Att lyssna på klassisk musik på streamingtjänster är inte det lättaste. Apple Music, Spotify och alla de andra har ett gränssnitt fokuserat på populärmusik sorterat efter artister, album och låtar.

Klassisk musik fungerar inte så. Kompositörer, verk, musiker och satser är viktiga delar här, och det går varken att sortera på dessa eller ibland ens se nödvändig information.

Men informationen finns där, och sedan tidigare har du kunnat använda webbappen Concertino för att söka bland och spela upp klassisk musik från Apple Music. Nu har utvecklarna tagit fram en riktig IOS-app som släpps på App Store.

Concertino slår ihop förteckningar över klassisk musik och inspelningar av den från databasen Open Opus och metadata från Apple Music i ett gränssnitt där du kan utgå från till exempel en viss kompositör eller lyssna på olika inspelningar av ett visst verk.

En av de största problemen med det vanliga gränssnittet, som utvecklarna ser det, är att enskilda satser ur verk blandar hej vilt om du försöker lyssna på en slumpvis blandning av musik. Med Concertino kan du skapa radiokanaler som spelar hela verk, inte enskilda satser.

Appen är gratis utan reklam. Utvecklarna har en Patreon där de samlar donationer för både Concertino och Open Opus-projektet.