Trådlösa hörlurar har i dag nästan helt tagit över bland mobilanvändare. Apples Airpods syns överallt och är långt ifrån de enda true wireless-hörlurarna. Många stänger ute omvärldens oväsen med heltäckande, brusreducerande (och trådlösa) hörlurar från Bose och Sony. Visst, Iphone säljs fortfarande med ett par lightninganslutna hörlurar, men marknaden har definitivt rört sig starkt mot trådlöst.

Bluetooth har även blivit vanligare i högtalare, åtminstone mindre, portabla varianter. Större, bättre högtalare ansluts fortfarande mestadels med kabel eller via wifi som med Apples Airplay och Sonos. Orsaken är ljudkvalitet – bluetooth har en del tillkortakommanden och är inte lika pålitligt som en sladd.

Problem med bluetoothljud är ingen ovanlighet, inte minst på Mac. Om du inte har Apples Airpods har du förmodligen någon gång haft problem av något slag, till exempel allmänt låg ljudkvalitet eller avbrott i ljudet stup i ett. I den här artikeln går vi igenom olika saker du kan testa för att felsöka och åtgärda dessa fel.

Avbrott i ljudet

Om ljudet hoppar till då och då, knastrar eller på andra sätt inte spelar upp ljudet i en jämn ström som det ska är den troligaste boven svag signalstyrka. Kanske är du får långt från Macen, eller så finns det för mycket som stör signalen. Det kan till exempel vara anslutna usb 3- eller thunderbolt-tillbehör, så det kan vara värt att testa dig fram att koppla ur sådana.

En annan möjlig orsak är att du har för många bluetooth-tillbehör anslutna samtidigt. Apple skriver på en supportsida att bluetooth-specifikationen har ett tak på sju anslutna enheter, men att du i praktiken bara kan ansluta 3–4 enheter åt gången. Det beror på att en bluetooth-krets bara kan skicka och ta emot en viss mängd data och med fler enheter kommer deras totala överföringsbehov överskrida gränsen.

Om du till exempel använder både hörlurar och högtalare kan du alltså tillfälligt koppla från den du inte använder just nu. Du kan också koppla från till exempel handkontroller och annat. Har du en bluetoothmus som även kan anslutas via usb-dongel kan du testa att byta till den och se om det hjälper.

Låg ljudkvalitet

Om ljudet är jämnt men håller låg kvalitet är den troligaste orsaken att Mac OS har fallit tillbaka på en ljudcodec med låg kvalitet istället för den vanliga. Bluetooth-protokollet tillåter en rad olika tekniker för att komprimera och skicka ljuddata, så kallade codecs. När du lyssnar på musik används oftast någon av teknikerna sbc, aptx eller aac. Mac OS föredrar aac (även kallat mp4, samma komprimering som på Apple Music), och använder det med alla anslutna hörlurar och högtalare som stödjer det.

Men det finns ett undantag då det inte fungerar. Om hörlurarna du ansluter har inbyggd mikrofon och den är aktiv byter systemet automatiskt till en teknik som kallas sco (synchronous connection oriented) och har betydligt sämre kvalitet.

Aac

När vi testar detta med ett par Sony MDR-ZX770BN och väljer hörlurarna som både ljud ut och ljud in i Systeminställningar spelar hörlurarna musik med hög kvalitet via aac-codecen. (Du kan se vilken codec som används genom att hålla nere alt-tangenten, klicka på bluetoothikonen i menyraden och titta i undermenyn för enheten.)

Sco

Men så fort vi aktiverar mikrofonen genom att till exempel öppna Skypes ljudinställningar eller svara på ett Facetime-samtal sänks kvaliteten på musiken kraftigt. När vi tittar i bluetoothmenyn igen har systemet bytt från aac till sco. Byter vi inmatningskälla till datorns inbyggda mikrofon så höjs ljudkvaliteten strax igen.

Det här beteendet gäller alla bluetooth-ljudenheter som både agerar mikrofon och högtalare, även Apples Airpods. Det enda sättet att komma runt problemet är att använda olika enheter för in- och utljud. En konsekvens av detta är att bluetoothheadset är en dålig idé om du ska spela in ljudet, till exempel för en podcast. Ett headset som ansluts med usb- eller 3,5-millimeterskabel är bättre i så fall, om du inte har råd med eller plats för en extern mikrofon.

Om andra du talar med över Facetime, Zoom eller något annat klagar på att din röst hörs dåligt eller är otydlig kan det också bero på detta. Testa i så fall att byta till datorns inbyggda mikrofon även om du fortsätter lyssna via bluetooth-hörlurarna.