Under våren har Apple mer eller mindre i smyg gjort stora ändringar i de medföljande typsnitten i Mac OS. Företaget har skaffat licens till en rad nya typsnitt och samtidigt tagit bort en del som funnits tidigare. Många av de nya typsnitten installeras inte automatiskt utan måste hämtas manuellt. Här visar vi hur du gör, och går igenom förändringarna.

Apple har en supportsida som listar alla Mac OS-typsnitt i tre kategorier: Typsnitt som installeras automatiskt, typsnitt du kan ladda ner och installera själv, och typsnitt som bara finns som ”dokumentstöd”. Den sista kategorin är typsnitt som kan visas när de har använts i något dokument eller på webben, men som inte kan användas för att själv skriva med. Vi har jämfört med den uppdaterade versionen som lades upp 24 april och den äldre versionen från oktober 2019 (via Wayback Machine).

Inbyggda typsnitt

Bland de inbyggda typsnitten är den enda förändringen att snittet Apple Color Emoji har tagits bort, men eftersom det fortfarande går att skriva och läsa emoji får vi anta att de har bakats in i något annat typsnitt.

Nedladdningsbara typsnitt

I den här kategorin har Apple både tagit bort och lagt till. Bland de borttagna hittar vi till exempel Bodoni, Book Antiqua, Century Schoolbook och 1500-talssnittet Garamond. De flesta borttagna verkar ha flyttat till kategorin ”dokumentstöd” så du kan fortfarande visa dem i existerande dokument.

Nya typsnitt är bland annat Canela, Domaine, Founders Grotesk, Graphik, Produkt, Proxima Nova, Publico, Quotes och Spot Mono.

Så installerar du nedladdningsbara typsnitt

De typsnitt som finns tillgängliga i Mac OS men som inte installeras automatiskt hittar du i programmet Typsnittsbok. Du kan enkelt urskilja dem från de installerade då de har en tunn grå färg istället för den vanliga svarta.

Installera

Markera ett eller flera av dessa grå typsnitt och klicka på Hämta uppe till höger i fönstret så frågar programmet om du vill ladda ner och installera dem.

Om du inte har uppdaterat Mac OS till senaste versionen och fortfarande har en del av de gamla typsnitt som nu har försvunnit kan du kopiera dessa till en annan plats på hårddisken och manuellt lägga till dem igen efter uppdateringen. Du kan även återställa enbart typsnittsfiler från en äldre backup och installera dessa bland användartypsnitt. En del av de borttagna typsnitten kanske även medföljer i till exempel Microsoft Office eller Adobe-program.

Programmet Typsnittsbok är något många användare missar och har en hel del andra praktiska funktioner. Du kan till exempel skapa samlingar av typsnitt och aktivera eller avaktivera snitt. Genom att avaktivera typsnitt du aldrig använder blir det lättare att hitta bland typsnitten när du jobbar med text.