Apples uppdaterade Ipad Air påminner nu mer om storasyskonet Ipad Pro än om vanliga Ipad, med samma raka kanter och heltäckande skärm. Dessutom fungerar alla tillbehör för Ipad Pro 11 tum. För många användare är skillnaderna mot en Pro nu mest teoretiska.

Betyg 4 av 5

Omdöme

Ipad Air (2020) är allt vi kan önska oss i en lite häftigare Ipad med moderna tillbehör och heltäckande skärm. Usb-c, Smart Connector, nya Pencil, wifi 6, snabbaste processorn i någon IOS-pryl och nya snygga färger. Vi saknar Face ID och lagringen är snål, men annars finns det inte mycket att klaga på.

Positivt

  • Rejält snabb.
  • Bra, modernt heltäckande skärm.
  • Snygg design.

Negativt

  • Krångligt att låsa upp.
  • 64 GB är lite snålt.
  • Har blivit dyrare.
MacWorld rekommenderar

Apple hade börjat släppa uppdaterade Ipad-modeller med lite glesare schema, och det såg ett par år ut som att ”paddan” började trampa vatten. Men sedan 2018 ser Apple ut att ha hittat formen igen, med tre uppdateringar av billiga Ipad och en återupplivning av Ipad Air med en modell i mars 2019 och en nu i oktober.

Redan förra året var det uppenbart att Apple ville placera Ipad Air mellan Ipad och Ipad Pro som ett passande val för de som lockas av vissa av Pro-modellernas funktioner men inte har råd med (eller vill lägga så mycket på) en surfplatta. Nya Ipad Air går ännu längre på den vägen och liknar Ipad Pro mer än någonsin. Vid första anblick kan du förväxla modellerna, i alla fall om du väljer en modell i silver eller rymdgrått.

De uppenbara skillnaderna är att Ipad Air har en enkel kamera på baksidan istället för Ipad Pros stora fyrkantiga upphöjnad med dubbla kameror och lidar, att den saknar True Depth-kameran för Face ID, och att den kommer i mer lekfulla färger utöver rymdgrå och silver: Rosguld, grön och himmelsblå.

Priset har tyvärr gått upp, men tack vare den starkare kronan blev det bara 700 kronor (11 procent) här i Sverige mot 100 dollar (20 procent) i USA.

Touch ID

Touch ID flyttar till sidoknappen

Den största nyheten funktionsmässigt, och den som gör användarupplevelsen mest annorlunda gentemot Ipad Pro, är att nya Ipad Air fortfarande har Touch ID istället för Face ID, men placerar fingeravtrycksläsaren i sidoknappen. Målet med det är så klart att kunna göra skärmen mer heltäckande, och Ipad Air känns onekligen mycket mer som Ipad Pro (eller moderna Iphone-modeller) att använda med ”svep uppåt från botten”-gesten istället för att klicka på hemknappen.

När du håller på att använda den fungerar det här väldigt bra, vi har hela tiden tyckt att den svepgesten fungerar smidigare än att klicka och det är trevligt med den modernt heltäckande skärmen. En bonus är dessutom att den inte har någon flärp, eftersom selfiekameran får plats i den numera smalare ramen ovanför skärmen. Tyvärr sitter selfiekameran kvar på kortsidan – det hade varit trevligt om den flyttade till långsidan eftersom de flesta av oss föredrar videosamtal med bred bild och det är lättare att ha den på ett stativ med laddkabeln utstickande från ena sidan.

Touch ID i sidoknappen har dock en nackdel som gör den krångligare att använda när du låser upp paddan. Du kan nämligen inte väcka den och visa hemskärmen genom att enbart trycka på sidoknappen. Så fungerar det visserligen även på Apples andra IOS-prylar, men här innebär det att det som borde vara ett steg blir två eller tre. För att väcka Ipad Air måste du svepa uppåt med hemgesten, men först måste du väcka den. Om du trycker på sidoknappen och fortsätter hålla fingret mot den kan du svepa uppåt med andra handen för att låsa upp och öppna den i två steg. Om du släpper sidoknappen eller väcker den genom att trycka på skärmen blir det istället tre steg: Väck, svep uppåt, lägg fingret på sidoknappen.

Det här är krångligare än både Touch ID i en hemknapp och Face ID. I bästa fall kan Apple ändra beteendet i en uppdatering av Ipad OS så att sidoknappen kan användas både för att låsa och låsa upp med ett klick.

Geekbench

Snabb så det ryker

Fjärde generationens Ipad Air har samma processor som Iphone 12-serien, A14 Bionic. Benchmarktester visar att den dessutom verkar vara klockad en aning högre än i telefonerna. I Geekbench får de båda samma resultat enkeltrådat (1 585) men Ipad Air några hundra poäng mer i det multitrådade testet: cirka 4 350 mot 4 000.

Det innebär att nya Ipad Air i vanligt bruk förmodligen kommer kännas snabbare än Ipad Pro, som får runt 1 100 enkeltrådat och 4 600 multitrådat. 40 procent snabbare i enkeltrådade uppgifter är rätt mycket. Förmodligen kommer nästa generation Ipad Pro skena ifrån igen med en A14X eller vad den nu kan tänkas heta, men tills dess tar Ipad Air alltså ledningen.

