Pckompaniet är en liten mobilreparationsfirma i Oslo som drivs av Henrik Huseby. 2017 importerade han 63 återvunna Iphone-skärmar från Hong Kong med Apple-loggorna överstrukna.

Tullen lade beslag på försändelsen på uppdrag av Apple, som ville att de skulle förstöras. Det gick Henrik Huseby inte med på, och tog Apple till domstol. I Oslo tingsrätt vann han, men Apple överklagade och vann i andra instansen. Henrik Huseby överklagade till högsta domstolen, som tog upp fallet.

Under torsdagen kom domen, som återigen är till Apples fördel. Nu måste Henrik Huseby förstöra skärmarna och betala 247 500 norska kronor i rättegångskostnader till Apple.

Dagens Næringsliv har talat med Kaja Juul Skarbø på organisationen Restarters Norway, som fördömer domen och kallar det ett cyniskt spel av Apple att ge sig på en liten aktör av det här slaget.

– Det måste bli enklare och billigare att reparera istället för att köpa nytt, men den här domen bidrar till det motsatta. Det tjänar varken konsumenter eller miljön på.

Här kan du läsa domen i sin helhet.