Apple har lanserat fjärde generationens Ipad Air, en uppföljare till fjolårets nylansering som placerar den ännu tydligare som mellansteg mellan å ena sidan vanliga Ipad och Ipad Mini, och å andra sidan Ipad Pro.

Skärm och utseende

Det första du kommer lägga märke till på nya Ipad Air är att skärmen nu täcker nästan hela framsidan med bara en aning större marginaler än 11-tums Ipad Pro. Faktum är att den har exakt samma storlek på längd och bredd (men är 0,2 millimeter tjockare), vilket innebär att Magic Keyboard och andra skal och fodral till Pro-modellen även kan användas med Ipad Air.

Ipad Air

Själva skärmen är en 10,9 tum stor ”liquid retina”, det vill säga en lcd-skärm med rundade hörn. Upplösningen är 2360x1640 pixlar (264 per tum) och den har nu stöd för både P3-färger och True Tone-tekniken för att anpassa vitbalansen till ljuset i rummet. Ytan är antireflexbehandlad och fettavstötande för att inte visa stora fingeravtryck. Maximal ljusstyrka är 500 nits.

Den nya skärmen har också stöd för andra generationen Apple Pencil, något som tidigare bara fanns i Ipad Pro. Det innebär fler funktioner och lättare laddning.

En lite oväntad nyhet är att Ipad Air nu kommer i fem olika färger: Silver, rymdgrå, roséguld, grön och himmelsblå. De två senare är milda pastellfärger med en ny look vi inte sett tidigare från Apple.

Touch ID i sidoknappen

Saknar hemknapp – Touch ID i sidoknappen

Någon hemknapp får inte plats i de smala remsorna runt den nya skärmen, men Apple har inte kostat på sig att lägga till Face ID – det skulle förmodligen inkräkta för mycket på Ipad Pros territorium. Istället har företaget placerar Touch ID i sidoknappen men en ny teknik vi kanske kan få se även i framtida uppdateringar av Iphone SE. Hemknappsfunktionen fungerar därmed som på enheter med Face ID, det vill säga du sveper uppåt från botten av skärmen. Men eftersom den svepgesten inte räcker för att låsa upp enheten blir den inte lika smidig att öppna som varken Ipad Pro eller gamla Air.

A14-processor

Iphone 12 blev inte först ut med nya processorn A14 Bionic, utan det blev istället nya Ipad Air. Apple hade förberett en ordentlig genomgång av processorn och vad den nya 5-nanometersprocessen innebär för tillverkning och prestanda.

A14 Bionic

Som tidigare ingår en cpu med två prestandakärnor och fyra effektivitetskärnor, som enligt Apple är 40 procent snabbare än A12. A13 Bionic som sitter i Iphone 11 är enligt Apple 20 procent snabbare än A12, vilket i så fall innebär att A14 är runt 17 procent snabbare än A13.

Grafikkretsen ska vara 30 procent snabbare än i A12, vilket jämfört med A13 betyder cirka 8,5 procent snabbare. Ingen enorm skillnad mot förra året med andra ord.

Men A14 har 11,8 miljarder transistorer mot 8,5 miljarder i A13, så vad används alla de nya transistorerna till? Svaret verkar vara Neural Engine, Apples motor för maskininlärning. Den har gått från 8 till 16 kärnor och är dubbelt så snabb som i A12 medan A13 bara var 20 procent snabbare (A14 är alltså cirka 67 procent snabbare på maskininlärning än A13). Men Apple påstår också att den utför rena beräkningar 10 gånger snabbare än Neural Engine i A12-processorn.

Apples processorer är så kallade system-on-a-chip och utöver cpu, gpu och Neural Engine ingår även en signalprocessor. Hur och om den har förbättrats framgår tyvärr inte, så det blir något för kommande tester.

Färgalternativ

Bättre kameror och usb-c

Ipad Air har också lånat kamerorna från Ipad Pro, med samma uppgraderade Facetime HD-kamera på framsidan och vidvinkelkamera på baksidan på 12 megapixlar med bland annat stöd för 4k-inspelning med 60 bilder per sekund och 1080p med upp till 240 bilder per sekund.

Från Ipad Pro kommer också en uppgradering från den gamla usb 2.0-baserade lightning-kontakten till usb-c, så att du kan ansluta snabbare extern lagring, kameror och inte minst 4k-skärmar.

På tal om snabbare anslutningar: Ipad Air har fått stöd för Wifi 6 och modellen med mobildata har ett snabbare modem som ska ge upp till 60 procent högre genomströmning på 4g-nät.

Dyrare

Tyvärr håller sig inte inspirationen från Ipad Pro till nya funktioner. Apple har även låtit priset smitta av sig en aning och den nya modellen blir i USA 100 dollar dyrare än fjolårets modell. I Sverige är skillnaden något mindre tack vare den lite starkare kronan: 6 995 kronor kostar grundmodellen med wifi och 64 GB lagring, 8 495 kronor med mobilnät. Du kan också uppgradera lagringen till 256 GB för 1 800 kronor. 2019 års Ipad Air kostade som jämförelse från 6 295 kronor.