Förra veckan lät taiwanesiska TSMC meddela att man tänker bygga en ny fabrik i Arizona där man bland annat ska tillverka processorer för Apples räkning.

Nu har emellertid tre demokratiska senatorer, närmare bestämt Chuck Schumer, Patrick Leahy och Jack Reed, skrivit ett brev till handelsministern Wilbur Ross och försvarsministern Mark Esper där man varnar för att fabriksbygget kan komma att utgöra ett hot mot den nationella säkerheten.

Enligt de tre senatorerna vore det betydligt bättre om man i stället såg till att ge amerikanska företag som Micron Technology, GlobalFoundries och Cree chansen att bygga komponenterna i fråga, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Värt att påpeka i sammanhanget är att USA och Taiwan är allierade, så det är oklart hur ett taiwanesiskt företag kan utgöra ett hot mot den nationella säkerheten. Möjligtvis syftar senatorerna på att fabriken kan öka spänningarna mellan USA och Kina.

Det kan även nämnas att inga av de amerikanska chipptillverkarna har erfarenhet av att bygga det som Apple är i behov av, så förslaget är att betrakta som orealistiskt.