Betyg 5 av 5

Omdöme

I tider av hemmajobbande för många är Satechis Desktop Charger en kompetent laddare som känns närmast specialanpassad för just Apple-användare. Möjligen är den lite åt det dyrare hållet, men å andra sidan behöver du knappast köpa en till laddare på länge.

Positivt

  • Laddar nu även Macbook Pro 16 tum i (snudd på) full hastighet.
  • Två usb-c-portar.
  • Fyra portar som laddar det mesta.

Negativt

  • Större och tyngre än den förra versionen.
  • Usb-a-portarna får dela på 12 watt.
Testad produkt: Satechi 108 watt Pro USB-C PD Desktop Charger
Pris: 899 kronor hos CDON.

Satechis smarta multiladdare är tillbaka i en ny, mer kraftfull version. Den tidigare versionen, testad här, är en personlig favorit hos undertecknad som används var eviga dag och hänger med precis överallt.

Den nya versionen har växt en del i både omfång och vikt, och när Satechi kallade den tidigare modellen för en reseladdare kallar man den nya för skrivbordsladdare, eller ”desktop charger”.

Satechi-laddare
Som tidigare används en vanlig apparatsladd till laddaren. Bra, för då kan den bytas ut mot en längre eller mot en med annan kontakt för framtida utlandsresor.

Visst är den större, men nog fungerar det fortfarande alldeles utmärkt att ha med på resa. Laddaren är stor som ungefär 1,5 Macbook Pro 16-tum-laddare, men så får vi också fyra uttag på en enheten och kan på så vis säkert ändå spara lite plats i väskan.


Högre effekt än tidigare

Den större storleken kommer dock med en positiv nyhet – mer effekt. Det är goda nyheter framför allt för användare av Macbook Pro 15 tum och 16 tum, som nu kan ladda sina datorer i full hastighet. Den tidigare modellen hade bara 60 watt ut från usb-c-porten.

Här hittas nu en usb-c pd-port som ger hela 90 watt. Det är räcker alltså även för att ladda en större Macbook Pro i full hastighet. (Ska vi vara petiga kommer 16-tummaren i och för sig med en 96-wattladdare, men 90 watt torde räcka i de allra flesta fall).

Test laddare 108 watt
Med Satechi Desktop Charger på skrivbordet kan du lämna datorladdaren i väskan, och aldrig behöva glömma den igen. Nya versionen med 108 watt till höger. Den äldre med 75 watt effekt till vänster.

Borta är den tidigare usb-porten som gav quick charge 3.0, och ytterligare en till, mer tidsenlig, usb-c pd-port har tagit dess plats. Denna ger 18 watt, alltså precis lika mycket som laddaren som följer med till Iphone 11 Pro samt Ipad Pro. 18 watt räcker för att snabbladda en Iphone i högsta hastighet, och ger skaplig fart åt även den största Ipad Pro-modellen.

Dessutom finns här två traditionella usb typ A-portar som ger upp till 2,4A och 12 watt, tillsammans. Om två enheter som båda kan laddas med 12 watt ansluts samtidigt får de båda dela på effekten, alltså sex watt var.

Max total effekt är begränsad till 108 watt, så om alla portar används till sitt yttersta kommer effekten behöva delas mellan de olika prylarna. Exakt hur laddaren prioriterar i ett sådant fall har vi ingen information om, men i praktiken måste det inte bli ett problem. När en enhet närmar sig slutet av en laddcykel kommer denna inte längre behöva maximal effekt från laddaren, så mer effekt blir över till övriga prylar.

Men visst, i de fall där alla anslutna enheter kan ta emot maximal effekt kommer effekten behöva delas mellan enheterna.


Satechi-laddare
En annan positiv nyhet är att usb-c-kontakterna är fastare än tidigare modell, där en usb-c-sladd lätt kunde glida ur om laddaren flyttades.

Svalare men starkare

Vi hårdtestar laddaren genom att ladda en Macbook Pro 15 tum och en Ipad Pro 12,9 tum genom de två usb-c-portarna. Till usb-a-portarna kopplas en Iphone 11 Pro Max och en powerbank. Vi får full laddhastighet till Macbook Pro, 90 watt, och rätt bra fart även på Ipad Pro. De två usb-portarna får som nämnt dela på effekten, men de tuffar på bra ändå.

Under detta stresstest under mer än en timmes tid blir laddaren varm, men inte skållhet som den tidigare versionen kunde bli.

Det är som att laddaren är gjord för en Apple-användare. Vi kan alltså ladda en Macbook-modell med usb-c-uttag, en Ipad, en Iphone samt en Apple Watch på samma gång. Helt enkelt skräddarsydd för Apple-användarens skrivbord.

Specifikationer

Namn: Satechi 108 watt Pro USB-C PD Desktop Charger
Testad: Maj 2020.
Funktion: Laddare med fyra usb-uttag.
Effekt: Totalt 108 watt. Maximalt 90 respektive 18 watt från usb-c-portarna. Totalt: 12 watt från usb-a-portarna.
Nätström: 100-240 volt.
Mått: 12 x 8 x 3 centimeter (längd x bredd x höjd).
Vikt: 417 gram.
Övrigt: Ett års garanti.
Tillverkare/mer information: Satechi.
Pris: 899 kronor hos CDON.

Betyg: 5 av 5