Om du jämfört två olika telefoner för att avgöra vilken som är bättre vill du oftast att de ska spela i samma division. I dag, när priserna på de olika tillverkarnas toppmodeller har skenat iväg, kan det skilja ganska många tusen kronor, men överlag jämför vi flaggskepp mot flaggskepp, mellanklass mot mellanklass, och så vidare. Vi jämför inte en Galaxy S20 Ultra för 15 000 kronor och en Galaxy A51 för 4 000 kronor.

Men Apples nya Iphone SE håller sig inte till de vanliga reglerna. Det är Apples budgettelefon och den kostar 5 500 kronor, betydligt mindre än någon annan Iphone-modell och bara en dryg tredjedel av Galaxy S20 Ultra. Men samtidigt den har mycket av Apples senaste teknik.

Så vi har gjort det otänkbara och jämfört den med tre Android-smartphones: Galaxy S20 Ultra och två av fjolårets toppmodeller: Pixel 4 och Oneplus 7T (vi hade inte tillgång till Oneplus 8 i tid för jämförelsen). Och vad som borde ha varit en löjligt ensidig jämförelse blev en förvånansvärt jämn match.

Iphone SE och Iphone 6
Foto: Michael Simon/IDG

Design

Iphone SE ser ut och känns som en äldre telefon. Precis som dess föregångare Iphone 8 är den extremt lik Iphone 6 som lanserades 2014, och den sex år gamla designen känns rakt igenom. Skärmen täcker långt ifrån hela fronten och den har fysisk hemknapp (som i och för sig inte har några rörliga delar). Det var väldigt länge sedan en Android-telefon med något som helst renommé hade en hemknapp. Iphone SE känns som en dinosaurie i jämförelse med Android-telefonerna här.

Utan att gå in på designen i de andra telefonerna kan vi dock konstatera att det inte på något sätt innebär att Iphone SE är ful. Det är fortfarande en attraktiv telefon med solid byggkvalitet. Apples gamla design är fortfarande bättre än många billigare Android-modellers och den vilar fortfarande skönt i handen. S20 och 7T är definitivt snyggare – Pixel 4 inte lika självklart – men för att vara så avdankad är den inte så farlig.

Iphone SE mot Galaxy S20 Ultra
Foto: Michael Simon/IDG

Det är definitivt inte rätt telefon för alla, men den som inte stör sig på hemknappen och den blaffiga hakan och pannan kan uppskatta hantverket. Det jämna glasbakstycket och den polerade aluminiumramen är mer än väntat för det här priset. Kort sagt: Det här var en gång det bästa Apple kunde åstadkomma, och det sitter i.

Storleken är mer en fråga om vad du föredrar. Den är löjligt liten i jämförelse med de andra, men det gör också att den passar i nästan vilken ficka som helst.

Skärm
Foto: Michael Simon/IDG

Skärmen

Här hittar vi de största och mest uppenbara skillnaderna. Alla Android-modellerna i jämförelsen har stora, snabba oled-paneler medan Iphone SE dras med en gammal ips-panel:

Galaxy S20 Ultra: 6,9 tum amoled, 120 Hz, 3200x1440, 511 ppi
Pixel 4 XL: 6,3 tum p-poled, 90 Hz, 3040x1440, 537ppi
Oneplus 7T: 6,55 tum amoled, 90 Hz, 2400x1080, 402ppi
Iphone SE: 4,7 tum ips lcd, 60 Hz, 1334x750, 326 ppi

Apple kallar Iphone SE ”retina hd” och inte ”liquid retina” men det är i princip samma skärm som på Iphone 11 med trubbiga istället för avrundade hörn. För att vara en flera år gammal lcd-skärm är den ändå riktigt bra. Text är skarp och den är faktiskt nästan lika ljusstark som Android-telefonerna.

