Som från ingenstans har Youtubern Jon Prosser dykt upp och röjt nästan alla Apples överraskningar under 2020. På sin kanal ”Front Page Tech” publicerar Prosser onekligen förstasidesmaterial, för att använda en gammal papperstidningsreferens.

På senare tid har Prosser röjt lanseringen av Iphone SE och Macbook Pro 13 tum, och avslöjat i princip alla specifikationer och detaljer om Iphone 12-serien i höst.

Läs mer! Iphone 12: Allt om 2020 års modeller av Iphone

Jon Prosser, Youtube
Foto: Front Page Tech/YouTubeSå blir Iphone 12, om vi ska tro Jon Prosser.

Den största bomben slog ned häromveckan, när Prosser röjde både pris, lanseringsfönster och många specifikationer och detaljer för en av Apples mest emotsedda produkter under kommande år – Apple Glass. Glasögonen som kan ta begreppet persondator till en ny nivå. Mängden konkret information som Prosser kunde presentera liknar inget vi sett tidigare.


Jon Prosser är en pinsam plåga för Apple

Ingen enskild person har tidigare läckt så mycket material som Prosser gjort, på så kort tid med så konkreta detaljer. Prosser har på nolltid blivit en Ming Chi Kuo på steroider.

Sjävklart betyder inte detta att allt är sant och vi att ska sluka allt med hull och hår, det är värt att påminna sig om. Jon Prosser kan ha feltolkat information, hans källa (eller källor) kan vara felinformerad, och med produkter som ännu inte släppts är det naturligtvis fullt möjligt att Apple ändrar produkterna innan lansering, inte minst vad gäller Apple Glass som fortfarande lär ha mycket utvecklingsarbete kvar.

Men Prosser är ovanligt konkret. Vanligtvis kommer läckor gällande delar av en produkt, kanske en tänkt prislapp, ett datum för lansering, enstaka specifikationer, och detta kommer ofta utspritt över längre tid.

Med Jon Prosser kommer allt detta nästan på en gång, och med stor detaljrikedom. När Ming Chi Kuo, den andra stora ”läckaren” i Apple-världen, har sina främsta källor bland underleverantörer, verkar det som att Prosser får sina uppgifter direkt inifrån någon eller några på självaste Apple.

Hittills har Prosser haft rätt varje gång

Jon Prosser presenterar detaljer om prylar som en underleverantör knappast hade vetat, som (de naturligtvis obekräftade) uppgifterna om att Apple vill visa upp Glass i höst, men att man tvekar på grund av covid-19-restriktionerna. Apple vill naturligtvis ha media på plats för att testa Apple Glass, men om det inte är möjligt i höst kan lanseringen komma att skjutas på.

Och faktum är att Prosser har haft rätt så här långt. Till exempel med lanseringen av nya Macbook Pro 13 tum, samt lanseringen av Iphone SE.

Den enda som möjligen kan mäta sig med Prosser är Bloombergs Mark Gurman, men även han har fått stå i skuggan bakom Prosser som den just nu värsta ”läckaren” inom Apple-världen.

För Apple är hemligheter en del av strategin, och detta tycks göra företaget heligt förbannade, ja närmast desperata att täppa till läckorna.

Kanske var det mer pinsamt för Apple när en anställd glömde en Iphone 4-prototyp på en bar år 2010, men Jon Prosser-debaclet är inte långt efter. Apple misslyckas med en av sina viktigaste strategier, att hålla på sina hemligheter.