Vi har också kört Antutu:s benchmarktest som mäter gpu, cpu, lagring och användargränssnitt. Här får vår testenhet 635 845 poäng, mot 716 762 för Ipad Pro 12,9 tum. Vårt exemplar har 64 GB lagring och av testresultat publicerade av andra på nätet ser vi att modellen med 256 GB lagring får runt 25 000 poäng mer. Så här brukar det se ut även med Macar: Mer lagring innebär snabbare lagring.

Usb-c och Smart Connector

Pro-tekniker

Skillnaden mellan Ipad Air och vanliga Ipad är nu större då Air anammar flera tekniker som tidigare bara fanns i Ipad Pro. För fotografer som ansluter kameror och alla som ansluter extern lagring är bytet från lightning till usb-c en stor och välkommen nyhet. Lightning använder fortfarande bara usb 2.0-hastigheter (480 Mbps) medan usb-c-kontakten i Ipad Air är tio gånger snabbare med upp till 5 Gbps (även om vi precis som på Ipad Pro inte får ut i närheten av den hastigheten med en extern ssd).

Usb-c gör också att du kan ansluta Ipad Air till externa skärmar och dockor för fler anslutningar, precis som Ipad Pro, och du behöver inte skaffa speciella dyra lightning-kablar för att ladda. Dessutom kan du ladda snabbare om du har en usb-c-laddare med hög uteffekt, till exempel Apples laddare för Macbook-datorer.

En annan skillnad är stöd för andra generationens Pencil. Den kan fästas magnetiskt direkt mot baksidan eller mot en skal eller fodral och den laddas trådlöst istället för via lightning-kontakt. Dessutom har den en snabb-”knapp” du aktiverar genom att knacka snabbt två gånger mot pennan, för att till exempel växla mellan två verktyg i ett ritprogram.

Apropå tillbehör: Ipad Air har nästan exakt samma yttermått som 11-tums Ipad Pro. Det innebär att du kan använda samma skal och fodral, och med en Smart Connector på baksidan inkluderar det till exempel Magic Keyboard och Smart Keyboard Folio.

För att avrunda listan har Ipad Air stöd för wifi 6 för snabbare trådlösa överföringar.

Snålt med utrymme och lite minne

Grundmodellen av Ipad Air har 64 GB lagring. Om du sällan använder plattan till att fotografera och filma med, och inte vill installera tiotals tunga spel, kan det räcka. Men för många användare kan det vara i snålaste laget, och en uppgradering till 256 GB innebär att Ipad Pro plötsligt bara kostar 1 200 istället för 3 000 kronor mer.

På en Iphone hade det här gjort att vi knappt kunde rekommendera grundmodellen, men på Ipad är utrymmet inte lika viktigt eftersom vi inte tenderar att använda kameran alls lika mycket. Dessutom fungerar det tack vara usb-c-kontakten mycket bättre med extern lagring för till exempel videoredigering, så lagringen är mest ett problem för de vet att de inte klarar sig med 64 GB.

Processorn har också 4 GB minne mot 6 GB i Ipad Pro. Beroende på hur du brukar använda en platta kan det innebära att appar får ladda om oftare då de avslutas i bakgrunden medan du håller på i en annan app. Men när vi testar med ett relativt tungt spel, kamera och flera flikar i Safari kan vi växla runt och hålla på i alla tre utan problem, så det krävs en hel del innan minnet blir ett hinder.

Ipad Air (2020)
Foto: Anders Lundberg

Slutsats

När vi sitter och använder nya Ipad Air med vardagssysslor går det knappt att märka någon skillnad mot en Ipad Pro. Den nästan heltäckande skärmen, den snabba processorn som får alla appar och spel att flyta på, de skarpa kanterna – allt känns bekant från storasystern. Upplåsning är lite osmidigt, men till skillnad från Iphone halar vi inte fram och stoppar undan en Ipad tiotals gånger om dagen så det är inte hela världen.

Om du inte har nytta av en bättre Pencil, snabbare extern lagring och den senaste processorn kan en vanlig Ipad för bara drygt halva priset kanske locka mer. Har du däremot funderat på en Ipad Pro men tycker den är lite dyr kan Ipad Air vara det perfekta valet.

Specifikationer

Produktnamn: Ipad Air (fjärde generationen)
Testad: Oktober 2020
Tillverkare: Apple
Systemkrets: Apple A14 Bionic
Processor: 2st Firestorm 2,99 GHz, 4st Icestorm
Grafik: Apple A14 graphics
Minne: 4 GB
Lagring: 64/256 GB
Bildskärm: 10,9 tum ips lcd, 2360x1640 pixlar
Kameror: 12 megapixlar vidvinkelkamera på baksidan, 7 megapixlar Facetime HD-kamera på framsidan
Anslutningar: Usb-c med usb 3.2 gen 1 (5 Gbps)
Kommunikation: Wifi 6, bluetooth 5.0. Wifi + Cellurar-modellen har även mobilnät (2g/3g/4g) och gps
Operativsystem: IOS 14.1
Övrigt: Touch ID, Smart Connector
Batteri: 28,93 Wh (7 544 mAh)
Storlek: 24,76 x 17,85 x 0,61 cm
Vikt: 458–460 gram

Prestanda

Antutu Benchmark: 635 845 poäng
Geekbench 5: 4 351 poäng multi core, 1 585 poäng single core
3dmark Sling Shot Extreme: 7 151 poäng
3dmark Wild Life: 6 891 poäng
Läshastighet, lagring: 1 032 MB/s

Betyg: 4 av 5