Med en helvit bild mäter vi ljusstyrkan till:

 • Galaxy S20 Ultra: 610 nits
 • Pixel 4 XL: 745 nits
 • Oneplus 7T: 870 nits
 • Iphone SE: 740 nits

Med dynamisk ljusstyrka aktiverat och telefonerna i direkt solsken blir resultaten annorlunda:
 • Galaxy S20 Ultra: 1275 nits
 • Pixel 4 XL: 1075 nits
 • Oneplus 7T: 1275 nits
 • Iphone SE: 840 nits

Här visar oled-panelerna vad de kan åstadkomma med betydligt högre kontrast och mer mättade färger samt imponerande ljusstyrka. Även på den relativt billiga Oneplus 7T är skärmen betydligt bättre än Iphone SE:s.

Och så var det storleken. Iphone SE:s skärm ser löjligt pyttig ut jämte Galaxy S20 Ultra som är nästan sex centimeter större på diametern och mer än dubbelt så stor till ytan. Till och med Iphone 11 Pro med sin 5,8-tumsskärm ser närmast monstruös ut i jämförelse. Videor känns väldigt små. Apple ryktas dessutom byta till enbart oled-skärmar i alla nya Iphone-modeller i höst som snart kommer Iphone SE vara ensam om lcd-skärm. Men dålig är den inte.
Geekbench-resultat

Prestanda

I ärlighetens namn skulle Iphone SE inte ha en chans mot de här Android-telefonerna om det inte vore för processorn. Apple valde att sätta samma processor (A13) i Iphone SE som i flaggskeppsmodellen Iphone 11 Pro, vilket gör den till en av de absolut snabbaste smarttelefoner som någonsin har släppts och den i särklass snabbaste för ett så lågt pris.

De tre telefoner vi jämför med har alla några av Qualcomms bästa processor, Snapdragon 865 i Galaxy S20 Ultra, Snapdragon 855 Plus i Oneplus T7 och Snapdragon 855 i Pixel 4 XL. Snabbare processorer än dessa går inte att få i en Android-telefon. Men mot Iphone SE har de inte en chans.

Geekbench 5 (cpu)

Galaxy S20 Ultra
 • Enkeltrådat: 901
 • Flertrådat: 3245

Pixel 4 XL

 • Enkeltrådat: 724
 • Flertrådat: 2529

Oneplus 7T
 • Enkeltrådat: 772
 • Flertrådat: 2883

Iphone SE
 • Enkeltrådat: 1331
 • Flertrådat: 3310

Alla telefoner var uppdaterade till senaste systemversion efter en fräsch ominstallation för att inte påverka resultaten med installerade appar eller något annat. Resultaten är tydliga: Iphone SE kutar cirklar runt telefoner som kostar upp till 2–3 gånger så mycket. Och på grafikfronten ser det inte bättre ut för Android-mobilerna:

Geekbench 5 (gpu)

 • Galaxy S20 Ultra: 3085
 • Pixel 4 XL: 2149
 • Oneplus 7T: 2675
 • Iphone SE: 6413

Vi ska inte säga att någon av de här telefonerna är långsam. Långt ifrån. Galaxy S20 Ultra och Oneplus 7T har båda snabb ufs 3.0-lagring och enorma mängder internminne (12 respektive 8 gigabyte). Men Iphone SE är helt enkelt snabbare.

Jämför vi med en telefon i samma prisklass som Iphone SE istället blir det nästan orättvist ojämnt. Här är resultaten för Googles Pixel 3a, en populär modell i mellanklassen i de länder där den säljs (och optimerad för sin hårdvara av Google själva):
 • Cpu (enkeltrådat): 351
 • Cpu (flertrådat): 1244
 • Gpu: 639

Det här är betydligt bättre siffror än Samsung Galaxy-modeller i samma prisnivå med Exynos-chipp.

Apple kunde ha valt att utrusta Iphone SE med A12-processorn eller rent av A10-processorn som sitter i vanliga Ipad, men valde istället att göra Iphone SE till den snabbaste telefon du kan köpa till ett löjligt överkomligt pris.
Iphone SE och tre Android-toppmodeller
Foto: Michael Simon/IDGMinst och tunnast – inte mycket plats för batteri i Iphone SE.

