I Mac OS ligger systemuppdateringar i Systeminställningar -> Programuppdatering. På Iphone och Ipad (och Ipod Touch) hittar du dem i Inställningar -> Allmänt -> Programuppdatering. Så långt är nog de flesta med, och det är även på dessa platser i systemen du väljer om du vill ha automatiska uppdateringar.

Men med Apples övriga produkter är det kanske inte lika självklart. De flesta uppdaterar sig själva automatiskt i bakgrunden, men hur gör du om du vill kontrollera att en viktig säkerhetsuppdatering har installerats, eller om du vill stoppa automatiska uppdateringar helt och hållet? Följ med så visar vi var du hittar inställningarna för de olika produkterna.

Apple Watch

Apple Watch

Den smarta klockan blir allt mer självständig men du måste fortfarande parkoppla den med en Iphone och en del saker kan bara styras från Watch-appen där. Programuppdateringar är en sådan sak. Du hittar uppdateringar och möjligheten att stänga av automatiska uppdateringar i Allmänt -> Programuppdatering. Apple Watch är också lite speciell då du måste ha klockan ansluten till laddaren, den måste ha minst 50 procent laddning och din Iphone måste dessutom vara inom räckhåll och ansluten till wifi för att kunna installera uppdateringar.

Apple TV

Apple TV

På Apples mediaspelare finns precis som på IOS en Inställningar-app. Något förvirrande ligger Programuppdateringar inte under Allmänt som på IOS utan i System, där du även hittar nollställning och manuell omstart.

Homepod

Homepod

Apple säljer fortfarande inte officiellt sin smarta högtalare i Sverige, men eftersom Sverige är ett EU-land kan företaget inte hindra andra butiker att ta in och sälja dem. Homepod är lite udda eftersom du hanterar den helt och hållet i Hem-appen. Du kunde kanske tro att du hittar uppdateringar genom att långtrycka på själva Homepod:en, vilket öppnar inställningarna för den. Men där finns inget. Istället hittar du dem genom att trycka på husikonen längst upp till vänster och sedan Programuppdatering. Här kan du stänga av automatiska uppdateringar och sedan manuellt installera tillgängliga uppdateringar.

Airpods

Tyvärr har Apple inte lagt till någon möjlighet att välja om de trådlösa hörlurarna ska uppdateras eller inte. Du hittar en del inställningar i Inställningar -> Bluetooth på Iphone och Ipad, men bara information om vilken version du har. För att tvinga fram en uppdatering om du vet att en har släppts kan du testa att ta bort parkopplingen och lägga till dem igen.

Airport

Airport Express, Airport Extreme och Time Capsule

Apple har lagt ned sina trådlösa routrar, vilket är tråkigt, men då och då kommer det ändå en liten säkerhetsuppdatering och då är det viktigt att se till att de installeras. En osäker router vet du inte vad den kan släppa in för jobbigt. För att kontrollera uppdateringar öppnar du programmet Airport-verktyg på Mac.

Titta i programmets inställningar: Om du har Leta efter uppdateringar när du öppnar Airport-verktyg ikryssat visar programmet om det finns en tillgänglig uppdatering varje gång du startar det. Kryssar du i Leta efter uppdateringar automatiskt behöver du inte öppna programmet utan får en notis om det dyker upp en uppdatering.

För att uppdatera markerar du routern och klickar på Uppdatera intill versionsnumret.

Du kan också uppdatera med IOS-appen Airport. Där trycker du på routern och sedan på Version så söker den efter tillgängliga uppdateringar. Du kan även se en liten siffra till höger om versionsnumret om det finns en uppdatering tillgänglig.

Pro Display XDR

Pro Display XDR

Apples nya lyxiga proffsskärm kan också få uppdateringar av basmjukvaran, och har faktiskt redan fått en. Version 2.2.2 lade till stöd för egna referenslägen med valfria inställningar av färgomfång, vitpunkt och annat. Tillgängliga uppdateringar visas i en notis om du har skärmen ansluten till en Mac som i sin tur har uppdaterats till den senaste versionen av Mac OS. Du kan där välja att installera eller vänta till senare.