jämfört med till exempel övergången från Mac OS 9 till OS X och från 68k-processorerna till powerpc.