Batteri och laddning

Android-telefonerna i jämförelsen är betydligt större och har därför plats för större batterier. Apple avslöjar inte officiellt hur stort batteriet är, men isärplockningar visar att Iphone SE:s batteri är på 1 821 mAh, samma som Iphone 8. Det är väldigt litet, oavsett hur vi vänder på steken.
 • Galaxy S20 Ultra: 5 000 mAh
 • Pixel 4 XL: 3 700 mAh
 • Oneplus 7T: 3 800 mAh

Det är också betydligt mindre än andra Iphone-modeller. Iphone XR har 2 942, Iphone 11 har 3 110 och Iphone 11 Pro 3 046, medan Iphone 11 Pro Max är på 3 969 mAh.

Iphone SE:s batteri kommer räcka hela dagen för de flesta användare, men knappast mer än så och om du spelar mycket spel eller strömmar mycket video kan du behöva ladda under dagen.

Vi har testat genom att aktivera automatisk ljusstyrka och sätta på en två timmar lång film. Så här mycket batteri hade de fyra telefonerna kvar efter filmen:

 • Galaxy S20 Ultra: 77 procent
 • Pixel 4 XL: 65 procent
 • Oneplus 7T: 71 procent
 • Iphone SE: 54 procent

Nästan halva batteriet borta i Iphone SE, medan Samsungs flaggskeppsmodell bara har tappat en fjärdedel av laddningen.

När det gäller laddning har Iphone SE stöd för Qi-tekniken, vilket Android-telefoner i samma prisklass ofta saknar (både Oneplus 7T och nya Oneplus 8 saknar det exempelvis). Hastigheten är dock medelmåttig med 7,5 watts effekt, medan Galaxy S20 Ultra laddar trådlöst med 15 watt och Pixel 4 med 11 watt.

Laddaren som följer med Iphone SE är också patetiskt svag med maxeffekten 5 watt. Det är samma laddare som Apple har envisats att skicka med alla Iphone-modeller i många år och det gör knappast någon kund glad.

Alla övriga telefoner har en medföljande snabbladdare där Oneplus 7T ger hela 30 watts effekt, S20 Ultra 25 watt och Pixel 4 18 watt. Skillnaden i laddtid mellan dessa är dock minimal, kring 40–50 procent från tomt batteri på en halvtimme.

Iphone SE har stöd för snabbare laddning med upp till 18 watts effekt, men då måste du skaffa en ny laddare. För att få ut maxeffekten måste du dessutom ha en kabel med usb-c i andra änden.

Iphone SE Touch ID
Foto: Michael Simon/IDG

Biometrisk säkerhet

Iphone SE är ensam i testet (och i princip på hela dagens marknad) om att ha en fristående fingeravtrycksläsare. Apple klarar förmodligen inte att bygga en Iphone för 5 500 kronor med Face ID så Touch ID är en rimlig avvägning för att få ner priset.

Pixel 4 har ansiktsigenkänning som är nästan lika bra som Face ID i Iphone 11, medan Galaxy S20 Ultra och Oneplus 7T har fingeravtrycksläsare inbyggd i skärmen. Den tekniken har mognat och har börjat dyka även i billigare telefoner, men även om de gör telefonerna snyggare är de inte lika snabba som fristående läsare.

Som ett ovetenskapligt test provar vi att se hur många gånger vi hinner låsa upp och låsa varje telefon på en minut, och här är resultaten:

 • Galaxy S20 Ultra: 29
 • Pixel 4 XL: 33
 • Oneplus 7T: 28
 • Iphone SE: 42

Iphone SE:s fingeravtrycksläsare är inte lika häftig, men den är snabbare, du hittar den enkelt utan att titta på skärmen och den är mer pålitlig.

