Efter en ovanligt lång betatestperiod har Apple släppt version Mac OS 10.15.5, en förhållandevis stor uppdatering av Macens operativsystem för att komma så här sent i produktcykeln.

För Macbook-användare är den viktigaste nyheten den nya batterihälsafunktionen som gör att datorn precis som IOS-enheter kan använda ai för att ladda smartare och slippa ligga laddad med 100 procent långa perioder. Om du nästan alltid jobbar med datorn ansluten till strömkälla kommer Macen snart sluta ladda vid en betydligt lägre procent laddning. Eftersom de sista procenten sliter mest på batteriet kan det ge mycket längre livslängd.

En annan nyhet är att du kan välja att stänga av automatisk justering av storleken på olika samtalsdeltagares bild i Facetime-gruppsamtal.

Uppdateringen har också en lång rad buggfixar, bland annat för sömnproblem, buggen som gjorde att det inte gick att kopiera riktigt stora mängder data på raid-volymer, och ett problem som kunde göra att Systeminställningar fortsätter visa en ikon för tillgängliga uppdateringar även om du har installerat alla.

Uppdatering: En läsare har hört av sig och påpekar att batterihälsafunktionen inte är tillgänglig på alla bärbara Macar, bara nyare modeller från 2016. Apple nämner inte detta i supportdokumentet om funktionen, men telefonsupporten har bekräftat det. Vi har också sett rapporter från användare att funktionen saknas på till exempel 2015 års Macbook Pro och 12-tums Macbook.