Systemuppdateringar

Fördelarna och nackdelarna med Android och IOS kan vi debattera i evighet, så vi låter bli att säga något om det. Men en sak är säker: Du kommer fortfarande att kunna installera senaste versionen av IOS på Iphone SE år 2024. Galaxy S20 Ultra-kunder har tur om de får en uppdatering till Android 12 om två år.

Den här kategorin är egentligen ingen tävling. Android-tillverkarna har, tillsammans med Googles ansträngningar att underlätta för dem, gjort att det ser mycket bättre ut i dag än för några år sedan. Men även de mest långlivade Android-telefonerna får bara hälften så många stora systemuppdateringar som Iphone.

Kamerorna
Foto: Michael Simon/IDG

Kameror

Den senaste Iphone-modellen har alltid en kamera som ligger i topp eller nära toppen av alla mobilkameror, men Iphone SE räknas inte som en ny modell på den här fronten. Den har samma kamera som Iphone XR och tillsammans med A13-processorn kan den åstadkomma hyfsade bilder, men den kommer inte i närheten av Iphone 11 Pro eller de här tre Android-telefonerna.

Foto i mörker
Foto: Michael Simon/IDGIphone (SE) till vänster ligger långt efter Galaxy S20 Ultra i svagt ljus.

Störst skillnad ser vi i bilder i svagt ljus. Apple trumpetade ut nya nattläget i Iphone 11, och den gör verkligen stor skillnad. Trots att den har samma processor saknar Iphone SE den funktionen, vilket märks när det börjar skymma.

Porträttläge har den däremot, och precis som på Iphone XR handlar det om rent fejk eftersom den bara har en sensor. Det gör att det bara fungerar på människor, eftersom Apple inte har tränat sin ai att separera något annat från bakgrunden. Men på människor fungerar det utmärkt, till och med jämfört med Galaxy S20 Ultra med sina fyra kameror inklusive en särskild avståndsmätare.

Porträttfoto
Iphone SE till vänster, Galaxy S20 Ultra till höger. Foto: Michael Simon/IDG

Som du kan se i exempelporträtten här klarade Iphone SE att separera bakgrunden bra, och fick till bättre hudtoner än Galaxy S20 Ultra. Men Samsungs telefon ger en mer korrekt bokeh-effekt där suddigheten ökar med avståndet. Girlangen till vänster om pojken har blivit lika suddig som bakggrunden på Iphone SE, medan Galaxy S20 Ultra hanterar avståndet korrekt och har den i fokus. Du kan också se att fönsterspröjsen är något suddiga men betydligt skarpare än staketet ute i trädgården, medan Iphone SE gör hela bakgrunden lika suddig överallt.

Färger
Foto: Michael Simon/IDGIphone SE till vänster, Oneplus 7T till höger.

Iphone SE har med standardinställningarna och bra ljusförhållanden mer korrekta färger än Oneplus 7T, som tenderar att övermätta färgerna. I testbilden här ser du att Oneplus-telefonen har gett dörren i bakgrunden en kall ton och färgerna på monstret har blivit lite för mättade.

Iphone SE och tre Android-toppmodeller
Foto: Michael Simon/IDG

Sammanfattning

Vi har svårt att föreställa oss att någon som har råd med en Iphone 11 eller någon av de här flaggskeppsmodellerna från Android-tillverkare skulle välja Iphone SE istället. Men om du gör det får du en telefon som är snabbare än alla existerande Android-mobiler, som får plats i fickan och tar hyfsade foton. Har du en mer begränsad budget är den ett extremt attraktivt alternativ.

Skärmen är Iphone SE:s största tillkortakommande, och den åldrade designen lockar inte. För hugade fotografer räcker knappast kameran, och batteritiden kan avskräcka gamers. Men för 5 500 kronor har du aldrig fått en mer kapabel mobil, som dessutom kommer få uppdateringar i många år framöver.

Översatt och bearbetad av Anders Lundberg.